IMF kamu ücret artışı ve özelleştirmeleri soracak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Şubat 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu IMF'nin üç yıllık stand-by kapsamındaki 6. gözden geçirme ve 4. madde kapsamındaki konsültasyon çalışmalarına yarın başlıyor. Ev ödevlerinin azaldığı bu gözden geçirme sırasında uygulamalar, sosyal güvenlik sistemindeki ertelemenin etkileri nedeniyle kamudaki yüksek ücret artışları görüşmelerin odağında yer alacak.

Uluslararası Para Fonu'nun Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti çalışmalarına yarın İstanbul'daki temasları ile başlayacak. İş dünyası, finans çevreleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek olan IMF heyeti, çalışmalarını mart ayından itibaren Ankara'da sürdürecek. IMF'nin üye ülkelerde düzenli aralıklarla yaptığı 4. madde çerçevesindeki çalışmaların da yapılacağı görüşmelerin bir bölümüne, Uluslararası Para Fonu'nun İcra Direktörü Willy Kiekens ile Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadler da katılacak.

6. Gözden geçirme çalışmaları kapsamında, 2006 yıl sonu itibarıyla kamu maliye gerçekleşmeleri, 2007 yılı para politikası ve kamu maliyesi program hedefleri ile yapısal reformlar konusundaki son gelişmeler ele alınacak. 4. madde kapsamında ise orta ve uzun vadeli ekonomi politikaları değerlendirilecek.

Ücret artışları sıkıntılı

Stand-by kapsamında 'ev ödevi' niteliğindeki taahhütler önemli ölçüde azalsa da 6. Gözden geçirme de 'kaynak' boyutuyla önemini koruyor. 27 Kasım 2006 tarihinde Uluslararası Para Fonu'na verilen son niyet mektubunda kamu kesimindeki ücret artışlarına işaret edilerek, bu artışın kısmen devlet memurları emekli sistemindeki prim ödemeleriyle iki yıl boyunca telafi edileceği taahhüt edilmişti. Ancak, bu taahhüt Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Güvenlik Yasası'nın devlet memurlarıyla ilgili maddelerini iptal etmesiyle geçerliliğini yitirdi. Artan personel harcamalarının kapatılması için yeni kaynakların bulunarak, kamu kesimi açıkları ve faiz dışı fazla hedeflerinin risk altında olmadığının taahhüt edilmesi gerekiyor.

IMF'nin gözden geçirme görüşmeleri sırasında, sosyal güvenlik sistemi ile ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi için yeni bir plan ve takvimin de netleştirilmesi bekleniyor. Ayrıca, her ne kadar IMF 'seçim ortamında' olabilirliği konusunda esnek bir tutum sergilese de ertelenen enerjiyle hız kaybeden özelleştirmelerin de görüşmelerde ele alınması bekleniyor.

KDV indirimi sorgulanacak

Uluslararası Para Fonu'nun Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından kısa bir süre önce açıklanan gıda maddelerinde KDV indirimini de sorgulaması bekleniyor. IMF'nin hükümetin son niyet mektubunda vurguladığı 'KDV'nin yapısını zayıflatacak ilave vergi oranı indirimi veya muafiyetlerin getirilmemesi' kararlılığına dikkat çekmesi olasılığı yüksek.

Kamu maliyesinde şeffaflığı artırmayı hedefleyen vergi harcamalarına ilişkin raporun yayımlanmaması, yeni mali afların çıkarılmamasına karşın esnaf kredilerine ilişkin bazı alacakların silinmesiyle ilgili tasarı, geciktirilen elektrik zamları da görüşmelerin sorunlu konuları arasında yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber