İMKB'de yönetici maaşlarına tırpan: 9000 YTL'den 4.500 YTL'ye...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Mart 2007 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İMKB Yönetim Kurulu, Bakanlar Kurulu'nun ücretleri sınırlayan kararına uydu. Buna göre, İMKB Başkanı Osman Birsen ve yardımcılarının maaşı 4 bin 500 YTL'ye iniyor. Borsada müdür maaşı ise 9 bin YTL

Önceki hafta 420 çalışanı için yüzde 36 zam yapan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) sular durulmuyor. Bakanlar Kurulu'nun 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kurum ve kuruluşlarla ilgili olarak aldığı ücret tavanına harfiyen uyan İMKB Yönetim Kurulu, Başkan Osman Birsen ve yardımcılarının maaşlarını yarıya indirdi.

Bakanlar Kurulu birkaç gün önce aldığı bir kararla 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kurum ve kuruluşlarda çalışanların 2007 yılı için ücret tavanlarını belirledi. Buna göre bu kurumlarda çalışan görevliler en fazla 4 bin 650 YTL ücret alabilecek.

2007'nin ilk yarısı için bu kuruluşlardaki yönetici ve çalışanların ücretlerinin yüzde 5.6'yı ve herhalükârda 4 bin 650 YTL'yi geçmemek üzere artırılabileceğini içeren bu karar, tavan ücreti geçen ücretlerin de bu rakama düşürülmesini gerektiriyor.

Müdürün yarısı kadar

Buna göre İMKB Başkanı ve yardımcılarının maaşları yarıya iniyor. Geçen ay Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in katılımıyla gerçekleştirilen toplu sözleşme imza töreninde borsa çalışanları yüzde 36 zam alırken İMKB başkan yardımcılarının zam alamaması kurumda sıkıntı yaratmıştı. Borsada şimdi de ücretlerin indirilmesinin gerginlik yarattığı konuşuluyor.

Alınan karara göre yedi başkan yardımcısının maaşı 8 bin 500 YTL'den 4 bin 500 YTL'ye indiriliyor. İMKB Başkanı Osman Birsen'in de aylık ortalama 12 bin YTL olan maaşı 4 bin 650 YTL'ye iniyor. Borsada yüzde 36'lık zamla bazı bölüm müdürlerinin maaşı 9 bin YTL'yi bulurken başkan ve yardımcılarının maaşının yarıya inmesinin özellikle başkan yardımcıları arasında sıkıntı doğurduğu konuşuluyor.

Birsen, ayrıca Takasbank'ın kârından aldığı yüksek temettüler dolayısıyla, Türkiye'nin en çok kazanan bürokratlarından biri.

Hazirana kadar maaş yok

Borsada başkan yardımcıları arasında soğuk duş etkisi yaratan diğer bir gelişme ise maaş indiriminin geçen ocaktan itibaren geçerli kılınması.

Buna göre başkan yardımcıları ve başkan 4 bin 500 YTL üzerinden zaten maaşlarını almış sayılacağından hazirana kadar yeni ödeme yapılmayacak.

Başkan yardımcılarının varolan hakları etkilendiği için konuyu mahkemeye taşıması bekleniyor. Çünkü başkan yardımcılarının İMKB ile yaptıkları iş sözleşmesi, İş Kanunu'na göre düzenlenmiş durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber