Kamu, 'mil'inin hesabını bilmiyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Mart 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kaynağı ile alınan uçak biletinden kazanılan millerin şahsi olarak harcanması yasak. Ama buna uyan kurum sayısı sadece 11!.

Havayolu şirketlerinin müşteri kapmak için ortaya attığı mil puan uygulaması tüm dünyada bir salgın gibi büyüyünce, adeta bir mil savaşları başladı.

Havayolu şirketlerinin yanına bankalar da sıçrarken, 'mil puan kazanmak' büyük bir avantaja dönüştü. Böyle olunca devlette 2002 yılından bu yana Türk Hava Yolları'nın (THY) uygulamaya koyduğu Miles&Miles programı ile kazanılan millerin peşine düştü.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 18 Ocak 2007 tarihindeki 'tasarruf genelgesinde' mil puanlar da kendine yer buldu ve 'Her türlü aynı ve nakdi menfaatin (örneğin havayolu şirketlerince sağlanan uçuş milleri) şahıslarca tasarruf edilmesi önlenecek, kurum ve kuruluşlar tarafından iktisap edilmesi sağlanacaktır' denildi.

Bu milin genelgelere ilk girişi değil, 2002'den bu yana çıkan genelgelerde millere ilgili düzenlemelere rastlamak mümkün. Fakat, uygulamada

kamuda ne kadar mil biriktiği muamma. Genelge kapsamında aktif olarak THY'den mil durumunu takip eden ve özel bir hesapta toplayan kamu kuruluşu sayısı sadece 11. Konuyla ilgili görüştüğümüz THY yetkilileri, 8 Mart 2007 tarihi itibarıyla 11 kamu kurumuna ait 1.660 üyelerinin olduğunu ifade ederek, "Bu üyelerimizin hesaplarında kurum tarafından kullanılabilecek 9 milyon 137 bin 155 mil bulunmakta" bilgisini verdiler.

Yurtiçinde millerle bir uçuş için 15 bin, Avrupa için 20 bin mil puan gerekiyor. Yani 9 milyon 137 mil ile 11 kamu kurumunun sadece yurtiçi için bedaya 609 uçuş hakkı bulunuyor. 11 kurumun biriken milinin bu denli büyük olduğundan hareketle, devletin takip etmediği mil miktarının boyutlarını tahmin etmek zorlaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber