Üniversiteli sayısı 20 kattan fazla arttı

Eğitim-Bir-Sen'in hazırladığı rapora göre, 2016-2017 öğretim yılında Türkiye'deki toplam yükseköğretimde okuyan öğrenci sayısı 20 kattan fazla artarak 7 milyonu aştı. Türkiye'de üniversitesiz il kalmadığını söyleyen Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Türkiye, Avrupa'nın en büyük yükseköğretim sistemi haline gelmiştir" dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Haziran 2017 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversiteli sayısı 20 kattan fazla arttı

Yasemin Asan

Eğitim- Bir- Sen, Yükseköğretime Bakış 2017: İzleme ve Değerlendirme Raporunu açıkladı. Türkiye'de üniversitesiz il kalmadığını söyleyen Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Türkiye'de 1983 yılında 335 binler civarında olan toplam yükseköğretim öğrenci sayısı 2016'ya gelindiğinde 20 kattan fazla artarak 7 milyonu aştı" dedi.

AÇIKÖĞRETİM SİSTEMİ KÜÇÜLMELİ

Türkiye yükseköğretim öğrencilerinin yaklaşık yarısının açık öğretim programlarına kayıtlı olduğunu belirten Yalçın, "Yeni üniversiteler açılmasına rağmen, açık öğretim sistemi küçülmemiş, daha da büyümüştür. Açık öğretimin Türkiye yükseköğretim sistemi içerisindeki payı küçültülmeli, yüz yüze öğretim imkanları ise daha da artırılmalıdır" şeklinde konuştu.

DOKTORA MEZUNU SAYISI DÜŞÜK

Yalçın, "1996-2015 yılları arasında yükseköğretim mezun sayısı yıllık 175 binden 803 bine çıkmıştır. Buna rağmen, halen Türkiye'nin 25-64 yaş aralığındaki yükseköğretim mezuniyet oranı (yüzde 18), OECD ülkeleri ortalamasının (yüzde 36) oldukça gerisindedir. Ayrıca, Türkiye'de yüksek lisans ve doktora mezunu olma oranı ve sayısı, OECD ülkelerine kıyasla oldukça düşüktür" değerlendirmesinde bulundu. Yalçın, "Yüksek lisans ve doktora yapan kişileri teşvik etmek için çeşitli araştırma programları, burslar gibi destek ve teşvik programları çeşitlendirilmeli ve daha da geliştirilmelidir. Türkiye'nin öğretim üyesi ihtiyacı dikkate alınarak yıllık doktora mezun sayısı 5-6 binlerden, 2023 yılına kadar en az 15 bin seviyesine çıkarılmalıdır" dedi.

HERKESE FORMASYON VERİLMEMELİ

Türkiye'de sayıları 400 binin üzerinde olan öğretmen adayının atama beklediğini dile getiren Yalçın, "Pedagojik formasyonun son iki yıldır hiçbir kontenjan kısıtlaması gözetilmeden hemen herkese verilmesi ciddi sorunlara gebedir" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber