Maliye ?kira kontratı' operasyonu baslattı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Mart 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi iade sistemini kaldırarak yerine ?asgari geçim indirimi? getiren Maliye Bakanlığı, ücretlilerin bu yıl son kez bildirimde bulunduğu vergi iade beyannamelerindeki kira kontratlarını, mercek altına aldı. Kamu kurum ve kuruluşları ile şirketlere bir yazı gönderen Bakanlık, vergi iade belgelerinde yer alan kira kontratlarının bir örneğini, incelenmek üzere istedi. Maliye, bu yöntemle, hem kira gelirini beyan etmeyen ev sahiplerini tespit edecek hem de hayali kira kontratı düzenleyen ücretlileri belirleyecek. Maliye Bakanlığı'nın kira kontratlarına ilişkin incelemesinin, bu yılla sınırlı kalmayacağı ve geriye dönük 5 yılı da kapsayabileceği ifade ediliyor.

ÖNCELİK BÜYÜK İLLERDE

Kiradaki konutlara ilişkin ülke genelinde inceleme başlatan Maliye, tapu, su ve elektrik kayıtlarından yararlanılarak yaptığı araştırmada, kirada bulunan konutların üçte ikisinde Gelir Vergisi beyanında bulunulmadığını belirledi. İllere göre, kira rayicini de tespit eden Bakanlık, kira vergisi kaçıran mükellefleri saptamak için, vergi iade beyannamelerindeki kira kontratlarını mercek altına aldı. Bakanlığın incelemesi, öncelikle büyükşehirlerde başlatıldı. Bu çerçevede öncelikle kira kontratları ile bilgiler, kamu kurumlarından istendi. Kamu kurumlarından gelen kira bilgileri de, ilgili ?vergi dairesi başkanlıklarına? gönderilecek. Vergi idaresi başkanlıkları da, konut sahipleri ile kiracıları çapraz sorgulamaya alacak. Kira kontratları ile ilgili bilgilerin ilgili vergi dairesine gönderilmesinin ardından, öncelikle konut sahibinin kira gelir beyanında bulunup bulunmadığına bakılacak. Eğer, konut sahibi kira gelirini beyan etmediyse, geriye dönük beş yılık inceleme yapılacak. Bu incemeler sonucunda, tespit edilen kira geliri üzerinden, faiziyle birlikte vergi tahsil edilecek.

Kiracılar da yanacak

Kira kontratları ile ilgili incelemeden ücretliler de etkilenecek. Bu inceleme sırasında gerçeğe aykırı olarak vergi iadesine konu edilmiş kira kontratları belirlenecek. Bu durumda da, gerçeğe aykırı olarak kira kontratı düzenlemiş olan çalışanlar, ağır cezalarla karşı karşıya kalacak. Yanıtıltıcı kira kontratı düzenleyenlere ?resmi evrakta sahtecilik? suçundan ceza davaları açılabilecek. Kirada oturmadığı halde, hayali kira kontratı düzenleyerek verigi iadesi almak isteyen ücretliler, almayı planladığı vergi iade bedelinin üç katına kadar para cezasına da çarptırılacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber