Bakan Şener'den Vanlılara Mortgage dersi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2007 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Mortgage'nin tanımını yaptı ve bu sistemle ev alacakları uyardı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ''Mortgage alabilirseniz bunun fiyatı vardır, mortgage mantığı 'evsahibi olalım onun parasını başkası ödesin'e dayanmıyor. 'Evi kim aldıysa onun parasını o ödesin'e dayanır'' dedi. Abdüllatif Şener, Van'daki AK Parti Van İl Danışma Kurulu'nun toplantısının ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (VATSO) meclis toplantısına katıldı.

Kalkınma ajanslarıyla ilgili yasa ve yönetmeliklerin çıkarıldığını ve bakanlık kararıyla kalkınma ajanslarını kurduklarını belirten Şener, şunları kaydetti: ''Hepsini kurmaya kalktığımızda bunların koordinesinde zorluklar olur düşüncesiyle sırayla, harf harf kuruyoruz. Bu bölgedeki ajansların ajans merkezi olarak Van'ın belirlenmesine karar verdik. Bunu da burada ilan etmek vardı. Ancak Danıştay geçenlerde bir karar aldı. Bizim ajanslarımızın kuruluşuyla ilgili yönetmenliği iptal etti, kanunun anayasa aykırı olduğu düşüncesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Böyle bir karışık süreç var.''

-MORTGAGE KREDİSİ-

Konuşmasının ardından VATSO meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Şener, bir üyenin ''Mortgage kredisi orta ve dar gelirli vatandaşlara hitap edebilir mi?'' biçimindeki sorusu üzerine, şöyle konuştu: ''Şimdi ekonomik düşünmek lazım arkadaşlar. Birine maliyetinden düşük bir işi verdiğiniz zaman o aradaki farkı o malı kullanmayanlar öder.

O malı kullanmayanların başkaları adına ödeme kapasiteleri de sınırlıdır. Bir yanlış anlayış var. Sanki, 'devletin gelir yaratma kapasitesi var, sonsuz miktarda hiç kimseye maliyet yüklemeden ve istediğine istediğini verir, istediğinden istediğini alır' gibi bir anlayış var. Böyle birşey yok. Artık dünyadaki ekonomi anlayışı da değişti. Artık eskisi gibi para bile basmıyorlar. Para devletin bir ilave kaynağı haline gelmiyor.

Bunlar yasaklanmış ve kalkmış hadiselerdir.'' Devletin tek kaynağının vatandaştan topladığı vergiler ve diğer gelirlerden oluştuğunu ifade eden Şener, şöyle devam etti: ''Mortgage ile ev alabilirseniz bunun fiyatı vardır. Mortgage mantığı 'evsahibi olalım, onun parasını başkası ödesin'e dayanmıyor. 'Evi kim aldıysa parasını o ödesin'e dayanır. Bunun mantığı bu değil. Dar gelirli vatandaşın konut sahibi olması için konutlar vardır.

Ama tüm geniş kitleyi evsizlikten kurtaracak derecede konutları TOKİ yapamaz. Çünkü bunu sürdüremez. Onun kaynakları da sınırlıdır. Ama mortgage asla süspansiyona dayalı bir sistem değildir. Doğrudan doğruya Nasrettin Hoca'nın ifadesiyle 'parayı veren düdüğü çalar'. Sen düdüğü çalacaksın, başkası parayı verecek, bu 'mortgage'de yok''

-''RUHSATSIZ EVLER YARARLANMAYACAK''-

Ruhsatsız evlerin ''tutsat'' kredisinden yaralanmayacağını da anlatan Şener, bu sistemin bir diğer amacının aynı zamanda kentlerin imar planlarına uygun bir yapılaşmaya geçilmesini sağlamak olduğunu da dile getirdi. ''Bir müteahhit 100 konutluk bir apartman inşa ettiği zaman eğer bu imar mevzuatına uygun değilse mortgage kredisi alan hiç kimse o binada daire satın alamaz'' diyen Şener, müteahhitlerin bu nedenle imara uygun bina yapacaklarını, bunun da kentlerdeki düzeni sağlamaya yönelik bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi. Şener, daha sonra Urartu Oteli'nde düzenlenen akşam yemeğine katıldı. Toplantıya, Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, AK Parti Van Milletvekilleri Hacı Biner, Cüneyt Karabıyık, Maliki Ejder Arvas, Halil Kaya, Yekta Haydaroğlu, VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kantaşoğlu ile meclis üyeleri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber