ASELSAN'daki intiharların sırrı çözülmedi, aileler 'cinayet' diyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Mart 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerî silah ve teçhizat üreten elektronik devi ASELSAN çalışanı 3 mühendisin yaşamlarına 'intihar' ederek son verdiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma dosyaları olayların 'normal intihar' olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Haziran 2006'da psikolog Gülen Seda ile evlenen Hüseyin Başbilen (30), bir ay sonra hayatını kaybetmişti.

Ancak, ölen mühendislerden Hüseyin Başbilen'in ailesi, bu kararı temyiz ettirerek yeniden incelemeye aldırdı. Hüseyin Başbilen'in babası Vehbi Başbilen, ısrarla oğlunun intiharının araştırılmasını isterken, mühendislerin mezun olduğu Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yetkilileri ise konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. 'İntihar' ederek öldükleri ileri sürülen ASELSAN çalışanları mühendisler Hüseyin Başbilen (30), Evrim Yançeken (26) ve Halim Ünsem Ünal'ın (31) dosyaları 'normal intihar' denilerek kapatıldı. Ancak ASELSAN'da suikast silahı Kanas uzmanı olan Hüseyin Başbilen'in babası Vehbi Başbilen, ısrarla oğlunun intiharının araştırılmasını istiyor.

8 yıldır ASELSAN'da çalışan Hüseyin Başbilen, 4 Ağustos 2006'da, "İşe gidiyorum." diyerek evden çıktı. Gece eve dönmeyen eşini arayan Gülsen Seda Başbilen, eşinin işe gitmediğini öğrenince polise ihbarda bulundu. Tüm aramalara rağmen genç mühendisin izine rastlanmadı. ODTÜ'den şeref listesinde mezun olan Başbilen, kaybolduktan üç gün sonra vatandaşların ihbarı üzerine Pursaklar İlçesi Ayancık Yolu'nda, boğazı ve sol bileği iki yerinden kesilmiş olarak bulundu. Genç mühendisin ölümü intihar olarak nitelendirildi ve savcılıkça takipsizlik kararı verildi. İntihara inanmayan ailesi ise konuyu temyize götürdü. Olay Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nce tekrar incelemeye alındı. Baba Başbilen de, "Manevi açıdan güçlü biriydi. Memleket sevdalısı ve isteği ülkesine hizmet etmekti. Ailevi nedenlerin olduğu söylendi. Aklı başında, kariyer sahibi biri intihar eder mi?" diyor. Başbilen'in kız kardeşi Özlem Başbilen ise ağabeyinin öldürüldüğünü savunuyor ve diğer mühendislerin ölümünü şüpheli gördüğünü ifade ediyor.

'Oğlum mesleğini çok seviyordu'

ODTÜ ve ASELSAN'ın adının geçtiği ikinci mühendis intiharı da Batıkent'te yaşanmıştı. Aynı zamanda yüksek lisansa devam eden Evrim Yançeken, oturduğu apartmanın arka tarafında 26 Ocak'ta ölü bulundu. Yançeken'in 7. kattan atlayarak intihar ettiği ileri sürüldü. Genç mühendisin babası Muzaffer Yançeken ise oğlunun işini ve mesleğini çok sevdiğini; sadece yüksek lisans teziyle ilgili sıkıntılarının bulunduğunu belirtti. Genç mühendisin oturduğu siteden komşuları da Evrim Yançeken'in neşeli bir insan olduğunu ifade ediyor. Yançeken'in derslerine çok önem verdiğini belirten dönem arkadaşları da, ODTÜ'de çok sayıda intihar olduğunu, ancak bunların medyaya yansımadığını öne sürerek bu intiharın araştırılması gerektiğini dile getiriyorlar.

Üçüncü intihar olayı ise Eymir Gölü'nde yaşandı. ODTÜ'de master yapan ve 2000 yılında ASELSAN'dan ayrıldığı öne sürülen elektrik mühendisi Halim Ünsem Ünal, 17 Ocak'ta hayatını kaybetti. Ünal'ın da ölümünden önce 15 gün psikolojik tedavi gördüğü öğrenildi. Ünal'ın intihar dosyası da kapatılırken, yaşanan 3 olaydan sonra 'cinayet olabilir mi?' tartışmaları yaşandı. Ancak olaylarla ilgili ODTÜ yetkilileri ile soruşturmaları yürüten jandarma birimlerinden herhangi bir bilgi alınamıyor.

ASELSAN: İntihar olaylarıyla ilgimiz yok

ASELSAN, kendi çalışanı 3 personelin altı ay içinde art arda intihar etmesi ile ilgili internet sitesinden bir basın açıklaması yaptı. İntiharların ardında kirli ve karanlık güçlerin olduğuna dair iddiaların yalanlandığı açıklamada, "Olaylar hakkında adli makamlarca tüm soruşturmalar gerçekleştirilmiştir. Araştırmalarda ölüm nedenlerinin intihar olduğu belirlenmiş ve olaylar arasında ilişki tespit edilmemiştir. Anılan personelin (Halim Ünsem Ünal) psikolojik tedavi gördüğü ailesince açıklanmış olup raporları ilgili hastanelerde de bulunmaktadır. Olaylarla ilgili ASELSAN'ın ilgisi yoktur." denildi. Erkan Acar, İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber