İstanbul'a 13 kadın ve aile sağlığı merkezi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2007 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da istenmeyen bazı sıkıntıların ortaya çıkabildiğini, ancak birilerinin bunu, kente katmakta oldukları gelişmeyi gölgelemek adına kullanmasını da asla kabul edemeyeceklerini söyledi.

Topbaş, 13 kadın ve aile sağlığı merkezinin toplu açılışı için Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tüm kadınların dünya kadınlar gününü kutladı.

İstanbul'da son yıllarda tüm yerel yönetimlerle birlikte farklı bir süreci başlattıklarını ve kentin dünyanın gelişmiş kentleriyle yarışır hale geldiğini anlatan Topbaş, ancak yapılan hizmetlerin görmezden gelindiğini savundu.

Topbaş, şunları kaydetti:

?O kulvarda siyaset yapmaya devam ederek, karalama, eksiltme, görmezden gelme anlayışlarını vatandaşlarımız her zaman değerlendirdi ve gereken faturayı da kesti. Biz diyoruz ki 'İstanbul'a, ülkemize taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun'. Maalesef yapılan hizmetleri küçümseyip görmezlikten gelmeyi nasıl değerlendirmek gerektiğini İstanbullulara bırakıyorum.

'365 gün 24 saat kente neler katabiliriz'i tartışıyoruz. Maalesef istenmeyen bazı sıkıntılar ortaya çıkabiliyor ama bunu bizim bu kente katmakta olduğumuz gelişmeyi gölgelemek adına birilerinin kullanmasını da asla kabul edemeyiz. Ne demek istiyorsunuz? Bu kadar basiretsiz olmanız mümkün değil. Bunun arkasında başka art niyetler vardır veya talep ettiğiniz başka bazı şeyler size verilmiyordur da ondandır.

Bizi bu tarz baskılarla niyetlerinizin gerçekleşmesinde yönlendiremezsiniz. Bizim bir duruşumuz var. Hesap veremeyecek hiçbir şey de olmadı ve hiçbir zaman duruşumuzu değiştirmeyiz. Sayın Başbakanımızın dediği gibi 'omurgalı siyaset' bizim anlayışımız.?

Topbaş, siyasetin parlamentoda yapılmasını arzu ettiklerini belirterek, ?Ama siyaset adına bir şeyler üretemeyenlerin, kalkıp bir yerlerde bir şeyler arayarak, ülkenin gelişmesinde hizmet edenlerin önüne engel koyma adına bir takım yaklaşımları da asla sindiremiyor ve kabul edemiyoruz. Ama herkesin yaptığı kendi önünde kalır. Kasenize ne doğrarsanız kaşığınıza o gelir? diye konuştu.

30 KADIN VE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ

Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Topbaş, bu günün bir günde anılması anlamına gelmediğini, kendi anlayışlarında kadının her zaman özel bir yeri olduğunu söyledi.

Dünya kadınlarının sadece üçte birinin çalıştığını, çalışanların yüzde 1'inin dünya nimetlerinden faydalanabildiğini dile getiren Topbaş, bunun çok düşük bir oran olduğunu söyledi.

Topbaş, yerel yönetim olarak halkın her alandaki sorunlarının çözümüne yönelik büyük çaplı projeler yürüttüklerini, 120 okulun bahçesine spor salonu yaparak, 300 bin ailenin spor yapacağı mekanlar oluşturduklarını kaydetti.

Geçmişte bu kentte yerel yöneticilik yapanların kaç okula yatırım yaptığını soran Topbaş, kaynakları en iyi şekilde kullandıklarını söyledi.

Topbaş, göreve geldiklerinde 2 olan kadın ve aile sağlığı merkezlerini 2005'te 6'ya, 2006'da 17'ye, bu yıl da 13 ilave ile 30'a çıkardıklarını belirterek, burada görev alan 300 personelin kadınlara ücretsiz sağlık hizmeti sunduğunu söyledi.

Bu merkezlerden bugüne kadar 345 bin kadının yararlandığını, 90 bin kadının da eğitim aldığını belirten Topbaş, bu yıl sayının 442 bin 500'e ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

?HEDEFİMİZ 100 BİN KADIN İÇİN REHABİLİTASYON MERKEZİ?

Topbaş, ?Hedefimiz, 100 bin kadın için kadın sağlığı eğitim ve rehabilitasyon merkezi oluşturmak? dedi.

Türkiye'de her gün erken tanı yapılamadığı için 133 bebek ve 2 annenin hayatını kaybettiğine işaret eden Topbaş, bunun dünya standartlarının oldukça üstünde olduğunu, bunları minimize ederek sağlıklı bir toplum oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Topbaş, konuşmasının ardından eşi Özleyiş Topbaş, merhum iş adamı Vehbi Koç'un kızı Semahat Arsel ve ilçe belediye başkanlarıyla birlikte 3'ü canlı telefon bağlantısı yapılmak suretiyle toplam 13 kadın ve aile sağlığı merkezinin toplu açılışını gerçekleştirdi.

Açılışı yapılan Bahçelievler, Bakırköy, Beykoz, Beyoğlu, Büyükçekmece-Yakuplu, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Ümraniye-Sarıgazı ve Üsküdar Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi'nde kemik gelişim ve erimesi, rahim ağzı kanseri, meme kanseri, genital enfeksiyon, dijital mamografi, standart kemik yoğunluğu ölçümü taramaları yapılıyor ve çeşitli konularda eğitim hizmeti veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber