Üremeye ve göçe gaz verecekler

Hükümet nüfusu 20 bin ve üzeri olan ilçelere doğalgaz ulaştırılması için karar alırken öngörülen sınırın altında kalan ancak nüfus artışı ihtimali olan ilçeler de bu kapsama alındı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 03 Haziran 2017 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üremeye ve göçe gaz verecekler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (EPDK) onaylanan kararla, Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiği tarihte merkez nüfusu 20 bine ulaşmamış ancak zaman içinde bu seviyeye ulaşma potansiyeline sahip ilçeler de doğalgaza kavuşacak. Böylece, daha önce belirlenmiş 63 ilçenin sayısı artacak.

Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Bakanlar Kurulu, merkez nüfusu 20 bin ve üzeri olan ilçelere doğalgaz ulaştırılması amacıyla ocak ayında karar almıştı. Kararla, o tarihte merkez nüfusu 20 bin ve üzeri olup mevcut doğalgaz dağıtım bölgelerinin lisanslarının kapsamı dışında kalan ilçelere gaz altyapısının kurulması hedeflendi. Söz konusu ilçeler için gerekli şehir besleme hattı yatırımları, BOTAŞ ya da BOTAŞ ile ilgili dağıtım şirketince müştereken yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın "olur"u ile 63 ilçe belirlendi. Söz konusu ilçelere yönelik yatırım planları; EPDK, dağıtım şirketleri ve BOTAŞ tarafından hazırlanıyor.

NÜFUSU ARTABİLİR

Hükümet, söz konusu karara yönelik çalışmalarını sürdürürken, gelecekte nüfusu artacak ilçeler için de çalışma başlattı. Anılan Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiği tarihte nüfusu 20 bine ulaşmamış ancak zamanla bu seviyeyi aşma potansiyeline sahip ilçeler de kapsama alındı. EPDK, buna yönelik kurul kararı aldı. Gelecekte nüfusu artabilecek ilçeler, BOTAŞ tarafından EPDK görüşü alınarak teknik ve ekonomik olarak değerlendirilecek.

81 İL VE 550 İLÇEYE ULAŞILACAK

Türkiye'de şu anda 76 il ve 339 ilçede doğalgaz kullanılıyor. İhaleleri tamamlanan ve henüz doğalgaz arzı sağlanamayan Ağrı iline 2017 yılı içerisinde, Tunceli, Hakkari, Şırnak ve Artvin'e en geç 2018 yılında doğalgaz verilmesi hedefleniyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi durumunda, 2018 yılı sonu itibarıyla 81 ile doğalgaz arzı sağlanmış olacak. 2019 yılı sonuna kadar doğalgaz kullanan ilçe sayısının 550'nin üzerinde olması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber