Vitamin hapları ölüm riskini arttırıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Şubat 2007 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Times Gazetesi sağlıklı olduğuna inanılan yağ oranı düşük yiyecek ve vitaminlere tıp dünyasının karşı çıktığını belirterek aşırı vitamin kullanımının ölüm riskini arttırabileceğini yazdı.

İngiltere'de en popüler olanlar arasında gösterilen bu gıdalar hakkında şüphelerini aktaran Times, aşırı vitamin kullanımının beklenmedik ölüm riskini, yüzde 5 artırabildiğine dikkat çekti Times, milyonlarca kişinin A, E ve beta karoten gibi vitamin hapları kullandığını belirterek Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre bu ilaçların ölüm riskini düşürmekten ziyade arttırdığını ifade etti. The Journal of American Medical Association'a göre yağ oranı düşük yiyeceklerin doğurganlığı azaltıp kısırlığa da neden olabileceğini aktaran Times araştırmadan çıkan net sonucun, ölçülü yemek yeme gereği olduğunu vurguladı.

Yıllar önce yapılan bir araştırmada vitaminlerin, kanser ve kalp hastalıklarını yüzde 13 azaltabileceğinin ortaya çıktığını hatırlatan Times, "Peki bu durumda neye inanmalıyız? Gerçekten güvenilir bilimsel araştırmalar sadece, iki denek grubuna farklı ilaçların verildiği ve araştırmacıların hangi grubun hangi ilacı aldığını bilmedikleriyle, hastalara ilaç olarak verilen etkisiz maddelerin kontrol altında tutulduklarıdır. Konuyla ilgili daha detaylı araştırmalar yapılması gerekir." diye yazdı. Gazete kadınların aşırı derecede rejim yapmamalarının da sağduyunun gereği olduğunu belirterek "Dengeli bir şekilde rejim yapan insanlar da zaten genelde vitamin gibi maddelere ihtiyaç duymazlar." dedi.

İngiliz Beslenme Derneği'nden Dr. Frankie Phillips de "Herkesin de bildiği gibi tamamlayıcı ilaçlar dengeli bir şekilde yapılan rejimin yerini tutamaz. " diyor. Araştırmacılar bulgularının antioksidanların sağlığa yararlı olduğu görüşünü savunan gözlemsel çalışmalarla çeliştiğini belirtirken Philips; "Bizim önerimiz insanların dengeli bir diyetle bütün çeşit yiyecekten yemesi çünkü böylece kendilerini korumak ve hastalıklarla mücadele etmek için ihtiyacı olan bütün besinleri bünyesinde bulunduracak." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber