Ev sahipleri bu habere dikkat!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Mart 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kira beyannameleri verilirken, Maliye aynı semt ve apartmanda birbirinden çok farklı kira geliri beyan edenleri tespit ediyor. ?Yakın dostum, akrabam. O yüzden ucuza kiraya verdim? gibi gerekçeleri dinlemeyen Maliye aynı yerdeki yüksek kira gelirini emsal kabul ediyor

Gayrimenkul kira geliri elde eden mükellefleri takibe alan Maliye aynı bölge ve apartmandaki kira gelirlerini karşılaştırarak, düşük kira geliri gösterenlerden beyannamedeki tutarı yükseltmelerini istiyor.

Kira beyannamesi verme süresi 26 Mart'ta dolarken, Maliye'nin bu takibi ev sahipleri arasında da paniğe yol açtı.

Türkiye'deki vergi dairelerinin çoğu 2006 yılında elde edilen kira gelirinin tespit ve beyanına yönelik olarak kiracı ve ev sahiplerine bilgi formları gönderdi. Bu formlarda kiraya verilen gayrimenkul ile ilgili ayrıntılı sorular yer aldı. Formlarda yer alan bilgiler daha sonra bilgisayar ortamına taşınarak çapraz sorguya alındı.

Bu bilgilerle aynı semtte ve aynı apartmanda farklı kira geliri olup olmadığı da karşılaştırıldı. Bu kapsamda yapılan bir çalışmada Adana'da aynı apartmanın aynı katında yer alan iki farklı dairenin kira geliri karşılaştırıldı.

1. derece akraba muaf

Bir ev sahibinin yıllık kira gelirini 2 bin YTL olarak beyan ederken, diğer ev sahibinin ise 7 bin 500 YTL kira geliri beyan ettiği görüldü. ?Kira bedelinin emsalinden düşük olmayacağı? gerekçesiyle düşük beyan reddedildi.

Maliye yetkilileri ?Yakın dostum, hatır-gönül? gibi gerekçeleri dikkate bile almayacaklarını belirterek mükellefleri çapraz sorgu yapılmasına karşı uyardılar.

Adana Vergi Daires Başkanı Fatih Acar, ?Farklı kira bedelleri nedeniyle bilgisine başvurduğumuz ev sahipleri ya da kiracılar aynı gerekçeleri öne sürüyorlar. Ya yakın dostları, ya akrabaları ya da hatır-gönül ilişkileri olduğunu söylemelerini inandırıcı bulmuyoruz. Çünkü, hiç kimse mülkünü istediği fiyattan kiraya veremez. Vergi Kanunu'nun 73. maddesine göre, kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedellerinden düşük olamaz. Ancak, anne-baba ya da kardeşler bu durumun dışında tutulur? dedi.

Acar, mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul gelirlerinin yıllık 2 bin 200 YTL'sinin vergiden istisna olduğunu, beyanı gereken kira gelirinin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda, mükelleflerin bu istisnadan yararlanamayacaklarını da kaydetti. Acar, gayrimenkul kira gelirleriyle ilgili olarak, 15 Mart'ta dolan beyanname verme süresinin 26 Mart'a kadar uzatıldığını da hatırlattı.

Maliye, CEO'nun ne maaş aldığını bordroda görecek

Muhtasarda toplu beyan dönemi sona eriyor. İşveren yeni düzenlemede ücretli çalışanının bordro bilgilerini tek tek beyan edecek

Özel sektörde çalışanlara çok yüksek maaş da verilse, brüt ücretlerin asgari ücret seviyesinde ya da onun bir miktar üstünde gösterilmesi ile bazı kurumlarda brüt tutarların net ödemenin dahi altında kalması, Maliye Bakanlığını harekete geçirdi.

Maliye Bakanlığı ücretlerdeki vergi kaçağının sona erdirilmesi için, muhtasarda ?bordrolu beyan? dönemine geçmeye hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeyle, muhtasarda toplu beyan dönemi sona erecek. Muhtasar beyannamede halen sadece toplam çalışan sayısı, toplam matrah ve toplam vergi stopajı bilgisine yer veren işverenler, yeni düzenlemenin ardından ücretlilerin tek tek bordro bilgilerini de beyannameye ekleyecek. Bu bilgiler, VEDOP sistemine de yüklenecek.

Çapraz kontrol

İkinci aşamada, söz konusu bilgilerin doğruluğu sorgulanacak. Ücretlilerin banka bilgilerinin de yardımıyla, muhtasar beyannamede yer alan ücretlerin doğru olup olmadığı çapraz kontrollerle araştırılacak.

Maliye Bakanlığından bir üst düzey yetkili, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: Mevcut sistemde biz, A şirketinin o da bize beyan ettiği kadarıyla sadece çalıştırdığı kişi sayısını biliyoruz. Kaç kişi asgari ücrete tabi, CEO kaç para alıyor bilmemiz mümkün değil. Şimdi bu değişecek. Muhtasar beyannamelerde bordro bilgileri de olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber