Görme Engelliler Bilgi ve İletişim Projesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliğince (AB) finanse edilen ?Görme Engelliler Bilgi ve İletişim Projesi? kapsamında görme engellilere, engellilerle ilgili yasal düzenlemeler ve AB mevzuatı tanıtılacak.

Altı Nokta Körler Vakfının, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine sivil toplum kuruluşlarının da dahil edilmesini amaçlayan ?Sivil Toplum Diyaloğu: AB Köprüler Programı? kapsamında hazırladığı ?Görme Engelliler Bilgi ve İletişim Projesi?, Avrupa Birliği Bilgi Merkezinde düzenlenen toplantıyla katılımcılara tanıtıldı.

Toplantının açılışında konuşan Altı Nokta Körler Vakfı Genel Sekreteri Oya Sebük, projenin genel hedefinin, Türkiye'nin AB'ye katılım ortaklığı sürecinde engellilerle ilgili düzenlemelerin ve görme engellilerle ilgili AB mevzuatının Türkiye'deki görme engellilere tanıtılması ve bunun için de AB'den ve Türkiye'den iki sivil toplum kuruluşunun oluşturacağı iletişim platformunun yaratılması olduğunu söyledi.

Bu çerçevede Avrupa Körler Birliğinin proje ortağı olduğunu belirten Sebük, toplantıda kişi hakları, eğitim, istihdam, ayrımcılık konularında Türkiye'de hukuksal ve sosyal boyutun ne durumda olduğu, karşılaşılan sorunlar ve AB müktesebatı ile karşılaştırmaların ele alınacağını kaydetti.

Sebük, toplantılar sonucu elde edilen verilerin görmezlerin anlayacağı basit bir dille, Brille Alfabesi ile yazılmış 50-60 sayfadan oluşan bir kitapta toplanacağını ve toplam 2 bin 500 adet bastırılacak olan kitabın, 10 bin CD ve 2 bin el ilanıyla birlikte dağıtılacağını anlattı.

Sebük, sadece görmezlerin değil, görme engellilerle ilgili araştırma yapan herkesin başvurabileceği bir web sitesi de hazırlayacaklarını bildirdi.

Proje kapsamında Türkiye'deki görme engellilere AB'ye katılımın avantaj ve zorlukları hakkında bilgi verileceğini, kamu kurum ve kuruluşları ile engellilere yönelik sivil toplum kuruluşları arasında bilgilendirme çalışmalarının etkin olarak yürütülmesinin sağlanacağını anlatan Sevük, şunları kaydetti:?Projenin genel hedefi, Türkiye'de görme engelli hakları ve bu hakların iyileştirilmesine yönelik projelerle ilgili kalıcı bilgi ağı ve veri tabanı oluşturmak. Türkiye ve AB ülkelerindeki gelişmeleri, bilgi ve duyuruları paylaşmak üzere bilgilendirme materyalleri oluşturarak sürekli güncellenen bir iletişim köprüsü inşa etmek.?

AVRUPA'DAKİ ENGELLİLER

Engellilerle ilgili istatistiki bilgiler de veren Sebük, 2003 yılı verilerine göre AB ülkelerinde 37 milyon engelli yaşadığını ve buna göre engellilerin AB nüfusuna oranının yüzde 13 olduğunu söyledi.

Türkiye'de ise bu oranın yüzde 12 olduğuna işaret eden Sebük, bu durumun AB ile paralellik gösterdiğini kaydetti.

Sebük, Avrupa'daki engellilerin yüzde 4'ünün ciddi sakat, yüzde 9'unun ise orta kapsamda olduğunu ve AB ülkelerinde de engellilerin iş bulma ve işini devam ettirme konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını vurguladı.

Avrupa'da çalışma yaşındaki normal bir insanın iş bulma oranı yüzde 66 iken, hafif engeli olan bir kişide bu oranın yüzde 44'e, ciddi sakatlığı olanda ise yüzde 25'e düştüğüne işaret eden Sebük, engelli çalışma gücünün sadece yüzde 30,5'inin çalıştığını, diğerlerinin işsiz ve aktif olmadığını söyledi.

Sebük, Türkiye'de bu konuda ciddi bir istatistiki veri bulunmadığını, ancak bu sorunların daha ağır bir şekilde yaşandığını kaydetti.

Toplantıda söz alan İstanbul Barosu Engelli Hakları Komisyonu üyesi avukat Meryem Özdemir de görme engellilerle ilgili Medeni Kanun'daki düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber