Sanayicinin yükü hafifliyor

Üretim oluşturmak için yatırıma kalkışan sanayicinin yükleri iyice hafifletiliyor. TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edilen 77 maddelik Üretim Reform Paketi ile sanayicinin TRT'ye ödediği 344,2 milyon lira ile OSB'lerdeki 360 milyon lirayı bulan emlak vergisi kaldırıldı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Haziran 2017 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sanayicinin yükü hafifliyor

Cahit Saraçoğlu

Üretim, istihdam oluşturmak için yatırıma kalkışan sanayicinin yükleri iyice hafifletiliyor. Bu kapsamda yatırım yaptığı için hak etmediği halde kullanırken kesilen elektrikteki TRT payı ile organize sanayi bölgelerindeki emlak arsa vergisi artık alınmayacak. Bu kapsamda TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edilen 77 maddelik Üretim Reform Paketi ile sanayicinin TRT'ye ödediği 344,2 milyon lira ile OSB'lerdeki 360 milyon lirayı bulan emlak vergisi kaldırıldı. Buna getirilen düzenleme ile kullanmak zorunda kaldığı elektrikten dolayı TRT'ye 345 milyon liralık pay ödemek zorunda kalan sanayicilerin bu yükü kalktı. Bu oran TRT'ye şans ve talih oyunlarından gelecek.

360 MİLYON TL'LİK KÜLFET

Öte yandan planlı sanayi alanları için de organize sanayi bölgelerinde sanayi yatırımı yapan sanayicinin boynuna yük olan yıllık 360 milyon liralık emlak vergisi de kaldırıldı. OSB'lerdeki arsa tahsislerine ilişkin sözleşmelerden damga vergisi ve harçlar da alınmayacak. Bu çerçevede sanayi sicili almış her sanayici için emlak vergisi kalkarken, sanayi siteleri için getirilen yapı denetimi hizmet bedeli indirimiyle de yılda 127,8 milyon lira ilave bir destek sağlanmış oldu. Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalara daimi olarak emlak vergisi muafiyeti getirildiği için kanunda yer alan benzer mahiyetteki geçici muafiyetler kaldırıldı.

ZEYTİNLİĞE 3 KM SINIRI

Sanayi işletmelerinin, her yıl hafta tatillerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kalktı. Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerde kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek.

TRABZON'A DOLGU OSB KURULACAK

Bu arada düzenleme ile yurtdışına organize sanayi bölgesi (OSB) kurma imkanı da getirildi. 150 bin metrekarenin altında olmayan endüstri bölgeleri kurulucak. özel sektörün de özel endüstri bölgesi kurmasına imkan getirildi. Bu kapsamda deniz doldurma yoluyla endüstri bölgesi kurmanın önünü açıldı. Bunlardan ilki de Trabzon ilinin Arsin ilçesinde olacak. Ayrıca Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun olmak üzere 8 sanayi sitesinin taşınma işlemleri ile ilgili olarak da toplamda 135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 işyerinin 19 milyar liralık taşınma maliyeti de desteklenecek.

KREDİ KULLANMAYANA OSB'DE BEDELSİZ ARSA

Bakanlık kredisi kullanmayan ya da kredi borcunu ödemiş OSB'lerden de en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere, tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsisi yapılabilecek. Sanayi işverenlerine bir destek de iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili şartların esnetilmesiyle getirildi. Buna göre, 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; (işe giriş, periyodik muayeneler ve tetkikler hariç) iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, işverenler veya işveren vekilleri tarafından yürütülebilecek.

AR-GE PERSONELİNİN 2 YILLIK MAAŞI DEVLETTEN

Yükseköğretim kurumlarının matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümleri temel bilimler mezunları, teknoloji geliştirme bölgelerinde destek kapsamına alınıyor. Bu kapsamda temel bilimler alanlarında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Teknoloji Geliştirme Bölgeleri firmalarına, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı, 2 yıl süreyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber