Rektör Aşkın davası: Hangi savcının dediği olacak?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Mart 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve bazı görevlilerin Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın geleceği ters düşen iki savcı nedeniyle belirsizleşti.

Davanın önceki günkü duruşmasında cumhuriyet savcılarından Sezgin Kanmaz hazırladığı mütalaada sanıkların beraatini isterken, Akın Karakaş mütalaa hazırlamak için ek süre istedi. İki savcı arasındaki tartışma sonrası duruşma Karakaş'ın mütalaa hazırlaması için ertelendi. Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, 24 Mayıs'ta yapılacak duruşmada Karakaş'ın farklı görüşte mütalaa hazırlaması durumunda ne olacağı sorusuna, "Ne olacağı mahkemenin takdirindedir. Savcılık olarak biz mütalaamızı verdik" diye yanıt verdi. Kanmaz'ın verdiği mütalaanın başsavcılığın mütalaası olduğunu söyleyen Akçadırcı, "Hazırlıklı birden fazla savcının duruşmaya katılması usulde vardır. İddia makamı birlikte temsil edilir. Savcı Karakaş, usul hükümlerine göre duruşmaya hazırlıklı olarak katılmalıydı" dedi.

Şemdinli davasında hazırladığı iddianame nedeniyle meslekten atılan Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı iddianameyle açılan Aşkın davasının ilk iki duruşmasına Kanmaz katılmıştı. Ardından duruşmayı savcı Metin Dikeç almış, daha sonra da Karakaş son duruşmalara katılmaya başlamıştı. Karakaş'ın dört-beş ay boyunca mütalaa hazırlamaması üzerine Kanmaz, mütalaayı hazırlayabileceğini söyleyerek görev istemişti.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Akçadırcı, Kanmaz'ın mütalaasını sunmasıyla iddia makamının görüşünün bildirilmiş olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu dosya iddia makamı açısından sonuçlanmıştır. Bu davayla ilgili, iddia makamı üç celsedir müta-laa için süre talep ettiğinden Kanmaz da mütalaa hazırlayabileceğini söylemiştir. Çünkü Kanmaz, daha önce bu davanın soruşturma, arama, duruşma aşamalarında bulunmuş, mahkeme ile birlikte olay yeri keşfine de katılmış ve dosya ve klasörler hakkında geniş bilgi sahibi olduğunu bildirmiştir."

Öte yandan, müdahil avukatlar başsavcı Akçadırcı ve hazırladığı mütalaa ile sanıklara beraat isteyen savcı Kanmaz'ı şikâyet edecek. Hazırladıkları şikâyet dilekçesini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Adalet Bakanlığı'na vereceklerini ve olayın incelenmesini isteyeceklerini belirten davanın müdahil avukatlarından Hüsnü Tuna, "Akçadırcı, davada görevli savcı Karakaş'ı bir gün önce telefonla arayarak dava dosyalarını Kanmaz'a vermesini istemiş. Karakaş ise bu davada görevli olduğunu ve dosyaları yazılı talimat olmadan veremeyeceğini söylemiş. Bunun üzerine de yazı yazılmış. Bu yapılan doğal bir süreç değil. Akçadırcı ve Kanmaz'ın bir gün önce davaya müdahil olma istekleri dava sürecini etkilemektir. Davaya yasadışı bir müdahaledir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber