Mezuniyet törenleri para basıyor

Organizasyon işinin yeni gözdesi mezuniyet törenleri para basıyor. Özel okulların 10 TL'lik VIP etkinlikleri, teknede yemek, anaokulunda kep atma derken 20 bin lirayı bulan aylık kazançlar adeta havada uçuyor. Haliyle girişimcisi de çok oluyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Haziran 2017 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mezuniyet törenleri para basıyor

Orhan Orhun Ünal

Son dönemin gözde yatırım alanlarından organizasyon sektörünün yeni favorisi, mezuniyet törenleri. Sezonluk gibi görünen bu işin piyasasında paralar, kep misali havada uçuşuyor. Binlerce kişilik VIP organizasyonlar, teknede mezuniyet törenleri, anaokulu etkinliği derken sektör almış yürümüş. Ebeveynler, 'Şükür evladım mezun oluyor', öğrenci de 'Bitse de kurtulsak' sevinciyle kesenin ağzını açınca haliyle işin kazancı bol oluyor.

ANAOKULU 300 LİRA

Piyasasında 300 liradan 10 bin liraya kadar etkinlik bağlamanız mümkün. Sektörde dolaşan cirolara göre, sezonunda aylık 20 bin lira kazanabilirsiniz. Vergiler, maliyetler derken orta halli bir girişimciye aylık 8 ila 10 bin lira net gelir bırakıyor. Hemen birkaç rakam verelim; mekan süsleme 100; konfeti makinesi ve şovu 300; sandalye 5, masa 15, kırmızı halı 150 lira civarında. Tabii bu sıraladıklarımız lise ya da üniversite gibi geniş çaplı etkinlikler için. En çok para vakıf üniversiteleri ve özel okullarda. Anaokulunda, 15 çocuk için kep törenini 300 liradan başlayan fiyatlarla ayarlayabilirsiniz. Ortaöğretim için 2 ila 5 bin liralık törenler söz konusu. İçinde kepleri, diploma töreni gibi şeyler dahil. Teknede yemekli mezuniyet töreni yapalım isterseniz, en az 2 bin lira gözden çıkarmanız lazım.

EN İYİ HAYAT OKULU

Tabi ki bu maliyet öğrenci ailelerine yani sizlere eşit olarak bölünüyor. Hayat okulunun gerçekleriyle mezun olmadan tanışmak istemeyenler için piyasada sahtekarların kol gezdiğini de hatırlatalım. Konuştuğumuz organizatörler, ön ödemeyi alıp kayıplara karışan, işi yarım bırakan, yüzüne gözüne bulaştıran firmaların arttığını paylaşıyor. Kısacası, rakamlara hemen atlamadan ayda 500 lira ancak kazanan kişiler kadar tutunamayanların olduğunu da belirtmek lazım.

YENİ MODA

Vega organizasyon firma yetkisi Alper Sevinç, özel ve devlet okullarından birçok talep olduğunu iletiyor. Kolejlerin ilk sırada yer aldığını anlatan Sevinç, "Ücreti, kişi sayısı ve istekler belirliyor. Mesela platform, ses sistemi, süsleme, yemek verilmesi gibi unsurların hepsi fiyata tabi. Bizde, 500 liradan 10 bin liraya kadar tarifesi var. Çok pahalı okulların organizasyonu da ona göre lüks ve ihtişamlı oluyor" bilgisini veriyor. Üniversite mezuniyetlerine göre, anaokulu ve ilköğretimin daha karlı hale geldiğini şöyle anlatıyor: "Büyük işlerde hep risk var. Yarım kalabilir, çok yorucudur. Ama birkaç saatlik basit bir kreş etkinliğinde 500 lira karşılığında daha rahat çalışıp, emeğinizin karşılığını alabilirsiniz."

Dolandırıcıya dikkat

Sinod Firma Yetkilisi Hülya Şenlik, bir ülke gerçeği olan ' parayı duyan geldi' geleneğini şöyle anlatıyor: "Bir kere sadece mezuniyet değil bu alan. Sektörde belli bir tanınırlık olmalı. Şimdilerde talep fazla diye herkes isminin önüne mezuniyet organizasyonu ekliyor. Ama duyuyoruz işi yarıda bırakan, dolandıran, verdiği sözü tutmayan birçok kişi veya sözde firma var." Şenlik, özellikle üniversitelerin öğrenci kulüpleri tarafından organizasyon işinin üstlenildiğini ve onların da haklı olarak en ucuz teklifi verenle çalıştıklarını paylaşıyor. Ve ekliyor, "Çoğu maalesef hüsran. Öğrencilerin hayatlarında iz bırakacak böyle bir günü katletmemeleri lazım."


Burada mutlu

"Bu öğrencilik ne zaman bitecek Allahım" isyanlarının bittiği gün enteresan bir duyguyla tanışırız: Sorumluluk. Neşe içinde havada süzülen kepler, anında kafamıza ağır bir yük olarak iner. Çarşambanın perşembeden bir farkı olsun diyorsan arkadaş, tecrübeye kulak ver: "Üzerine olmayan, dikiş tutmayan hiçbir ünvanı ve yükü kabul etme. Ne kadar az sorumluluk, o kadar çok mutluluk. ÖZGÜRLÜK. 'Bu fırsat kapısı bir daha açılmaz' diyene de bakma. Zira kapıların kapandıkları gibi açılmaktan başka bir vasfı yoktur." Denedik oluyor.

Sezonda aylık 20 bin TL

İki kişi kafa kafaya verip ertesi gün organizatör olabilir veya ek iş olarak yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şeyler internet ve telefon. Piyasada isminiz olursa aylık 20 bin lira kazanma şansınız var. Konuştuğumuz şirket yetkilileri, alıp başını giden kuralsızlıktan şikayetçi. Yüzde 70'leri bulan kayıtdışılığın arttığını öğreniyoruz. Özellikle anaokullarını gezerek fiyat teklifi veren sözde firmalar çoğalmış. Benzer şekilde, teknede mezuniyet partisi düzenleyen şirket ilanları interneti sarmış durumda. Organizasyon Firmaları Derneği (OFİDER), Başkanı Gültekin Tepe, İstanbul'da organizasyonu kuralına göre yapan 250; Türkiye çapında da bine yakın firma olduğunu söylüyor. Her yıl çift hanelerle büyüyen piyasaya darbe vuran süreci şöyle anlatıyor: "Çok küçük rakamlara web siteleri yaptırıp, büyük firmaların görsellerini sayfalarına koyuyorlar. Müşterilerimizden gelen bilgiye göre, birçok kişinin organizasyonu mahvetmişler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber