'Yüksek' krizde 2'nci raunt bugün

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Mart 2007 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) bugün tekrar toplanacak. Ancak Bakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga toplantıya katılmayacağı için yine seçim yapılması beklenmiyor.

Yargıdaki seçim krizi, Yargıtay ve Danıştay üyeliği beklentisi olan hâkim-savcıları, "çareyi Barolar Birliği'nde aramaya" itti. Bazı hâkim-savcıların Barolar Birliği'ne giderek, "Sorunun çözümü için devreye girin" dedikleri öğrenildi. Muhalefet partilerinin de eleştirisine konu olan seçimlerin bugün de yapılması beklenmiyor. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay'daki 23, Danıştay'daki 6 üyelik için bugün yeniden seçim gündemiyle toplanıyor. Alınan bilgiye göre, HSYK'nın "doğal üyesi" Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga bugünkü toplantıya da katılmayacak ve Kurul'daki yedeği olan Bakanlık müsteşar yardımcısını da toplantıya göndermeyecek. Bu nedenle seçim olmayacağına kesin gözle bakılıyor. Bu durumda HSYK'nın "seçilmiş üyeleri", Kasırga'nın toplantıya gelmediğini yeniden tutanak altına alacaklar. Ancak, Kasırga hakkında suç duyurusunda bulunulup bulunulmayacağına önümüzdeki hafta salı günü yapılacak toplantı sonunda karar verilecek. "Görevi kötüye kullanmak" suçundan suç duyurusunda bulunulması halinde soruşturma açılıp açılmayacağına Yargıtay Başkanlık Divanı karar verecek. Ancak, soruşturma yürütülebilmesi için de Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in izin vermesi gerekiyor. Çiçek izin vermezse son kararı Danıştay 1'inci Dairesi verecek.

BARODAN MEDET UMUYORLAR

Seçimlerin kilitlenmesi, Barolar Birliği'nin de tartışmaya girmesine neden oldu. Alınan bilgilere göre Yargıtay ve Danıştay üyeliği beklentisi olan bazı hâkim-savcılar Barolar Birliği'nin de "taraf olması" için ricada bulundular. Birlik Başkanı Özdemir Özok da dün bir yazılı açıklama yaptı ve Yargıtay ile Danıştay'ı "sessiz kalmamaya" davet etti. Özok, "Yaşanan bunca olaylara karşın doğrudan doğruya kendi üyelerinin seçimi söz konusu olan Yüce Yargıtay ve Yüce Danıştay kesiminden hiçbir yorum ve değerlendirme yapılmaması da son derece ilginçtir" dedi. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da Yargıtay Başkanı Osman Arslan'a tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Taraf olmak zorundasın. Bu seçimler, Yargıtay ve Danıştay üyeliği seçimleridir. Köy Hizmetleri'ne personel alımı değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber