Türkiyenin Youtube yasağı dünya raporunda

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Mart 2007 06:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyaca ünlü video paylaşım sitesi YouTube'a Türkiye'den erişimlerin durdurulmasıyla başlayan "internete sansür" tartışması, açıklanan bir raporla dünya geneline sıçradı

Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Toronto, Cambridge ve Oxford üniversitelerinin ortaklaşa yürüttüğü OpenNet Initiative'in 'Açık Ağ İnisiyatifi' başlıklı araştırmasına göre, internette sansür hızla yayılıyor. Financial Times'taki haberde, Türkiye'nin YouTube yasağı, 'dünya genelinde kabul edilen bir siteye yönelik en gözle görülür saldırı' olarak değerlendirildi.

Araştırma, 40 ülkedeki sansür uygulamaları incelenerek yapıldı. 10 ülke internet konusunda 'yaygın engelleyici' durumunda. Çin, İran, Suudi Arabistan, Tunus, Burma ve Özbekistan ilk 7'de... Bu ülkelerde yeni sansür tekniklerinin geliştiğinin vurgulandığı araştırmada, buna örnek olarak Çin'in Wikipedia'ya, Pakistan'ın Google blog servislerine uyguladığı sansür gösterildi.

Gazetede yayımlanan 'sansür haritası'nda Türkiye'nin üzerine gelindiğinde şu yazıyla karşılaşıldı: "Bu ayın başında YouTube'a erişim ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden bir videonun ortaya çıkması nedeniyle birkaç gün durduruldu."

Blog yazarlarına tutuklama

Haberde sansürle ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:

Çin: İnsan hakları, Tayvan ve Tibet'in bağımsızlığı ve Falun Gong ruhani hareketiyle ilgili bazı siteleri sansürlüyor. Siyasi muhalefet yapan siteler de yasaklı. İnternette yazdıklarından dolayı 50 kişinin cezaevinde olduğu söyleniyor.

İran: 'Ahlaka uygun olmayan' 10 milyon internet sitesini sansürlediğini iddia ediyor. Yasaklar arasında YouTube da var. Kadın hakları sitelerinin de bir bölümünü yasaklıyor.

Küba: Vatandaşlar yalnızca internet kafe ve otel gibi yerlerde internete girebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber