Öğrenci ceza kanunu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Mart 2007 08:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Öğrencilerin de TCK gibi ayrı bölümleri, 58 ayrı maddesi ve alt fıkraları olan bir yönetmeliği var. Yönetmelikte bilişim suçlarına ağırlık verilmiş. Bir kanun gibi katı kurallarla belirlenen yönetmelikte af yok.

Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'ni yeniledi. Okullarda bazı öğrencilerin laubali ve ahlák dışı görüntüleri çekerek internette yayınlaması, bu alanda önemli bir boşluk olduğunu gösterdi. Bakanlık, TCK gibi ayrı bölümleri, 58 ayrı maddesi ve alt fıkraları olan yönetmelikte bilişim suçlarına ilk kez yer verdi. Cep telefonu yasaklanmadı. Ama uygunsuz kayıt yapan ve internete yayan öğrenci okuldan atılacak. Bir kanun gibi katı kurallarla belirlenen yönetmelikte af yok...

SUÇLU BİLİŞİM ARAÇLARI

Bakanlık disiplin yönetmeliğinde öncelikle bilişim suçlarına bir tanım getirdi. Resmi ve özel ilköğretim okullarını kapsayan yeni yönetmelik bilişim araçları olarak ?ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan cep telefonu ve kamerayla bilgi toplama, tasarlama, işleme ve çoğaltmada kullanılan bilgisayar, internet, DVD, CD, MP3 çalar ve çağrı cihazı' tanımlamasını yapıldı. Bu araçları okullarda amacı dışında kullanan öğrenciler kınama, okuldan uzaklaştırma, tasdikname verilmesi ve örgün öğretim dışına çıkarılma gibi dört ayrı türde cezalandırılacak.

İTİRAZ HAKKI DA OLACAK

Okul Öğrenci Ödül ve Disiplin Kurulu kararlarına müdür, öğrenci velisi veya 18 yaşını tamamlamış öğrenciler, karar kendilerine tebliğ edildikten sonra İlçe Öğrenci Disiplin Kurulu'na yedi gün içinde itiraz edebilecek.

İlçe kurulu kararlarına da İl Öğrenci Disiplin Kurulu'na başvurularak itiraz edilebilecek. Okullarda öğrencilerden oluşan her sınıfı bir öğrencinin temsil ettiği onur kurulları seçimle oluşturulacak ve aktif olarak yönetime katılımları sağlanacak.

ÖĞRENCiLERDEN BEKLENENLER

Atatürk ilke, inkılaplarına bağlı kalmak ve korumak,

Hukuka, toplum değerlerine, okul kurallarına uymak,

Doğru, dürüst ve erdemli olmak, kaba söz söylememek,

Başkalarının da insanlık ailesinin onurlu, saygın üyesi olduğunu nutmamak, herkese karşı iyi davranmak,

Millet malı okula zarar vermemek,

Bağımlılık yapan madde kullanmamak,

Kumar oynamamak,

Düzenli okula gitmek,

Zararlı, bölücü, yıkıcı, siyasi ve ideolojik amaçlı faaliyetlere katılmamak,

Cep telefonu, bilgisayar, internet, DVD ve VCD gibi araçları toplumun etik değerleriyle bağdaşmayan şekilde kullanmamak.

İŞTE SUÇLAR VE CEZALARI

Okulu, eşyasını kirletmek, öğretmenin söylediğini yapmamak, kılık-kıyafete uymamak, sigara içmek, yalan söylemek, saygısız olmak, okula müstehcen yayın getirmek ve kopya çekmek kınamayla cezalandırılacak.

Sarkıntılık, iftira, hakaret, dil-din-ırk-cinsiyet ayrımı, organize kopya çekmek, okul duvarlarına ahlak dışı semboller yapmak, kavga ve darp okuldan kısa süreli uzaklaştırmayla cezalandırılacak.

Milli ve manevi değerleri sözlü veya yazılı aşağılama, yabancıları okula sokma, hırsızlık yapma, ders-sınav yapılmasını engelleme, siyasi ideolojik toplantı düzenleme, başkasına ait evrakı izinsiz açmak suçlarında tasdiknameyle uzaklaştırma cezası verilecek.

Demokratik-laik devlet ilkelerine aykırı yürüyüş-boykot, bölücü ve yıkıcı eylem düzenlemek, uyuşturucu ticareti yapmak, aranan kişileri okulda saklamak, okulda veya dışarda herhangi bir öğrenciyi her türlü öldürücü silahla yaralamaya teşebbüs, öldürmek, bilişim araçlarıyla toplum değerlerine aykırı söz-ses ve görüntüleri alıp çoğaltmak, sanal ortamda yaymak-ticaretini yapmak, çete kurmak, adam kaçırmak suçlarına ise örgün öğretim dışına çıkarılma yani okuldan tamamen atılma cezası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber