TÜRK-İŞ: İşsizlik Fonu'na dokunmayın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2007 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, İşsizlik Fonu'ndan işverene SSK prim desteği sağlanması önerisine karşı çıktı.

Kılıç, "Fona dokunmayın. Kapı açıldı mı bir daha önüne geçilmez" dedi. Geçmişte istihdamın artırılması için işveren kesimine önemli olanaklar sunulduğunu anımsatan Kılıç, "Ama istenilen istihdam imkanı sağlanamadı. Demek ki prim desteği ile değil, yatırım yapma isteğiyle ancak işsizlik ortadan kalkar. İşsizlik Fonu'ndan para alarak işsizlik ortadan kalkmaz" diye konuştu.

Kılıç, yaptığı açıklamada, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun, "25 milyar YTL biriken İşsizlik Fonu'ndan işverene 1 milyon kişi için 3.3 milyar YTL SSK prim desteği verilsin" önerisini değerlendirdi. İşsizlik Sigortası'nın amacına uygun şekilde kullanılması gerektiğini belirten Kılıç, daha önce prim desteği ile ilgili olarak 49 ilde teşvik sistemi getirildiğini ama istenilen istihdam imkanının sağlanamadığını kaydetti. Aynı şekilde, asgari ücreti sigorta tabanı ile bütünleştiren bir indirim sağlandığını ve onda da amaçlanan seviyenin yakalanamadığını anlatan Kılıç, "Demek ki prim desteği ile değil, esasen, yatırım yapma arzu ve isteğiyle ancak işsizlik ortadan kalkar. Yoksa İşsizlik Fonu'ndan para alarak ortadan kalkmaz" dedi.

Fon işverene değil işsize harcanmalı

İşsizlik Fonu'nda biriken paranın yüksek olmasının nedeninin, işçilerin birikimlerinin faiz, bono, tahvil uygulamaları ile iyi değerlendirilmesinden kaynaklandığını ifade eden Kılıç, işsizlerin mevcut fondan yararlanma oranının yüzde 4 olduğunu, buna karşılık Avrupa ülkelerinde bu oranın yüzde 25-30 düzeyinde bulunduğunun altını çizdi. İşsizlerin fondan yararlanma imkanlarını geliştirmek ve güçlendirmek gerektiğini vurgulayan Kılıç, "İşsizlik ödeneğinin çok düşük olduğunu görmek gerekir. Açlık sınırı neyse o da dikkate alınarak işsizlik ödeneği belirlenmeli" diye konuştu.

Fonların geçmişteki akıbetini unutmayın

Bu tür fonların geçmişte yaşadığı akıbetin herkesçe bilindiğini kaydeden Kılıç, "Fona dokunmasınlar" dedi. Bu tür müdahaleler olursa; istikrarlı, birikimli bir fon olmasının toplumda yarattığı güven duygusunun zedeleneceğini ifade eden Kılıç, fonda biriken paranın işsizlerin eğitimine, meslek standartlarının geliştirilmesine harcanması gerektiğini bildirdi. Kılıç, "Onun dışında buradan para çekme yoluna girilirse, kapı açıldı mı bir daha önüne geçilmez" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber