Sahte İlaç operasyonu: Şebekenin lideri ecza deposu sahibi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Mart 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"İksir" adlı operasyonla çökertilen sahte ilaç şebekesinin liderinin eczacılık fakültesi mezunu Burç Ecza Deposu sahibi Saim Cimşit olduğu ortaya çıktı. Zanlılar, 'dolaylı olarak ölüme sebebiyet vermek' dahil 11 ayrı suçtan adliyeye sevk edildi

"İksir" operasyonuyla çökertilen ilaç şebekesinin liderinin eczacılık fakültesi mezunu olan Burç Ecza Deposu sahibi Saim Cimşit olduğu ortaya çıktı. Operasyonla 17 milyon YTL'lik sahte, çalıntı ve son kullanma tarihi geçmiş ilaç ele geçirilirken, şebekenin özellikle 1000 ile 9000 YTL arasında değişen kanser ilaçlarını piyasaya sürdüğü iddia edildi. Polis sorguları tamamlanan 43 kişiyi "çete" ve "tedavi olma şansını insanların ellerinden alarak dolaylı olarak ölüme sebebiyet vermek" suçlarının da aralarında bulunduğu 10 ayrı suçtan adliyeye sevk etti. Savcının "çete" ve "kişilerin sağlığını tehlikeye atmaktan" mahkemeye sevk ettiği 14 kişi ise tutuklandı.

Son kullanma tarihi geçmiş ilaçları satan bazı eczacıların, sorgularında "Bu işi eczacıların yüzde 80'i yapıyor" dediği kaydedildi. Zanlılar, çete ve tedavi olma şansını insanların ellerinden alarak dolaylı olarak ölüme sebebiyet verme suçlarının da aralarında bulunduğu 11 ayrı suçtan adliyeye sevk edildi.

23 eve baskın düzenlendi

Polis, dün sahte ilaç şebekesiyle ilgili olarak basın toplantısı düzenlerken, baskının ayrıntıları da ortaya çıktı. Emniyet güçleri, İstanbul'da 5 ecza deposu, 14 eczane, 2 matbaa ve 23 eve baskın düzenlendi. 2'si eczane sahibi kadın 43 kişi gözaltına alındı.

Aramalarda ecza deposundan çalınarak piyasaya sürülmeye hazırlanan, lösemi hastası çocukların tedavisinde kullanılan bir TIR dolusu özel üretilmiş bebek maması, 190 bin adet tarihi geçmiş ilaçlar için hazırlanmış ilaç kutusu, aralarında kanser ilaçlarının da yer aldığı son kullanma tarihi geçmiş iki kamyon ilaç, kullanılmış ambalajları kesilmiş muhtelif ilaçlar, ilaç ambalajı yapımında kullanılan tasarım grafik ve matbaa malzemeleri, iki tabanca ve 227 adet mermi, 12 adet bilgisayar, bir pres makinesi, ilaç yapımında kullanılan kalıplar, iki sahte araç basın kartı ele geçirildi.

Çetenin lideri olduğu öne sürülen Saim Cimşit'in oğlu Aziz Cimşit kardeşleri Aksoy Cimşit ve Kamil Salih Cimşit'in organizasyonu yönettiği, ilaç kutuları ve sahte fatura hazırladıkları belirlendi. Ele geçirilen ilaçların astım, kalp, diyaliz, kanser, ağrı kesici, ateş düşürücü, şeker, kolesterol ilaçları olduğu belirtildi.

Son kullanma tarihi geçen ilaçları satan bazı eczacıların Emniyet'teki ifadelerinde, pişman olduklarını ve eczanelerini kapatacaklarını söyledikleri belirtildi. Bazı eczacılar, sahte ilaç işini İstanbul'daki eczanelerin yüzde 80'inin yaptığını öne sürdü. Bazıları ise sahte ilaç sattıklarını bilmediklerini söyledi.

14'ü tutuklandı

Sabahın erken saatlerinde Ümraniye Adliyesi'ne sevk edilen zanlıların işlemleri geç saatlere kadar sürdü. Savcı, 43 sanıktan 23'ünü ifadelerini aldıktan sonra serbest bıraktı. 6 sanığı bebek maması çaldıkları gerekçesiyle suçun işlendiği yeri dikkate alarak Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk eden savcı, 14 sanığı da TCK'nın "bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti"ni düzenleyen 168. maddesi ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçunu düzenleyen 220. maddesi uyarınca tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi Mahkeme tarafından sorgulanan aralarında Saim Cimşit, oğlu Aziz Cimşit, kardeşleri Aksoy Cimşit ve Kamil Salih Cimşit ile Şaban Kalafat, Kenan Zaman, Cihan Veski, Ogün Üçbudak, Ali Özçelebi ve Ahmet Bülent Tan'ın da aralarında bulunduğu 14 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

e-reçete projesi

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, sahte ilaçlara karşı e-reçete projesini yürürlüğe koyacaklarını, böylece bir sağlık karnesine, ne zaman, hangi doktor tarafından ve hangi ilacın yazıldığını izleyebileceklerini anlattı.

Eczacıya da ağır ceza

İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Semih Güngör: İşin içinde eczacı varsa resmi şekilde bu bilgilerin bize ulaşması gerekiyor. Eczacı Odası olarak mesleki deontoloji kuralları gereği soruşturma yaparız. Para cezasından meslekten men cezasına kadar giden ağır cezalarımız var. Burada şu önemli, eczacı sahte ilacı bir depo kanalıyla bilmeden mi, yoksa bilerek isteyerek mi sattı. İdari soruşturma bittikten sonra biz de meslekten süresiz olarak men cezası veririz.

İçeriği analiz edilmeli

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Araman: Sahte ilaçta nişasta, pudra gibi dolgu maddeleri kullandıysa birinci derecede sağlığa zararı yoktur. O zaman sahtecilik açısından takibe alınır. İlacın içeriğinde kimyasal madde kullanıldıysa onun yaratacağı etki normal ilaçtan farklı olacaktır. Ölüm olursa otopsi sonucunda ortaya çıkabilir bu etkiler. Ele geçirilen mallar analiz edilir, o zaman cana kastediyor mu anlaşılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber