Atilla Yayla: Evren'i sevmem ama fikire fikirle cevap vermek lazım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2007 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''Atatürk'e hakaret ettiği'' iddiasıyla hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Prof. Dr. Atilla Yayla, ''Kenan Evren, benim çok sevdiğim ve takdir ettiğim bir insan değil. Ama adam hasbelkader bir fikir dile getirdi ve arkasından olumsuz bir tablo meydana geldi'' dedi.

Yayla, Demokrat Hukukçular Derneği'nin organizasyonuyla Sağlık-İş Konferans Salonu'nda ''Türk Basını ve İfade Özgürlüğü'' adlı konferans verdi. ''İfade edilmeyen düşüncenin düşünce olma değeri olmadığını'' belirten Yayla, ''İfade özgürlüğü yoksa düşünce özgürlüğü işe yaramaz'' diye konuştu.

Muhalefetle birlikte yaşama kültürünün oluşturulması gerektiğini kaydeden Yayla, fikre de fikirle cevap verilmesinin önem taşıdığını söyledi. Yayla, ''Eğer fikre koşulla, hapisle, ölüm tehdidiyle mukavemet ederseniz, o fikirler zamanı gelince sizi mahkum eder'' görüşünü dile getirdi.

-''KENAN EVREN OLAYINI DÜŞÜNÜN''-

Fikre fikirle karşılık verilmemesine ilişkin Türkiye'de de çok örnekler bulunduğunu savunan Atilla Yayla, şunları söyledi:

''Kenan Evren olayını düşünün. Kenan Evren, benim çok sevdiğim ve takdir ettiğim bir insan değil. Bir darbenin sorumlusu ve bir çok insan hakları ihlalinin baş sorumlusu. Ama adam hasbelkader bir fikir dile getirdi ve arkasından olumsuz bir tablo meydana geldi.

Kenan Evren'in 'bunak' olduğu, 'AB casusu' gibi çalıştığı, AB hesabına çalıştığı, 'bekar olduğu için kafayı yediği' gibi şeyler söylendi. Kenan Evren iyi, kötü bir fikir beyan etmiştir. Bu fikir, doğru da yanlış da olabilir. Buna fikirle cevap vermek lazım. Ama ne yazık ki saydığım şeyler söylendi.''

Toplantının sunuşunu yapan Demokrat Hukukçular Derneği'nden Avukat Mehmet Ali Aslan da Türkiye'de ''serbest düşüncenin önünün açılması için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini'' söyledi.

Dernek olarak Atilla Yayla'nın sözlerinin arkasında bulunduklarını ve onu destekleyeceklerini belirten Aslan, ''Kişi ve kurumların tabulaştırılması hukukun üstünlüğü fikrine aykırı olduğundan 5816 sayılı yasanın (Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun) yürürlükten kaldırılması gerekmektedir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber