Arınç'tan "sahte oy pusulası" açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2007 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis Genel Kurulunda 14 Şubatta yapılan oylamada yaşanan "sahte oy pusulası" iddiasıyla ilgili olarak, "Sözü edilen birleşimde adı okunduğu sırada salonda bulunmayan milletvekillerine ait yoklama pusulaları, toplantı yeter sayısına (yoklama) dahil edilmemiş ve bu pusulalardan dolaylı hukuki bir sonuç doğmamıştır" dedi.

Arınç, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un, TBMM Genel Kurulunda "sahte oy pusulalarının yok edilmesi olayını yapanlar ve buna göz yumanlar hakkında Başkanlığın harekete geçmemesi durumunda, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacağını" bildiren dilekçesi üzerine, CHP Grup Başkanlığına gönderdiği yazıda, şu görüşlere yer verdi:

"Yazınızda, sahte oy pusulasından bahsedilmektedir. Oysa söz konusu oy pusulası değil, yoklama pusulasıdır. Yoklamadan amaç, Anayasa ve İçtüzük hükümlerine göre Genel Kurul Salonunda bulunması öngörülen sayıdaki üyenin (184)

mevcudiyetini tespit etmekten ibarettir. Bu işlem, elektronik oy düğmelerine basmak veya ad okunmak suretiyle yapılabilmektedir. Yoklama, İçtüzüğümüzün 16. maddesi gereğince katip üyeler tarafından yapılmaktadır. Sözü edilen birleşimde adı okunduğu sırada salonda bulunmayan milletvekillerine ait yoklama pusulaları, toplantı yeter sayısına (yoklamaya) dahil edilmemiş ve bu pusulalardan dolayı hukuki bir sonuç doğmamıştır."

"MECLİSİN SAYGINLIĞI VE İTİBARI..."

TCK'nın, "resmi belgede sahtecilik" hükmünü düzenleyen maddesini de anımsatan Arınç, buna göre, isimleri okunduğunda Genel Kurul Salonunda bulunmadığı tespit edilen milletvekillerine ait yoklama pusulalarının, özel bir incelemeye tabi tutulmadan sahte belge olarak nitelendirilmesinin hukuken mümkün olmadığını vurguladı. Arınç, "Bu tür nitelendirmelerde bulunurken, gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve Meclisin kamuoyu nezdindeki saygınlığına ve itibarına gölge düşürecek açıklamalardan kaçınılması gerekmektedir" dedi.

Arınç, şunları kaydetti:

"TBMM'nin çalışma usulleri de gözönüne alındığında, bugüne kadar toplantı yeter sayısına (yoklamaya) dahil edilen yoklama pusulaları muhafaza altına alınmış, yeter sayıya dahil edilmediği için hukuki sonuç doğurmayan pusulalar ise muhafaza altına alınmamış ve bu pusula sahipleri yoklamada yok sayılmıştır.

Görevli personele, yoklamaya dahil edilmeyen milletvekillerine ait yoklama pusulaları teslim edilmemiştir. Muhafaza edilmeyen pusulaların gizlenmesinden veya yok edilmesinden bahsetmek suretiyle konunun TCK'nın 205. maddesiyle ilintilendirilmesi hukuken mümkün değildir.

Bu durumda Başkanlığımızın, delillerin yok edilmesi veya suçluların adaletten kaçırılmasına aracı olması da söz konusu değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber