'Kandil'in şubesi'ne kilit

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın komutasında PKK'ya ağır darbe indirilen Kato Dağı ve Bestler-Dereler bölgesi, Kandil'in 'ikinci şubeleri' olarak görülüyordu. Örgüt, dağa çıkardığı gençleri bu noktalardan kamplarına götürüyordu

Haber Giriş : 06 Haziran 2017 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kandil'in şubesi'ne kilit

EROL METİN

Şırnak'ta 31 Mayıs'ta meydana gelen helikopter kazasında şehit olan 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın yönettiği başarılı operasyonlarla gündeme gelen Kato Dağı, terör örgütü PKK için sembolik anlam taşıyor. Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde Kuzey Irak sınırının tam karşısında bulunan Kato, örgüt tarafından sözde 'kanton bölge' olarak görülüyor. Teröristler, Kato'yu Irak sınırına yakınlığı ve sarp arazide ulaşımın güç olması nedeniyle güvenlik açısından tercih ediyor. Kato, Bestler-Dereler ile birlikte en büyük terör yığınağı olan bölgeler olarak biliniyor.

Kato Dağı'nın PKK için stratejik öneme sahip olmasının bir nedenini de bölgede yer alan mağaraların silah ve mühimmatların saklanması konusunda doğal korunak işlevi görmesi oluşturuyor. Terör örgütü mensupları, yol tuzaklamaları ve askere yönelik saldırıları, silah ve mühimmat depoları olarak kullanılan Kato ile Bestler-Dereler bölgelerinden yönetiyor. Güvenlik güçleri, PKK'nın bölge deposu olarak değerlendirdikleri bu iki bölgeyi Kandil'in 'ikinci şubeleri' olarak görüyor. Ayrıca örgüt, bölgede ilk kez dağa çıkarılan çocuk ve gençleri Kato üzerinden diğer terör noktalarına naklediliyor. Diğer yandan Kato Dağı'ndaki operasyon, kazada şehit olan ve operasyonu yöneten Tümgeneral Aydın'ın adıyla "Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Operasyonu" olarak anılacak. 48 gündür devam eden operasyonda terör örgütünün bölgedeki 97 mağarası tespit edildi, binlerce silah, 5 tondan fazla amonyum nitrat patlayıcı madde ile 76 tondan fazla yaşam malzemesi ele geçirildi. Aydın, kazadan 4 gün önce telefonda konuştuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a terör örgütünün Kato'da aldığı darbenin önemini vurgulayarak "Buranın temizlenmesi Ankara ve İstanbul'da terörün belinin kırılmasında da etki yapacaktır" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber