Dünyanın en bulaşıcı hastalıklarından olan grip hakkında bilmedikleriniz...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mart 2007 23:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Grip temel belirtileri

Ateş: Hızla yükselen bir ateşiniz var mı?

Ağrı: Özellikle bacaklarda, kollarda, sırtınızda

ağrı ve sızılar var mı?

Öksürük: Grip kuru ve tahriş edici bir öksürüğe neden olur.

Bitkinlik: Günlük yorgunluğun ötesinde bir bitkinlik mi başladı, yatmak mı istiyorsunuz? Grip, kendinizi perişan hissetmenize neden olur.

Gripten korunmak için:

Grip aşısı yaptırmış olsanız bile

Ellerinizi sık sık mutlaka sabunla yıkayın.

Grip teşhisi konmuş ya da grip belirtisi gösteren kişilerden uzak durun.

Evinizde grip olmuş kişi varsa küçük çocukları yanına yaklaştırmayın. Hekim maskesi kullanın. Bulaşmayı önleyen dozda antiviral ilaçlar kullanabilirsiniz. El ve vücut temizliğine önem verin. Evi havalandırmayı unutmayın.

Kapalı, havasız ortamlarda bulunmayın.

Belirtilerin görüldüğü anda hekime başvurun.


Küçümsemeye gelmez!

Genellikle soğuk algınlığı (nezle) ile karıştırılan grip, uygun şekilde tedavi edilmediğinde, bronşit, orta kulak iltihabı, sinüzit ve zatürree gibi hastalıklara, hatta ölüme neden olabilmektedir.

İş hayatından aile hayatına?

Grip, iş hayatının aksamasına, iş gücü kayıplarına,

eğitimde aksamalara, sağlık giderlerinde önemli artışa neden olarak ekonomiye, eğitime, sosyal yaşama da zarar vermektedir. Grip, her yaş grubundan insanı etkileyebilmektedir.

Dünyada önemli bir sağlık sorunu!

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Grip Pandemisi planına uygun olarak yayınlanan Pandemik İnfluenza Ulusal Faaliyet Planı'nda grip, günümüzde salgın oluşturabilme yeteneği olan önemli bir bulaşıcı hastalık olarak gösterilmektedir. Her yıl Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya'da 100 milyondan fazla kişi grip hastalığına yakalanmaktadır. Her yıl, tüm dünyada, grip ile ilişkili olarak 250.000 ? 500.000 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmektedir. 20. yüzyılda, 1918-1919 grip salgını 20 milyon insanın ölümüne neden olmuş, bunu dünya çapında 40-50 milyon ölüme sebep olduğu tahmin edilen 1957-1958 ve 1968-1969 salgınları izlemiştir. Uzmanlar, yeni bir grip salgının kaçınılmaz olduğunu ve yakın bir süreçte, her an başlayabileceğini kabul etmektedir.

Salgın beklemek gerekmiyor.

Grip salgını olmasa bile, mevsime bağlı oluşan grip, son derece önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. İçinde bulunduğumuz ve mevsim normallerinin dışında geçen iklim koşulları, grip için uygun ortamlar yaratmakta; mevsimlerdeki değişimler, ?grip mevsimi?ni de değiştirmektedir.

Doğru tedavi çok önemli!

Grip, hızla başlayan, ateş, beden -baş ağrıları ve aşırı bitkinlikle kendisini belli eden bir hastalıktır. Soğuk algınlığında bu belirtiler görülmez veya hafif seyrederken, gripte ayakta durmakta dahi zorlanabilirsiniz. Gribin başarılı biçimde kontrol altına alınması için erken tanı ve tedavi gereklidir. Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak yanlıştır. Çünkü grip virüsüne antibiyotiklerin etkisi yoktur. Ayrıca, gereksiz ve aşırı antibiyotik kullanımıyla oluşan direnç antibiyotiklerin etkinliğini azaltmaktadır. Soğuk algınlığı ilaçları ise, belirtilerde kısa süreli rahatlama sağlar, fakat tedavi edici değildir. Üstelik vücudunuza yerleşip yayılması için grip virüsüne zaman kazandırır.

Antiviral ilaçlar gribi tedavi eder.

Gribe karşı etkili olan antiviral ilaçlar, grip virüsüne etki eder ve vücuda yayılmasını engeller. Grip başladıktan en geç 48 saat içinde gribe karşı etkili olan antiviral ilaçların kullanılması, hızlı bir şekilde iyileşme sağlamaktadır. Halk arasında kullanılan ?tedavi edilirse bir hafta, edilmezse yedi gün sürer? sözünün aksine, gribe karşı etkili olan antiviral ilaçların kullanılması, ateş ve diğer hastalık belirtilerini azaltıp hızla iyileşme sağlar ve normal gündelik yaşama dönüşü hızlandırır.

Antiviral ilaçlar gripten korur!

Grip aşısının, her zaman, her grip virüsü türünde etkili olamadığını unutmamak gerekir. Gribe karşı etkili olan antiviral ilaçlar sadece gribi tedavi etmekle kalmaz; ayrıca bulaşmayı önleyerek çevrenizdekileri gripten korur. Grip salgını durumunda, ev halkının korunmasında gribe karşı etkili olan antiviral ilaçların kullanımı ile hastalığın yayılması önlenebilir.

Gecikmeden antiviral tedaviyle gripten kurtulun.

Gribin hafife alınacak bir hastalık olmadığını, hayati tehlikelere, başka hastalıklara da neden olduğunu unutmayın. Grip hastalığında etkili bir tedavi için doktorunuza başvurun.


Aklınızda bulunsun!

Her yıl ?grip yılı? olabilir.

Grip ve yaratabileceği hastalıklar için herkes risk altındadır.

Grip, tüm bedeni etkileyen ciddi, bulaşıcı bir hastalıktır.

İnsanlarda hastalığa neden olan A ve B olmak üzere iki tip grip virüsü mevcuttur.

Gribe karşı etkili olan antiviral ilaçlar kullanımına ne kadar erken başlanırsa, tedaviden o kadar daha etkili ve çabuk sonuç alınır.

Grip toplum, bireyler, işletmeler ve sağlık kurumları için temel sağlık sorunudur.

Sağlıklı bireyler, gripten en yaygın etkilenen grubu oluşturmakta ve gribin sosyal ve ekonomik yüküne neden olmaktadır.

Grip iş gücü kaybını ve iş /okul devamsızlığına neden olmaktadır.

Grip salgını, birinci basamak sağlık kuruluşlarına ziyaret sıklığını, hastaneye yatış ve ölüm oranlarını arttırır.

Grip, henüz başka bir hastalığa (solunum sistemi hastalıkları ve benzeri komplikasyona) yol açmadan rastgele antibiyotik kullanımı, gereksiz masrafa ve daha önemlisi antibiyotiklerin etkisinin azalmasına neden olmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber