Hastaneler, il yönetimine devrediliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Mart 2007 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yeni düzenleme ile ülke genelindeki hastaneler, özel bütçeli "işletme" haline getirilip il yönetimlerine devredilecek. İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları:

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yeni düzenleme ile ülke genelindeki hastaneler, özel bütçeli "işletme" haline getirilip; il özel idareleri, il valisi, il sanayi ve ticaret odalarının seçtiği kişilerin de aralarında bulunduğu yönetim kurullarının idaresine bırakılacak.

Mali ve hukuki konularda tam yetkili olacak yönetim kurulları, hastanelere atama da yapacak. Yönetim kurulları, hastanelerde, birleştirmeden kapatmaya kadar her konuda yetkili olacak.

Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek hastaneler, hem ifade hem işleyiş olarak "işletme"ye dönüştürülecek. Bir ilde birden fazla işletme olabilecek.

Bütçeden pay almayacak olan bu hastaneler; işletme sermaye ve karı, bağış ve devlet yardımları ile ayakta kalacak. Personel dahil ödemelerini de kendi özel bütçesinden yapacak.

Hastaneler puanlama sistemine göre değerlendirilerek, alt sınıfta bulunanların başına Sağlık Bakanlığı tarafından bir idareci atanacak.

ÖZEL BÜTÇEYE DÖNÜLECEK

Sağlık Bakanlığı, "Kamu Sağlık İşletmeleri Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısı" taslağını Başbakanlığa gönderdi. ANKA'nın ulaştığı düzenlemeye göre; Bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları; yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli, Bakanlığın ilgili kuruluş statüsünde işletmeye dönüştürülecek. Başbakanlık'ta belirlenecek sınıra göre büyüklüğü göz önüne alınarak aynı ilde birden fazla işletme kurulabilecek.

YÖNETİM YEREL AĞRILIKLI

Yönetim kurulu işletmenin en üst karar organı olacak.

Kurul üyeleri; İl Özel İdaresi, Vali, Bakanlık, sanayi ve ticaret odası tarafından belirlenecek yedi kişiden oluşacak.

Genel sekreterlik işletmenin yürütme organı olarak çalışacak. İşletmenin en üst yönetimi ve tüzel kişiliğin temsilcisi genel sekreter olacak. Yönetim kurulu, genel sekreterliğe doğrudan üç yıl süre ile görevlendirme yapacak.

HASTANE YÖNETİCİSİNİ KURUL ATAYACAK

İşletmeye bağlı hastaneler hastane yöneticisi tarafından yönetilecek. Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak. Hastane büyüklükleri göz önüne alınarak yönetim kurulu onayı ile müdürlüklerin sayısı yediye kadar artırılabilecek ve görev dağılımları belirlenecek. Hastane yöneticiliğine, genel sekreterin teklifi üzerine yönetim kurulunca, başhekimlik ve müdürlüklere ise hastane yöneticisince üç yıl süre ile görevlendirme yapılacak.

BAŞHEKİM GİDİNCE YARDIMCILARI DA GİDECEK

Bakanlıkça belirlenen standardı aşmamak kaydıyla yönetim kurulunca belirlenen sayıda başhekim ve müdür yardımcılıklarına başhekim ve ilgili müdürlerce görevlendirme yapılacak. Yardımcıların görevlendirmeleri başhekim ve ilgili müdürün görevi sona erdiğinde kendiliğinden sona erecek.

İlgili başkanlar ve hastane yöneticisi harcama yetkilisi olacak. Hastane yöneticisi, genel sekreterin onayı ile harcama yetkisini idari ve mali işler müdürüne kısmen veya tamamen devredebilecek.

HASTANELERE NOT VERİLECEK

Bakanlıkça hastaneler, hizmet altyapısı, organizasyonu, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti konularında yönetmelik ile belirlenen usul ve esaslara göre değerlendirmeye tabi tutulacak. Değerlendirme sonuçlarına göre hastanelere puan verilecek ve her yıl değerlendirme yenilenecek.

Hastanelerin işletmeye dönüştürülmesinde ve sınıflandırılmasında puanları esas alınacak. Puanlara göre (A), (B), (C), (D) ve (E) olmak üzere beş sınıfa ayrılacak. Ağırlıklı ortalaması (C) ve üzeri olan hastaneler grupları işletmeye dönüştürülecek. Ağırlıklı ortalaması (D) sınıfına düşen işletmelere eksikliklerini gidermek üzere bir yıldan fazla olmamak üzere uygun süre verilecek.

SINIFTA KALANDA YÖNETİM DÜŞECEK

Süre sonunda eksikliklerini gideremeyen (D) sınıfındaki işletmeler ile (E) sınıfına düşen işletmelerde yönetim kurulu, genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinde yapılan tüm görevlendirmeler bakanlık onayı ile sona erecek. Bu görev ve yetkiler, işletme ağırlıklı ortalaması tekrar (C) veya üzerine çıkıncaya kadar Bakanlıkça görevlendirilen kişiler tarafından yürütülecek.

Toplantılara katılan yönetim kurulu üyelerine KİT yönetim kurulu üyelerine tespit edilen net aylık ücret (halen yaklaşık 1000 YTL) ile il dışından gelenlere Harcırah Kanunu hükümlerine göre yolluk ve gündelik ödenecek.

YÖNETİM KURULU HASTANE KAPATABİLECEK

Yönetim kurulu, mevcut kapasitelerin değerlendirilerek hastane ve ünitelerinin kurulması, kapatılması, birleştirilmesi, niteliğinin değiştirilmesi konusunda yetki sahibi olacak. İşletme bütçesi, bilançosu, yıllık mali tabloları, yıllık faaliyet raporu, bölümler arası aktarma, ek ve olağanüstü ödenek ile yatırım tekliflerini karara bağlamak da yönetim kurulunun görevi olacak.

PARALARIN NEMALANDIRILMASI YETKİSİ DE KURULDA

Kurul ayrıca, hak ve alacak terkini, uzlaşma veya tahkim yoluyla çözümlenmesi, dava ve icra takiplerini sulhe, kabule, feragate ve kanun yollarına başvurulmamasına karar verecek. İşletmenin her türlü araç-gereç, malzeme, taşınır, taşınmaz alım-satımı, kiralama, kiraya verme, devir ve takas işlemlerini yürütecek. Yönetim kurulu, kullanılabilir nakit kıymetlerin aktif büyüklüklerine göre ilk 10 bankada değerlendirilmesine karar verecek.

YERELİN YERELİNE YETKİ DEVRİ

Yönetim kurulu ve genel sekreter görev ve yetkilerini alt birimlere devredebilecek. İşletmelerde çalışan personelin her türlü ödemeleri, işletme bütçesinden karşılanacak. İşletmeler; hizmetleriyle ilgili kamuoyu yoklaması ve araştırması yapmak, bilimsel araştırma yaptırmak ve etkinliklerde bulunmak, avukatlık, danışmanlık, denetim hizmetleri karşılığı ödemeler yapmak, dava takip, temsil, tören, ağırlama, personel ve demirbaş sigorta giderleri Bakanlıkça talep edilen koruyucu hekimlik, afet, salgın hastalıklarla mücadele, inceleme gibi konularda harcama yapmaya yetkili olacak. İşletmeler taşınır ve taşınmaz malların kira, satış ve başka suretlerle değerlendirilmesinden gelir elde edebilecek.

HASTANELER KENDİ YAĞIYLA KAVRULACAK

Bakanlıkça belirlenecek işletmeler, döner sermaye mevzuatında belirlenen tutarın yüzde 7'sini geçmemek üzere Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı hesabına aktaracak. İşletme gelirlerinden bunun dışında kesinti yapılamayacak.

İşletme sermayesi; işletmeye aktarılan sermayeden, işletme karlarından, bağışlardan ve devlet yardımlarından oluşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber