Konut faizleri %1'in altına düşecek

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 19 Mart 2007 22:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Durgun bir dönem yaşayan emlak sektörünün Mortgage'ın yasalaşmasıyla birlikte hareketlenmeye başladığını belirten Tuncay Nizam, asıl hareketin 2008 yılı başlarında başlayacağını ve kredi faiz oranlarının %1 seviyelerinin altına düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Mortgage yasalaştı ama belirsizlik sürüyor. Bautek Genel Müdürü Tuncay Nizam, ?Mortgage'ın yasalaşmasıyla birlikte hareketlenme başladı. 2008 yılı başlarında Mortgage ile ilgili menkul kıymet piyasalarının devreye girmesiyle daha ucuz kredi kaynaklarının ve uzun dönemli fonların piyasaya girmesine paralel olarak kredi faiz oranlarının %1 seviyeleri ve altına düşmesile başlayacağını tahmin ediyoruz.? dedi. Tuncay Nizam, emlak sektörünün şu anki durumunu ve Mortgage'ın geleceğini Tercüman'a anlattı:

Seçimler konut sektörünü nasıl etkiler?

Öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimi var, bu konu tamamen Cumhurbaşkanı adayı kimin olacağına göre sıkıntısız atlatılacak veya geçici bir süre bile olsa ekonomide çalkantı yaratacak. En ufak bir dalgalanmada para piyasalarının aşırı tepki vermesi nedeniyle yatırımcı ürkek ve likitte kalmayı tercih ediyor, oysa konut uzun vadeli bir yatırım, dolaysıyla yatırımcı kısa vadeli piyasa koşullarından çok uzun vadeli beklentilere göre pozisyon almalı. Sonuçta Cumhurbaşkanlığı seçimi konut sektörü için atlatılması gereken bir evre, siyasi gerginliklerin artmasının konut sektörünü olumsuz etkileyeceği de muhakkak.

Mortgage yasası sonrasında ne gibi gelişmeler olacak?

Yasanın kanunlaşması ile birlikte yavaş yavaş konut sektörü hareketlenmeye başladı. Yasanın ilk olumlu etkisi kredi faiz oranlarında kendini gösterdi, faiz tutarları üzerinden hesaplanan BSMV ve KKDF tutarları kaldırıldı, faiz yükü rahatlamaya başladı, yatırımcı yeniden projeleri gezmeye değerlendirmeye yavaş da olsa başladı. Asıl hareketin 2008 yılı başlarında mortgage ile ilgili menkul kıymet piyasalarının devreye girmesiyle daha ucuz kredi kaynaklarının ve uzun dönemli fonların piyasaya girmesine paralel olarak kredi faiz oranlarının %1 seviyeleri ve altına düşmesi ile başlayacağını tahmin ediyoruz.

Mortgage alt ve orta gelir grubuna hitap ediyor mu?

Şu anki görünüm itibariyle öncelikle belli bir birikimi olanların yasadan faydalanması mümkün, bu da alacakları konutun %25'ini peşin ödemeleri anlamına geliyor. Ayrıca kredi ödemelerinin taksitlerini aksatmadan ödeyebilecekleri düzenli bir gelire sahip olmaları gerekli ve geri ödeme dönemi içinde çok düzenli bir harcama yapısı ile yaşamlarını sürdürmeleri gerekiyor, çünkü yasa düzenli ödeme yapılmaması halinde konutun satışı gibi çok hızlı gerçekleşebilecek katı kurallar koymuş durumda. Bu haliyle orta ve üst düzey gelir grupları yasadan yararlanarak konut sahibi olabilecekler, daha düşük alt gelir grupları için ise devletin çok daha köklü tedbirler alması gerekli.

Ispartakule'de 2. Etap satışı başladı

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş.'nin diğer bir TOKİ iştiraki olan Emlak Pazarlama İnşaat ile Fideltus ve Öztaş tarafından oluşturulan Ortak Girişim ile hayata geçireceği dev projesi ?ISPARTAKULE'nin 1. Etabında satışa sunulan 624 adet konutun satışı 2 hafta gibi kısa bir sürede bitti. Yoğun ilgi nedeniyle projenin sınırlı sayıda konut bulunan 2. Etabı da yine aynı fiyatla satışa sunuluyor. Ödeme seçenekleri arasında peşinatın 1 yıl ötelenmesi alternatifinin de bulunduğu projede satışa sunulacak sınırlı sayıda konutun metrekareleri brüt 66.34 ila 197.10 arasında değişirken, fiyatları ise 103 bin 069 ila 313 bin 366 YTL arasında değişmekte. 2. Etap satışları 20 Mart 2007 tarihine kadar bu fiyatlarla devam edecek, bu tarihten itibaren değişecek.

Uphill Mall ihaleye çıkıyor

UPHILL Court Ataşehir ile birlikte çevresindeki yerleşim birimlerinde yaşayan yaklaşık 30 bin kişiye hitap edecek olan Uphill Mall'daki alışveriş ve ticaret merkezleri ihale yöntemiyle satışa sunuluyor. Varyap-Teknik Yapı ortak girişiminin Batı Ataşehir'de gerçekleştirdiği Uphill Court projesi içindeki alışveriş ve ticaret merkezlerinin (Uphill Mall) açık artırması 21 Mart 2007 tarihinde Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğünde yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber