İETT otobüslerine gizli kamera

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2007 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İETT otobüslerine saldırı olmasını önlemek için gizli kamera projesi ile sivil polis uygulaması başlattıklarını bildirdi.

Basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan Topbaş, İETT otobüslerine yönelik saldırıların artmasıyla ilgili bir soru üzerine, devletin malına zarar vermenin doğru olmadığını, zaman zaman yapılan bu tip yanlışlıkların faturasının da halk tarafından ödendiğini söyledi.

Bu otobüsleri toplumun daha alt gelir gruplarının kullandığını dile getiren Topbaş, ''Kamu malına zarar vermeme konusunda hassas davranılmasını diliyorum. Hepimizin malı. Toplumun imkanlarıyla yapılan bir çalışma. Özellikle bu konuda yanlış yapanları tanıyan, duyan vatandaşlarımız bize ihbarda bulunsun'' dedi.

Topbaş, bu konuda önlemler aldıklarını belirterek, ''Gizli kamera projesi ve sivil polis uygulaması başlattık. Proje çerçevesinde 1014 Mercedes otobüse gizli kamera takılacak. Koyduğumuz gizli kameralar, hem otobüsün içinden dışarısını hem de içini gösterecek bir çalışma olacak. Emniyet de belirli zamanlarda otobüslerde sivil polis olmasını sağlayacak bir uygulama başlattı. Bu çalışma hem olumsuzlukların önlenmesinde hem de faillerin yakalanmasında önemli bir adım'' şeklinde konuştu.

Seferlerle ilgili İETT'yi uyardığını, yapılan uygulamaların vatandaşları mağdur edecek nitelikte olmaması gerektiğini ifade eden Topbaş, ''Gerekli tedbirler alınmalı. İşinden yorgun dönen insan belli bir yerde indirilip yürüme mecburiyetinde bırakılmamalı'' diye konuştu.

-500 OTOBÜSLÜK İETT İHALESİ-

Topbaş, Ayazağa Garajı ve bu garajdan hizmet verecek 500 otobüslük ihaleyle ilgili yapılan eleştirilerin dile getirilmesi üzerine de, burası için 3 kez ihaleye çıkıldığını, ancak tek firmanın katılması nedeniyle ihalenin iptal edildiğini söyledi.

Son yapılan ihalede şartnamede değişikliğe giderek yıllık ödeme planlarında değişiklik yaptıklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:

''Çünkü İETT şu anda zarar ediyor. Yılda 60 milyon YTL zararı var. Zarar ettiğiniz bir sistemde, firmaların üste para vererek katılması İETT'nin lehine. Herkese açık bir ihale yapıldı. Bu ihaleye hesabını kitabını yapan firmalar girdiler. Şartlar öyle değerlendirildi ve ihale ona göre yapıldı. Ona göre de verilen fiyatlar var. Bu bir ticarettir. Yılda 60 milyon YTL zararı olan İETT'den bir bölgeyi üste para alarak veriyorsanız, burada kurum iki kere karlı anlamına gelmektedir.''

-İHALE İNCELEMEDE-

Topbaş, İETT ihalesini henüz onaylamadığını da belirterek, ''500 otobüslük bir sistem. Bir yerde bir aksaklık, yanlışlık olup da yarın geriye dönüşümü olmayacak bir şey gelmesin diye çok iyi tetkik ettiriyorum'' dedi.

Halk otobüslerine yönelik şikayetlerle ilgili bir soru üzerine de Topbaş, vatandaşların bu otobüslerin numaralarını kendilerine ve İETT Genel Müdürlüğüne bildirmelerini istedi.

Kurallara uymayanlar hakkında görevden el çektirmeye kadar cezai müeyyide uyguladıklarını belirten Topbaş, bu konuda halk otobüslerine gerekli ikazları yaptıklarını, onların da eğitim çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Topbaş, ''Artık İstanbul her yönüyle kurallı bir şehir olmak durumunda. Herkes bu kente uygun davranış kalitesini ortaya koymak ve hizmet üretmek mecburiyetinde'' dedi.

-''İSTANBUL'UN SU PROBLEMİ YOK''-

Açıklamaları sırasında su konusuna da değinen Topbaş, bugün gazetelerde gördüğü haberi düzeltmek istediğini, ''İstanbul'un su probleminin bulunmadığını'' söyledi.

Barajlardaki doluluk oranının yüzde 50 oranında olduğunu, hiç yağmur yağmazsa bile bu yıl barajların su problemi yaşatmayacağını dile getiren Topbaş, şöyle konuştu:

''Ancak İstanbul'un geleceği için çalışmalar yapıyoruz. Karadeniz suyunu içme suyuna dönüştürebilme proje çalışmalarımız, Istrancalardan hala alamadığımız bazı noktalardan su alma çalışmalarımız var. Yeşilçay var. İstanbul'da su problemi inşallah yaşanmaz. Niyetimiz bu. Bütün kaynakları doğru kullanmak sorumluluğumuz var. Elektrik, doğalgaz ve suyu mutlaka doğru kullanmak, diğerlerini de düşünmek zorundayız. Tüketici olmamalıyız. Çevreye hepimiz saygılı olmalıyız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber