Askerî mahkeme affetmedi: Rüşvetçi yarbaya 7,5 yıl hapis cezası

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Mart 2007 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerî yargı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK) ihtiyacı olan akaryakıtı taşıyacak bayilerin belirlenmesi sırasında dönen rüşvet çarkına ceza yağdırdı.

Askerî araçlarda kullanılan akaryakıtın depolardan ilgili birimlere nakledilmesiyle ilgili yolsuzluk iddiaları üzerine açılan dava sonuçlanırken, aralarında bir yarbay ile bayilerin de bulunduğu 15 sanık hüküm giydi. Askerî mahkeme, petrol şirketlerinden toplam 106 bin YTL rüşvet aldığı tespit edilen Akaryakıt Şube Müdürü Yarbay Habib Taşkın'ı 7,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

TSK'dan çıkarılmasına ve kamu hizmetinden yasaklanmasına karar verilen Taşkın'ın Çankaya ve Maltepe'de bulunan daireleri de rüşvet parasının tahsili için müsadere edildi. Aralarında Bucak aşiretinden Mehmet Emin Bucak'ın bulunduğu petrol bayileri ise rüşvet verdikleri gerekçesiyle 4 yıl 2'şer ay hapis cezasına mahkum oldu. Yarbay Taşkın'ın özel işlerinde yardımcılığını yapan sanık Mehmet Mezir, 'rüşvete aracılık etmek' suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Henüz kesinleşmeyen karara ilişkin temyiz incelemesi Askerî Yargıtay'da devam ediyor. Soruşturmanın ardından tutuklanan sanıklar bir süre sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Askerî Yargıtay'ın kararı onaması halinde sanıklar yeniden cezaevine girecek.

Akaryakıt taşıma işinin bayilere dağıtımında yolsuzluk yapıldığına ilişkin ipucu, başka bir suç nedeniyle dinlemeye alınan telefon konuşmaları sırasında yakalandı. Ankara DGM Savcılığı tarafından dinlenen Mehmet Mezir adlı kişinin konuşmalarından petrol taşıma işinde dönen rüşvet çarkına ulaşıldı. Askerî mahkemenin 78 sayfalık gerekçeli kararında, KKK'nın akaryakıt ihtiyacının Milli Savunma Bakanlığı ile Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığı (ANT) arasında her yıl yenilenen bir protokolle belirlendiği, bu akaryakıtın ANT yakıt çiftliklerinde ve POAŞ depolarında muhafaza edildiği belirtildi. Daha sonra bu akaryakıtın birtakım kriterlere göre belirlenen akaryakıt bayilerince nakliye ücreti karşılığında ilgili askerî birimlere taşındığına dikkat çekildi. Akaryakıtın hangi akaryakıt bayileri tarafından taşınacağının KKK Akaryakıt Şube Müdürlüğü tarafından belirlendiği ve Yarbay Taşkın'ın bayilerin ve taşıma miktarlarının belirlenmesinde tek yetkili olduğu vurgulandı.

Otelde ve barda rüşvet pazarlığı

Kararda, sanık Yarbay Taşkın'ın görevini menfaat elde etmek için kullanarak 2004 yılında akaryakıt taşıma işi vermek ve daha fazla kontenjan tahsis etmek karşılığında petrol bayileriyle rüşvet anlaşması yaptığı belirtildi. Taşkın'ın bazı petrol bayileriyle Ankara'da Yeşilvadi Restoran, Akar Otel, Merit Altınel Oteli, Barbio Bar, Ocakbaşı Kebapçısı gibi yerlerde buluşarak rüşvet pazarlığı yaptığı aktarıldı. Taşkın'ın, rüşvet görüşmelerinin çoğunu yardımcısı ve özel şoförü Mehmet Mezir'in cep telefonundan yaptığına işaret edildi. Toplam 106 milyar lirayı bulan rüşvet paralarının bir kısmının elden, büyük bir bölümünün ise sanık Mezir aracılığıyla ya da bu kişiye banka yoluyla gönderilmesi suretiyle alındığı kaydedildi. Mahkeme kararına göre Taşkın, Atabey Petrol'den 11 bin YTL, Dabbaoğlu Petrol'den 12 bin 630 YTL, Üstün Petrol'den 4 bin 843 YTL, Altınışık Petrol'den 7 bin YTL, Akar Petrol'den 9 bin 250 YTL, Dicle Petrol'den 12 bin YTL, Avşaroğlu Petrol'den 7 bin YTL, Duyan Petrol'den 25 bin YTL, Akşen Petrol'den 2 bin 500 dolar, Müftüoğulları ve Som Petrol şirketlerinden ise 2'şer bin, Dicle Petrol Şirketi'nden ise 12 bin YTL para aldığı bilgisine yer verildi.

Taşkın, paraları borç olarak aldığını dile getirdi; ancak mahkeme itibar etmedi. Askerî mahkeme, rüşvet konusu miktarın çok büyük olması ve rüşvet suçunun yoğun bir kast altında işlenmesini dikkate alarak Taşkın hakkında alt sınır olan 4 yıl yerine 6 yıl hapis cezası verdi ve suçun tekrarlanması nedeniyle cezayı artırdı. Yarbay Taşkın 7,5 yıl, yardımcısı Mehmet Mezir 3 yıl 9 ay, petrol şirketlerinin sahipleri de 4 yıl 2'şer ay hapse mahkum oldu. Karara karşı sanık avukatlarının yaptığı temyiz başvurusu üzerine dosya Askerî Yargıtay'a gönderildi. Askerî Yargıtay Başsavcılığı'nın düzenleyeceği tebliğnamenin ardından dosya yüksek mahkeme tarafından incelenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber