Kamu İhale Kurulu 'partili'ye açılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Kamu İhale Kurulu'nun (KİK) yapısında değişikliğe gidiyor. AKP Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa teklifinde kurul üyeleri için getirilen siyaset yasağı kaldırılıyor. Usulsüz ihalelerle ilgili yapılacak şikâyetler de zorlaştırılıyor.

Kabul edildiği 4 Ocak 2002'den bu yana 9 kez değiştirilen 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nda yeni değişiklik hazırlığı gündemde. Bu amaçla hazırlanan teklif, kurul üyelerinde aranacak koşulları düzenleyen maddeyi tümüyle değiştiriyor.

Mevcut yasada bulunan, "Kurul üyeliğine önerilecek kişilerin kamu kurum ve kuruluşlarında en az 12 yıl hizmetinin bulunması, kamu ihale mevzuatı ile ilgili yargılama, inceleme, denetleme, uygulama veya danışma konularında fiilen en az 4 yıl çalışarak ulusal veya uluslararası ihale mevzuatı açısından kanıtlanmış niteliğe ve deneyime sahip olması, geçmişte ve halen bir siyasi parti ile aday gösterilme dahil üyelik ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması gerekir" hükmünün yasadan çıkarılması öngörülüyor.

Kurul üyesi olmak için kurulun faaliyet alanıyla ilgili konularda kamu veya özel sektörde 12 yıl çalışma şartı 10 yıla düşürülüyor. Sayıları 10'dan 7'ye düşürülen kurul üyelerinin görev süresi de 5 yıldan 6 yıla çıkarılıyor. "Bir üye birden fazla seçilemez ve süresi dolmadan görevlerine son verilemez" hükmü de çıkarılıyor.

Kadrolaşma yolu açılıyor

Teklifteki düzenlemelerle, AKP döneminde atanan üyelerin görev sürelerini uzatmanın yolu açılıyor. Teklife göre düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, başka bir üyenin görev süresini tamamlamak üzere atanmış olan üyelerin görev süreleri, atandıkları tarihten itibaren 5 yıla tamamlanacak.

Böylece Ocak 2006'da atanan KİK Başkanı Hasan Gül ve bazı kurul üyeleri daha uzun süre görevde kalabilecek. Yaş haddinden emekliye ayrılan kurumun eski başkanı Sener Akkaynak'tan kalan görev süresini tamamlayan Gül, mevcut düzenlemeye göre 2 yıl daha görev yapacaktı. Bu teklif yasalaşırsa Gül, 4 yıl daha başkanlık koltuğunda oturacak. Söz konusu değişiklikten AKP döneminde göreve getirilen kurul üyeleri Yaşar Gök ve Ahmet Ülker de yararlanacak.

'Yolsuzluk değil' demişti

KİK, kamuoyunda "Ali Dibo" olarak adlandırılan Hatay'daki bazı kamu ihalelerinin AKP teşkilatına yakın isimlere verildiği yolundaki incelemesini geçtiğimiz aylarda tamamlamıştı. Hasan Gül, Hatay dosyaları kurul tarafından görüşülmeye başlandığında söz konusu ihalelerin "incelenmeye değer olmadığı" yönündeki sözleriyle tepki çekmişti.

Gül, incelenen 186 ihalenin 145'inin mevzuata aykırı çıkması üzerine de "Tespit edilen mevzuata aykırılık ve belge eksikliklerinden hareketle ihalede yönlendirme veya yolsuzluk bulunduğu gibi bir sonuca doğrudan ulaşılamaz" demişti.

Şikâyet bedeli artacak

Bu arada şikâyetlerin dikkate alınması için kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olması

koşulu getiriliyor. Şikâyetçinin ödemesi gereken 150 YTL ise artırılıyor. Buna göre, şikâyette bulunan aday ve isteklilerden mal alımları ile eşik değeri aşmayan hizmet alımlarına ilişkin başvurular için 500 YTL, eşik değeri aşan hizmet alımları ile eşik değeri aşmayan yapım işleri için bin YTL, eşik değerin üzerinde olan yapım işleri için 2 bin YTL alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber