CHP'den 'TOKİ' sorusu:Toplu Kadrolaşma İdaresi mi?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mart 2007 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, aralarında AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın da bulunduğu AKP'li milletvekillerinin çocukları ile gelin ve damatlarına Toplu Konut İdaresi (TOKİ) kadrolarının sınavsız olarak açıldığı yolundaki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "TOKİ, Toplu Kadrolaşma İdaresi mi oldu?" diye soran Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun, TOKİ'deki sınavsız eleman alımı konusunda yaptığı uyarıların dikkate alınmamasının gerekçesini sordu.

Şimşek'in soru önergesinde tek tek isimlerine yer verdiği ve Erdoğan'dan atanmalarına ilişkin açıklama istediği, TOKİ'ye alınanlar ve vekil akrabaları şöyle:

"AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Fırat'ın kızı Neval Fırat Çekiç,

AKP Kars Milletvekili ve Kurucular Kurulu üyesi Zeki Karabayır'ın oğlu Ö. Faruk Karabayır,

21. Dönem Diyarbakır Milletvekili Nurettin Dilek'in kızı Ruken Dilek,

AKP Rize Milletvekili Abdülkadir Kart'ın kardeşi Hasan Kart,

AKP Batman Milletvekili M. Ali Suçin'in yeğeni ve damadı olan Sabahattin Suçin,

AKP Trabzon Milletvekili ve Kurucu üyesi Kemalettin Göktaş'ın oğlu Kerem Göktaş, yeğeni Kenan Göktaş, oğlu Kerem Göktaş ile yeğeni Kenan Göktaş'ın eşleri,

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar'ın yeğenleri Yunus Kumantaş ile Hanefi Tiryaki."

Şimşek önergesinde kadrolaşmanın boyutuyla ilgili de şunları kaydetti:

"Bu isimler, Adaletsiz Kadrolaşma Partisi olarak değerlendirilen partinizin iktidarı döneminde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın 'Toplu Kadrolaşma İdaresi Başkanlığı'na' dönüştürüldüğünün bir göstergesi midir?

Raporun gereği yapıldı mı?

Devlet Denetleme Kurulu raporlarındaki, 'Kurumun personel alım yöntemi, nesnel esaslara değil, kişisel tercihlere dayanan bir görünüm vermektedir. Nitekim dosyalarda bazı personelin işe alınması veya çeşitli yerlerde görevlendirilmesi konusunda istemler olduğu görülmüştür. Kamu yönetiminde nesnelliğin sağlanması ve kuralların egemen kılınması için İdare personel alımında mutlaka yazılı sınav sistemine geçmelidir' ifadelerinin gereği yapıldı mı?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber