Uzun süreli bilgisayar kullanımı hasta ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Mart 2007 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Yüksekokulu tarafından yapılan "Bilgisayarların Oluşturduğu Manyetik Alanların Ruh Sağlığına Etkisinin İncelenmesi" konulu araştırma, bireylerin depresyon durumlarının bilgisayar başında geçirilen süreyle bağlantılı olduğunu, bilgisayar kullanımına bağlı olarak hastalıkların giderek arttığını ortaya çıkardı.

Sözkonusu araştırmanın EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi döner sermaye bölümlerinde bilgisayar başında çalışan 150 kişi üzerinde yapıldığını belirten EÜ Hemşirelik Yüksekokulu Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Gürkan, "Bireylerin yüzde 66.10'unun bilgisayar başında kalma sürelerinin sağlıksız seviyede olduğu, yüzde 41.30'unun sağlıklı aralıklarla mola vermediği ve yüzde 60.30'unun bilgisayarın zararlarından korunmak için önlem almadığı görülmüştür. Bireylerin yüzde 41.30'u fiziki sağlık durumunu 'fena değil', yüzde 39.70'i ruh sağlığı durumunu 'iyi' olarak algılamaktadır." dedi.

Bireylerin depresyon puan ortalamasının arkadaş ve sosyal çevrelerine zaman ayırmasıyla ilişkili olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Gürkan, "Verilerin değerlendirilmesi sonucunda, bireylerin bilgisayar başında 5 saat ve daha uzun süre kaldığı ve gerekli sıklıkta mola vermediği saptanmıştır. Bireylerin depresyon puan ortalamaları, bilgisayar başında geçirilen süre ve mola vermeyle de yakından ilişkilidir." diye konuştu.

Bilgisayar başında geçirdiği süreyi sağlıksız olarak değerlendiren bireylerin depresyon puan ortalamasının daha yüksek olduğunu belirten Gürkan, "Bilgisayar başında uzun süre kalanlarda baş ağrısı, baş dönmesi, kan basıncında ara sıra yükselme, kulak ağrısı, sinirlilik, yorgunluk, göz ağrısı gibi şikayetler görülmektedir. Bu, bilgisayarın oluşturduğu manyetik alana yoğun çalışma şartları sebebiyle 5 saat ve daha fazla maruz kalma ve sağlıksız aralıklarla mola vermenin bir sonucudur." dedi.

Elektromanyetik alanların, başta çalışanlar olmak üzere genel halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirten Ayça Gürkan, "Televizyon ve bilgisayar ekranlarında elektromanyetik alan daha büyüktür. Özellikle bilgisayar kullanımına bağlı hastalıklar gittikçe artan miktarda önem kazanmaktadır. Fiziki rahatsızlıkların yanında ruhi risk faktörleri arasında aşırı iş yükü duygusu, yorgunluk, gerginlik, depresyon, uyku ve iştah düzensizlikleri, olumsuz iş ortamı ilişkileri sayılabilir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber