Kızılırmak'ın suyu Ankara'ya getirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2007 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yılların en kurak kış mvsimlerinden birini yaşayan Ankara'nın su sorununun çözümü için, "Kızılırmak üzerinden taşıma" yöntemi benimsendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in katılımıyla yapılan "su zirvesi"nde, Ankara'ya Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı'ndan su getirilmesi kararlaştırıldı.

Kuraklık karşısında acil alınacak önlemler masaya yatırılırken, Kızılırmak'ın suyunun ASKİ tarafından Kesikköprü üzerinden Ankara'ya getirilmesine karar verildi.

Yapılacak projeyle, Kızılırmak üzerinde bulunan Kesikköprü ve devamındaki Hirfanlı barajlarında bulunan toplam 7 milyar metreküplük su rezervini Ankara'ya getirmek için 125 kilometre civarında bir isale hattı yapılacak. Kesikköprü'den alınacak su, 4 ayrı terfi istasyonundan 400 metrelik bir yükseltiyle taşındıktan sonra İvedik arıtma tesislerine götürülecek.

"Acil ihale" yapılacak

İhalenin "acil ihale" kapsamında yapılması ve ayrıca acil kamulaştırmalar için Bakanlar Kurulu kararının çıkartılması da benimsendi. Projenin hayata geçirilmesiyle, Ankara'nın su sorununa çok uzun vadeli bir çözüm getirilmesi hedefleniyor. Ankara'da kış aylarında günde ortalama 800 - 900 bin metreküp, yaz aylarında da buharlaşmayla birlikte günde ortalama 1.5 milyon metreküp su tüketiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber