'Parlamentodan geçtiği zaman idam, ben de bunu onaylarım.'

16 Nisan'dan sonra, eğer yalan değilse, Kılıçdaroğlu 'Ben evet diyeceğim' diyor. Sayın Bahçeli zaten kanaatini açıkladı. Sayın Yıldırım'ın kanaatini de biliyorum. Parlamentodan geçtiği zaman idam, ben de bunu onaylarım."diye konuştu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2017 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birisi çıktı, ne diyor? '16 Nisan'da evet çıkarsa bunları İzmir'e kadar kovalar, denize dökeriz' diyor. Ya senin haddine mi, önce terbiyeni takın, ahlaksız. Seni Samsun'a çıkarmaz benim Samsunlu kardeşim. Sen Sivas'a giremezsin bu kafayla Amasya'ya giremezsin, Ankara'dan geçemezsin. Sen kimi İzmir'den denize döküyorsun? Sen bu ülkenin 'evet' diyen evlatlarını ne zamandan beri bir Yunan gibi görmeye başladın, aynaya bak, aynaya." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Bursa Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen toplu açılış törenine katılarak, vatandaşlara hitap etti.

Konuşmasına tüm vatandaşları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5,5 aylık bir aranın ardından tekrar Bursa'ya geldiğini belirterek, Bursa'yı özlemek için birkaç ayın bile çok uzun olduğunu ifade etti.

Şair Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Bursa'da Zaman şiirinden, "Ovanın yeşili göğün mavisi ve mimarilerin en ilahisi, bir zafer müjdesi burada her isim, sanki tek bir anda gün, saat, mevsim, yaşıyor sihrini geçmiş zamanın, hala bu taşlarda gülen rüyanın, güvercin bakışlı sessizlik bile, çınlıyor bir sonsuz devam vehmiyle" mısralarını okuyan Erdoğan, Bursa'nın Orhan Gazi döneminden beri daima bu toprakların, bu milletin zafer müjdecisi olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bursa, bugün de 16 Nisan'da kavuşacağımız yeni yönetim sisteminin müjdecisi olmaya hazır mı? Maşallah, Bursa, 16 Nisan'da şanlı tarihine yakışır bir oranla 'evet' demeye hazır mı? Bursa, 16 Nisan'da rekor evet oranıyla bir kez daha kurucu şehir vasfını göstermeye hazır mı?" diye sordu.

"Sizlerin 'boş küp çok inler' diye güzel bir sözü var." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ana muhalefetin başındaki zat ve avaneleri de işte bu şekilde sürekli inliyorlar ama içi boş. İçi boş, çünkü bunlar adeta bir yalan makinesi, inlerken de saçmalıyorlar, zırvalıyorlar. Birisi çıktı, ne diyor? '16 Nisan'da evet çıkarsa bunları İzmir'e kadar kovalar, denize dökeriz' diyor. Ya senin haddine mi, önce terbiyeni takın, ahlaksız. Seni Samsun'a çıkarmaz benim Samsunlu kardeşim. Sen Sivas'a giremezsin, bu kafayla Amasya'ya giremezsin, Ankara'dan geçemezsin. Sen kimi İzmir'den denize döküyorsun? Sen bu ülkenin 'evet' diyen evlatlarını ne zamandan beri bir Yunan gibi görmeye başladın, aynaya bak, aynaya. Genel Başkanları çıkmış bu tür ifadelerin doğru olmadığını söylüyor, ey Kılıçdaroğlu, senin şu anda bir genel başkan olarak yapmak gereken ne biliyor musun, onu da öğreteyim sana, kesin ihraç talebiyle böyle bir adamı partide barındırmamak, hemen ihraç etmek. Eğer bu ülkede 'hayır' diyen senin için ne kadar saygınsa 'evet diyen de o kadar saygın olmalıdır, demokrasi bu. Sana bir de demokrasi dersi verecek değilim Bursa'da ama ne dersen de."

Bursa ziyareti öncesinde Ankara'da muhtarlarla bir araya geldiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muhtarlarla bir toplantım oldu, hani dedi ya '17 Nisan'da çıkarır bir kararname, tüm muhtarlıkları kapatır' yani bir muhtar nasıl muhtar oluyor bundan dahi haberi yok. Bir defa muhtar neyle gelir? Seçimle gelir, muhtarların teminatı nedir? Cumhurbaşkanının teminatı neyse, muhtarın teminatı da odur. Anayasal güvence altındadır, yasal güvence altındadır. Yani cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle muhtarlar gelmiyor. Nasıl geliyor? Yasal olarak biz nasıl sandıktan geliyorsak, muhtarlar da sandıktan geliyor. Ama ana muhalefetin başındaki zat bunu da bilmiyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz CHP'lilerin bu sufleleri nereden aldıkların çok iyi biliyoruz. Bunlar sufleyi Pensilvanya'daki şarlatandan alıyorlar. Çünkü onun 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren militanları da dünyalarını ve ahiretlerini yakmaktan, yıkmaktan söz ediyorlar. CHP'lilere diyorum ki bu şarlatanın yolu yol değil." dedi.

Erdoğan, eski Bursa Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen toplu açılış töreninde, vatandaşlara hitap etti.

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın "16 Nisan'da 'hayır' çıkarsa, düşmanı İzmir'de dökmüş kadar sevineceğiz." dediğini anımsatan Erdoğan, "Yazıklar olsun. Bu işi biraz biliyor zannediyordum ama anlaşılan o ki son zamanlarda onun da kayışlar eskidi ve yırtılmaya başladı." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da "Kontrollü darbe" ifadesini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kılıçdaroğlu, sustum sustum ama açıklayacağım. Ben gece 01.30 gibi Marmaris'ten Yeşilköy'e Atatürk Havalimanı'na indim. Oraya geldiğimde baktım ki halkım beni orada bekliyor. Çağrımıza icabet etmişler, meydanlara dolmuşlar. Orada hitap ettik, oturduk, durum değerlendirmesi yaptık ve İstanbul Valimiz, vekaleten Genelkurmay Başkanlığına atadığımız Ümit Paşa birlikte değerlendirme yaptık.

Öğrendim ki Kılıçdaroğlu, 23.30'da havaalanına gelmiş fakat ondan sonra kaybolmuş. Daha sonra öğrendik ki Bakırköy Belediye Başkanı'nın evine gitmiş. Hani sen bir zamanlar diyordun ki 'Bu ülkede darbe marbe olursa ilk defa tankın üzerine ben çıkarım.' Hani ne oldu, niye kaçtın gittin? Demek ki bunlarda laf bol. Bugün de söyledim yine söylüyorum. İstanbul'da Sabri adlı bir genç, 36 yaşında, tankın altına kendini atıyor, üzerinden tank geçiyor fakat o yılmıyor, ikinci tankın da altına atıyor, kendini. Orada da kolu ayakları darbeler yiyor. Sen bir Sabri dahi olamazsın. Korkaklar zafer anıtı dikemez. O yiğitlerin işidir. İşte yiğitler burada."

Geçmişte milletin çok aldatıldığını, kendilerinin "Ne aldanan ne aldatan olacağız" dediğini aktaran Erdoğan, 15 Temmuz'da ve terörle mücadelede şehit olanlara rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

"SEN BİR KULU ALLAH İLE AYNI NOKTAYA NASIL GETİRİRSİN"

"Millet yakalarına yapışıp, söylediklerinin hesabını sormaya başlayınca, CHP'lilerin işi toparlama adına kendilerini rezil edecek işlere yöneldiklerini" vurgulayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"CHP'nin o malum milletvekili, kendini savunmak için çıktığı bir televizyonda, lafa bak, 'Allah bile yetkileri dağıtıyor' diyor ve meleklerin görevlerini sayıyor. Sonra da şöyle devam ediyor, 'Siz alıp tüm yetkiyi bir Cumhurbaşkanına verirseniz, o anda bir kararname imzalarsa ne olur'... Tövbe haşa. Bu ne demek biliyor musunuz? Bir cumhurbaşkanını haşa nereye benzetiyor. Kafaya bak. Bunlarda din, iman böyle bir şey söz konusu değil. Sen bir kulu Allah ile aynı noktaya nasıl getirirsin? Bu nasıl bir terbiyesizliktir? Akif 'Dinime küfreden Müslüman olsa bari' diyor ya, işte bunlar böyle. Almamışlar nasibini. Kaldı ki 'tek adamlık' diye bir şey söz konusu değil."

Kılıçdaroğlu'nun "Başbakan başka partiden cumhurbaşkanı başka partiden, bunlar kavga ederse ne olacak?" dediğini hatırlatan Erdoğan, kavga edilmesin diye bu düzenlemeyi yaptıklarını anlattı.

"BİZ BİR ÜLKE NASIL YÖNETİLİR İYİ BİLİRİZ"

Cumhurbaşkanının yardımcıları ve bir kabinenin bulunacağını bildiren Erdoğan, "Ne diyor 'Bütün ailesini oraya yerleştirecek'. Çünkü bunların hayatı hep yalan." ifadelerini kullandı.

Başbakan seçildiğinde kabinede 36 kişi bulunduğunu, bunu 25'e indirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bir ülke nasıl yönetilir iyi biliriz. Ama Kılıçdaroğlu sen bu işlerden anlamazsın. Sana SSK'yı verdiler batırdın." diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü yaparken "10 yıl önce daha iyiydi" dediğini anımsatan Erdoğan, "İnanın buna 5 koyun verin, kaybeder gelir." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle devam etti:

"Bursa'dan ana muhalefetin endazeyi kaybetmiş yöneticilerine sesleniyorum, korkmayın 16 Nisan'da kimseye bir şey olmayacak. Biz sizler gibi İzmir'den denize dökmeyeceğiz. Ama biz siyaset müzesi hazırlayacağız, o müzeye sizleri obje olarak koyacağız. Bu halk oylamasında 'evet' çıkınca sadece ülkemizin yönetim sistemi değişecek. Emin olun bu durumda da her şey eskisinden daha iyi olacak. Türkiye koalisyon tartışmaları olmadan, istikrar ve güven ortamı tehdit edilmeden yönetileceği bir döneme girecek. Buna karşı çıkacağım derken dünyanızı da ahiretinizi de tehlikeye atmayın. Tabii biz CHP'lilerin bu sufleleri nereden aldıklarını çok iyi biliyoruz. Bunlar, sufleyi Pensilvanya'daki şarlatandan alıyorlar. Çünkü onun 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren militanları da dünyalarını ve ahiretlerini yakmaktan, yıkmaktan söz ediyorlar. CHP'lilere diyorum ki bu şarlatanın yolu yol değil."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğinin öngördüğü yeni sistemde anayasa veya yasamada boşlukta olan herhangi bir konuda cumhurbaşkanının kararname çıkarabileceğini ancak yasama organının bunu durdurma yetkisine sahip olacağını belirterek, "Kılıçdaroğlu, bunu öğrendin mi? Bunu da öğren." dedi.

Erdoğan, eski Bursa Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen toplu açılış töreninde, vatandaşlara hitap etti.

"PARLAMENTODAN GEÇTİĞİ ZAMAN İDAM, BEN DE BUNU ONAYLARIM"

Vatandaşların "idam" tezahüratları yapması üzerine Erdoğan, "Var mısınız? O zaman 16 Nisan sandıkları patlatacak mı? 16 Nisan'dan sonra, eğer yalan değilse, Kılıçdaroğlu 'Ben evet diyeceğim' diyor. Sayın Bahçeli zaten kanaatini açıkladı. Sayın Yıldırım'ın kanaatini de biliyorum. Parlamentodan geçtiği zaman idam, ben de bunu onaylarım." diye konuştu.

15 Temmuz'daki 249 şehidin katillerini affetme yetkisi bulunmadığını ifade eden Erdoğan, bu nedenle Meclisten idam kararı gelmesi halinde bunu onaylayacağını söyledi.

Halk oylamasına 12 gün kaldığını belirterek, "evet" diyenlerden kapı kapı dolaşmasını isteyen Erdoğan, kadınların evlerde bu konuda yapacakları faaliyetlerin çok önemli olduğunu belirtti.

Erdoğan, sandıklara gitmenin önemine de işaret ederek, "Ne kadar fazla sandıklara gidilirse netice o kadar büyük olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'nın kendilerini hiçbir zaman yanıltmadığını, Allah'ın izniyle 16 Nisan'da da yanıltmayacağını ifade etti.

"YASAMANIN ÜSTÜNDE DEĞİL"

Yeni sistemde cumhurbaşkanının kararname yetkisine de değinen Erdoğan, cumhurbaşkanı kararnamesinin yasamanın üstünde olmadığının altını çizdi.

Erdoğan, "Anayasa veya yasamada boşlukta olan herhangi bir konuda cumhurbaşkanı bir kararname çıkarır ama bu kararnameyi bile yasama organı durdurma yetkisine sahiptir. Kılıçdaroğlu, bunu öğrendin mi? Bunu da öğren. Bilmiyor, dersini çalışmıyor. Bu iş, biraz çalışacaksın. Biz 40 yılımızı siyasete verdik. Gençliğimizden bu yana bu yollardayız. Ama bu, işleri birbirine karıştırıp tehlikeli bir yolda geziyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Bursa 16 Nisan'da 'evet' diyerek bu haddini bilmeyenlere haddini bildirmeye var mı, millete hakareti, milleti tehdit ettmeyi siyaset sanan bu vesayet artıklarını sandığa gömüyor mu?" sorularına vatandaşlar hep bir ağızdan "evet" karşılığını verdi.

"384 TRİLYON LİRALIK YATIRIM"

Bursa'da açılışı yapılacak yatırımları da anlatan Erdoğan, "Bugün Bursa'da 384 trilyon liralık yatırımın toplu açılışlarını yapıyoruz. Bursa'ya geçtiğimiz 14 yılda 29 katrilyon lirayı aşkın yatırım yaptık. Şehrimizin her alanda çehresini değiştirdik." dedi.

Bu arada, vatandaşların, "Dik dur eğilme, bu millet seninle" tezahüratları üzerine Erdoğan, "Bir defa şunu bilin, biz, beşer planında kimsenin önünde eğilmedik. Biz sadece Mevlamızın önünde rükuda, secdede eğildik. Zira bize eğilmek yakışmaz. Eğilseydik o akşam Yeşilköy'e gelmezdik. Birileri bize dedi ki 'İşte burada hemen Yunan adaları yakın, sizi oraya götürelim.' Hemşehriniz bu teklifi yapan. Dedim ki 'Asla. Öleceğimi bilsem topraklarımda ölürüm.' Niye? Biz o terbiyeyle, o kültürle büyüdük." ifadelerini kullandı.

İstiklal Marşı'ndaki "Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın, siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın, doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın, kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın." dörtlüğünü unutmadıklarını dile getiren Erdoğan, "İşte o gece ne yaptı bu millet? Göğsünü tanklara, F-16lara, helikopterlere siper etti. Siz ne güzel bir milletsiniz. Ben bu milletin bir ferdi olmaktan iftihar ediyorum. Milletimle gururlanıyorum. Allahıma hamdolsun, bu millete hizmetle bizi görevlendirdi. Biz bu millete efendi olmaya değil, bu millete hizmetkar olmaya geldik. Öyle de yürüyoruz." diye konuştu.

Yatırımlar hakkında bilgi veren Erdoğan, 7 bin 500 derslik yaptıklarını, 53 sağlık tesisini tamamladıklarını, 13'ünün de inşasının devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, 750 yataklı Çekirge Devlet Hastanesi, 600 yataklı Bursa Devlet Hastanesinin bulunduğu kente bin 355 yataklı bir şehir hastanesi inşa ettiklerini bildirdi. Şehir hastanesinin kaba inşaatının yüzde 75'inin tamamlandığını belirten Erdoğan, gelecek yıl tamamlandığında muhteşem bir hastane ortaya çıkacağını, millete buraların yakışacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü yaptığı dönemdekiler gibi olmadığını, 5 yıldızlı otel lüksünde hastaneler olduğunu ifade etti.

Isparta, Mersin, Yozgat şehir hastanelerinin açıldığını, yarın Balıkesir Şehir Hastanesini açacaklarını anlatan Erdoğan, TOKİ aracılığıyla 20 bin 500 konut yaptıklarını, bölünmüş yol uzunluğunu Bursa'da 508 kilometreye çıkardıklarını aktardı.

Birçok bölünmüş yol projesi bulunduğunu belirten Erdoğan, "Ama Bursa'da asıl ulaşım devrimini İstanbul-İzmir otoyoluyla yapıyoruz. Şimdi soruyorum, Osmangazi Köprüsü nasıl, beğendiniz mi? Ama bunlar var ya ona da 'hayır' dediler. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne de 'hayır' dediler. İsteseler de istemeseler de benim milletimin 'evet' dediği bir şey bitmiştir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bazı Avrupa ülkeleri 16 Nisan'dan sonra geçeceğimiz yeni yönetim sistemini istemiyorlarmış. Zaten isteseler şaşardık, çünkü biz onların yarım asrı aşkın süredir bizi Avrupa Birliği kapısında nasıl beklettiklerini çok iyi biliyoruz." dedi.

Erdoğan, eski Bursa Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul ve Bursa arasının bir saat olduğuna işaret ederek, "Geçenlerde İznik'e kadar o yoldan geldim. Her taraf yemyeşil, içerisinde arabanla gidiyorsun. İnsana modernite burada yaraşıyor. Modern dünyayı yaşamak bu. İşte şimdi bunu yaşıyoruz. Eskiden bunlar yoktu. Toz, toprak içinde gidiyorduk. Şimdi sıcak asfalt, bastırıp gidiyorsun." diye konuştu.

Alandakilerin, "Bursa seninle gurur duyuyor" sloganına karşılık Erdoğan, "Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Burası payitaht, burayla gurur duyulmaz mı?" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'nın raylı sistemlerde yeni bir döneme girdiğini belirterek, bu konuda hükümetin Bursa'ya gerekli desteği vereceğini ve raylı sistemin de bir an önce biteceğini söyledi. Bursa-Bilecik hızlı tren projesi tamamlandığında Ankara'ya, İstanbul'a, Konya'ya 2 saat 15 dakika içinde ulaşmanın mümkün hale geleceğini belirten Erdoğan, Bursa'yı da içine alan Marmara Gelişim Projesi kapsamında, 2019 yılına kadar yapılacak 6 katrilyon liranın üzerinde yatırımla bölgeyi sulama ve içme tesislerine kavuşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"MAKSAT ALANI GENİŞLETELİM"

Bursa'nın Türkiye'nin en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Erdoğan, gereken yatırımları kesintisiz sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.

Otomotiv sanayisini desteklemek için Bursa'ya bir test merkezi yapıldığını anlatan Erdoğan, otomotiv sanayinde faaliyet gösteren firmaların, yeni yatırımlarla sürekli kapasite artırdıklarına işaret etti. Erdoğan, Bursa'ya büyüklüğüne yakışır yeni adliye ve bölge adalet saraylarını da yapacaklarını, Türkiye büyüdükçe Bursa'nın da büyüyeceğini dile getirdi.

Erdoğan, "16 Nisan'da 'Evet' diyerek Türkiye'nin ve Bursa'nın da önünü açmaya var mıyız? Daha fazla yatırım, daha fazla güçlü ekonomi, daha çok istihdam için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine destek vermeye var mıyız?" dedi.

Milletvekili seçilme yaşının 18'e düşürülmesi konusunda yapılan eleştirilerin, gençlere bir hakaret olduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Benim dedem Fatih, 18 yaşını devirdi 21 yaşında bir çağı kapadı, bir çağı açtı. İstanbul'u fethetti mi? Gemileri karadan yürüttü mü? Kanuni öyle, gel Ulubatlı'ya, öyle. Genç yaşta surlara bayrağı dikti. Peki biz o dedelerin izinden gitmeyecek miyiz? Muhtarlar 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, azami 25 diyelim, bu arada herkes muhtar olma şansına da sahip. Öyle mi? Bayan da erkek de. Bunlar bana ne demişlerdi? Muhtar bile olamazsın demişlerdi. Olduk mu? Şimdi ben de muhtarlara diyorum ki, rekabet başladı. Muhtarlar da artık 21, 22 yaşında muhtarlarımız olacak. Olur mu? Olur. Maksat alanı genişletelim."

"BİZ SÖZ VERDİK Mİ YAPARIZ"

Bursa'da yeni stadyumun yapıldığını ve örnek bir stat olduğunu ifade eden Erdoğan, "Biz söz verdik mi yaparız. Burası inşallah Bursa'ya yakışır bir yer olacak. Onun için takipçisiyiz. Süratle bunun yapılması lazım. Sel gider, kum kalır. Bugün konuşulan sözler, yarın unutulur ama yapılan hizmetler sizin çocuklarınıza, torunlarınıza, onların evlatlarına da kalacak. Bize düşen bundan yüz yıl sonra gurur duyulacak eserler bırakmak." diye konuştu.

Bursa'ya gelirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ile aralarında geçen diyaloğu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bursamızda çok güzel camiler var. Bir tane Bursa'ya yakışır, cuma camileri dediğimiz bir cami yok. 'Sen büyükçe bir yer bul da burada böyle bir devasa bir eseri yapalım' dedim. Bu da 'Cumhuriyet döneminin bir eseri olsun' dedim. Şimdi bunu bakanımız üstlendi, yeri bulacak, belediyemizle görüşecekler. Ben de proje konusunda kendilerine yardımcı olacağım. Muhteşem bir cami yapalım. Burası Bursa, o kadar yakışır."

Erdoğan, "Bazı Avrupa ülkeleri 16 Nisan'dan sonra geçeceğimiz yeni yönetim sistemini istemiyorlarmış. Zaten isteseler şaşardık, çünkü biz onların yarım asrı aşkın süredir bizi Avrupa Birliği kapısında nasıl beklettiklerini çok iyi biliyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber