Erdoğan: Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisi olması bekleniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Şubat 2007 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin gelecek 10 yıl içinde 1 trilyon dolara varacak gayri safi milli hasılası ile Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisi olmasının beklendiğini bildirdi.

Türk ve Hollandalı iş adamları temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hollanda Kraliçesi Beatrix başkanlığında bir araya geldi.

Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen toplantı, saat 14.00'de başladı.

Kraliçe Beatrix, Kayseri'deki programının sarkması nedeniyle toplantıya gecikmeli olarak saat 15.10'da katıldı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında Hollanda ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda artarak gelişmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2006 yılında 4.5 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

İki ülkenin ekonomik gücü göz önüne alındığında ticaretin daha da artması için gerekli potansiyelin mevcut olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, "Ticari ilişkilerimizi çeşitlendirerek, ticaret hacmimizi daha da artırabiliriz.

Ekonomimizin son dönemde gösterdiği performans, özellikle uluslararası girişimciler için çok uygun bir iş ve yatırım ortamının oluşmasına imkan sağlamıştır" diye konuştu.

Uluslararası yatırımların teşvik ve desteklenmesi için doğrudan kendisine bağlı Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı'nın kurulduğunu anımsatan Erdoğan, bu ajansın, Türkiye'deki yatırım imkanlarının tanıtımı ve yatırımcılara hizmet konularında önemli görevler üstleneceğini kaydetti.

REKABET GÜCÜ

Erdoğan, 2005 yılında Türkiye'ye giren doğrudan uluslararası yatırım miktarının 9.7 milyar dolara yükseldiğini belirterek, bu rakamın 2006 yılı sonunda 20 milyar dolara ulaştığını, "uluslararası yatırım miktarındaki büyük artışın da uluslararası piyasaların Türkiye'ye duyduğu güvenin göstergesi" olduğunu belirtti.

Hollanda kökenli şirketlerin Türkiye'deki yatırım ortamını iyi değerlendirdiğini gözlemlediklerini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye yatırım yapan ülkeler arasında Hollanda birinci sıradadır.

Ülkemizde faaliyette bulunan bin 196 adet Hollanda menşeli sermaye sahip firma bulunmaktadır. Hollanda'dan ülkemize 2004 yılında 568 milyon dolar, 2005'te 249 milyon dolar yatırım gerçekleşmiştir. 2006 yılında ise Hollanda'dan ülkemize giren doğrudan uluslararası yatırım tutarı, 5 milyar dolar olmuştur.

Türkiye'nin dış ticaret hacmi son 4 yılda iki kattan fazla artış göstererek 220 milyar dolara yaklaşmıştır.

Türkiye, dünyanın en fazla ticaret yapan ilk 20 ülkesi içindedir. Rekabet gücü giderek artan Türkiye, kalite, teknoloji ve marka satan bir ülke konumuna gelmiştir."

"AVRUPA'NIN 6. EKONOMİSİ OLMASI BEKLENİYOR"

Erdoğan, Türkiye'nin son 5 yıldır makro ekonomik istikrar ortamı ile kesintisiz büyüyen bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde 1 trilyon dolara varacak gayri safi milli hasılası ile Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisi olması beklenmektedir" dedi.

Türk firmalarının, başta Rusya Federasyonu, Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu olmak üzere çeşitli bölgelerde yatırım ve müteahhitlik alanlarında önemli projeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Erdoğan, Türk müteahhitlik firmalarının gerçekleştirdikleri projelerin toplam değerinin 75 milyar doları bulduğunu söyledi.Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türk firmalarının edinmiş oldukları deneyimler, gerek bu bölgeler, gerek başka bölgelerde Türk ve Hollandalı iş adamları için yeni iş birliği imkanları sunmaktadır. İki ülke arasındaki iş birliği ilişkilerinin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum. Bu konuda hükümet olarak elimizden gelen desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz." Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda Kraliçe Beatrix'e Türkiye'de iyi günler geçirmesi dileğinde bulunarak, doğduğu büyüdüğü ve belediye başkanlığı yaptığı İstanbul'u beğeneceğini umduğunu ifade etti.

Toplantıya, Devlet Bakanları Ali Babacan ve Nimet Çubukçu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, Prens Alexander ile eşi Prenses Maxsima da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber