Asistanlar YÖK'e isyan etti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Mart 2007 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Asistan Girişimi, YÖK'ün strateji raporunu eleştirdi. YÖK'ün üniversitelerdeki kadro sorunuyla ilgili rasyonel adım atması gerektiğini belirten asistanlar, araştırma görevlilerinin kaderinin bölüm başkanı ya da danışmanların iki dudağı arasında kalmasından şikayetçi

YÖK'ün yükseköğretim stratejisine profesörler ses çıkartmazken, rapor asistanları isyan ettirdi. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde görevli araştırma görevlileri 'Asistan Girişimi' adı altında bir araya gelerek, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) kamuoyuna açıkladığı 'Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi' başlıklı raporu sert şekilde eleştirirdi. Asistanlar yazıda tek tek eleştirilerini sıraladıktan sonra, 'Rapordaki kurgusallık aslında bir ikna tekniğidir. Türkiye üniversitelerinin YÖK sistemi içindeki yoğun sorunlarından bunalmış ilkeli akademisyenleri, üniversite sınavına ömür adamış öğrencileri, para ve şöhret peşindeki proje entellektüellerini kendi dümen suyuna katmanın ustaca bir tekniği..' dedi.

Raporun hazırlanış süreci asistanlar tarafından 'anti-demokratik' olarak nitelenirken, raportörlerin nasıl bir görevlendirme sürecinde saptandıklarına dair bir açıklama olmadığı, raporu hazırlayanların tamamının profesörlerden oluşması ve tamamı erkek akademisyenlerce hazırlanması eleştirildi. YÖK'ün Türkiye'deki üniversiteleri 'üniversite' olmaktan çıkardığı belirtilirken, raporun YÖK'e yönelik 'kayda değer bir eleştiri içermemesi' vurgulandı.

BİLİM İKİ DUDAK ARASINDA

2547 sayılı yasanın 50/d maddesine göre, her yıl atamaları yenilenen araştırma görevlilerinin, başarılı olsalar bile, doktora eğitimlerini tamamladıkları gün görevlerine son verilebildiği belirtilirken, 'Bu düzenleme, beraberinde, Türkiye'nin bir öğretim elemanı yetiştirme stratejisinden bahsetmenin mümkün olmadığı, akademisyen olabilmenin liyakata değil, bölüm başkanı ya da danışmanların iki dudağının arasından çıkacak söze bağlı olduğu bir sistemi getirmektedir' denildi.

NEREYE GİDİYORSUN YÖK?

Asistanların YÖK'e Latince 'Nereye gidi-yorsun?' anlamına gelen 'QUO VADIS?' sözü ile seslenerek bitiridikleri yazının sonuç kısmında, 'Değerlendirmelerimiz gösteriyor ki, üniversitelerde önemli yasal ve yapısal değişiklikler öneren YÖK Strateji Raporu, Türkiye üniversite sisteminin durumuna ilişkin yüzeysel, kaba, nicel veri analizinden öteye gidemeyen tespitlerden ibarettir' denildi.

Raporun taslağının tartışma aşamasında YÖK'e de gönderilen metin Ankara Üniversitesi Asistan Girişimi'nden Sevilay Kaygalak, Aydın Ördek, Mesut Sert ve D. Çiğdem Sever tarafından kaleme alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber