Piyasa artık IMF'yi de takmıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Mart 2007 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

erdal sağlam

FARKINDA mısınız, IMF Heyeti hiçbir açıklama yapmadan, aceleyle, Washington'a geri döndü. Halbuki normal olan, Heyetin gitmeden önce Ali Babacan ile birlikte basın toplantısı yapıp, kamuoyuna açıklama yapıp geri dönmesiydi.

Daha önce müzakerelerin uzayacağının anlaşıldığı gözden geçirmeler sonrasında bile ortak basın toplantısı yapılıp geri dönülürdü.

Halbuki şimdi olan şey; Heyetin normal görüşme süresini uzatması, bu sürenin neden uzadığı konusunda kamuoyuna hiçbir bilgi verilmediği gibi, görüşmelerin azami ölçüde saklanması ve sonucunda gece yarısı Hazine açıklaması yapılıp, "IMF heyeti geri döndü" denmesi...

Bütün bu gelişmelerin normal olmadığını, herhalde herkes kabul ediyordur. Ancak piyasalardan bu konuda herhangi bir ses duydunuz mu?

Bizce artık piyasalar IMF Heyetini, görüşmelerini de pek takmıyor...

Neden takmıyor derseniz, AKP Hükümeti döneminde gösterdiği performans artık IMF'in çok ciddiye alınmamasına yol açtı. Yani, eskiden "hükümet nasıl olsa anlaşır" derken artık "IMF nasıl olsa Hükümetle anlaşır" deniyor. Ne olursa olsun, IMF gözden geçirmeleri uzatsa bile, "Olmuyor Türkiye bu işi artık yapamıyor" demeyeceğine herkes o kadar inanıyor ki...

Bunu yapan, yani kendi kredibilitesini yiyen IMF'nin kendisi oldu. Oradaki bürokratların bir inisiyatifi olduğunu sanmıyoruz. Bütün bu gelişmeler ABD'nin IMF yönetimindeki etkisini ve ABD yönetiminin bölgedeki menfaatleri karşılığında, IMF'ye AKP hükümetiyle çatışmama konusunda tenbihte bulunduğu iddialarını da çok kuvvetlendiriyor.

Buna karşılık IMF bürokratları bizce, eskisi kadar çok olmasa da, bazı eksikleri ve yanlışları söylemekten geri durmuyorlar.Devlet Bakanı Ali Babacan ve ekibi de bu eleştirilere hak veriyor ve bunları düzeltmek için çaba harcıyorlar. Ama sonuçta iş gelip Başbakan Tayyip Erdoğan'a ve yakın çevresine dayanıyor. Yani sonuçta "Ali sen ikna et seçim öncesi bunları yapamayız, sen istersen halledersin" deyip, IMF'yi sallamasını istedikleri anlaşılıyor.

UZLAŞILAMAYAN KONULAR

Hazine'den bir gece yarısı yapılan açıklama bile, tek başına IMF'le üzerinde henüz mutabakata varılmamış, veya mutabakata varılsa bile Hükümetin henüz adım atmaya yanaşmadığı çok şey olduğunun da bir kanıtı.

Açıklamada yer alan "Program kapsamındaki bir çok konuda mutabakata varılmıştır" sözü pek geçerli değil. Yapılan görüşmelerde 2007 yılı kamu maliyesi hedeflerine ilişkin öngörüler, riskler ve yakın dönemde uygulamaya konulan bazı düzenlemelerin kamu maliyesi hedeflerine olası etkilerinin de değerlendirildiği belirtilen açıklamada , "Bugüne kadar kamu maliyesi alanında göstermiş olduğumuz başarılı performansın devam ettirilmesi ve 2007 yılı kamu maliyesi hedeflerine ulaşılmasını teminen alınabilecek harcama tedbirleri tespit edilmiştir. Sağlık harcamalarının 2007 yılı program öngörüleri dahilinde kalmasını ve bu harcamaların etkinliğinin kalite ve hizmete kolay erişim imkanından ödün vermeksizin artırılmasını sağlayacak adımlar belirlenmiştir." deniyor.

Aynı açıklamada "Yapısal reformlara ilişkin olarak ise; Anayasa Mahkemesi kararı çerçevesinde sosyal güvenlik reformunun ana hedeflerini koruyacak çözümler geliştirilmesi ve vergi idaresi ile vergi politikası reformlarında bugüne kadar sağlanan ilerlemeleri daha da güçlendirecek ve geliştirecek adımların takvime bağlanması konularında tam bir görüş birliği sağlanmıştır" deniyor ve KİT'lere ilişkin teknik çalışma yapılacağı söyleniyor.

Özetle, sosyal güvenlik reformu, KİT zamları, Halkbank, harcama kısıntısı gibi konular belli ki görüşülmeye devam ediyor. "Çoğu konuda anlaşma sağlandı" diyorlar ama bütün bunları arka arkaya saydığınız zaman, zaten geriye ne kalıyor ki...

Özetle; IMF'le işler iyi değil.Tüm toleransına rağmen bu gözden geçirmenin bizce hala tamamlanamama riski var. Ama piyasalar artık IMF'le anlaşamamaya bile tepki vermiyor.

Dışardan para gelmeye devam ederken, bahar havası da sürdürülüyor ve gerisine bakılmıyor. İyi de, tüm çabalara rağmen dışardaki saadet zinciri bir bozulursa... (*) Geçici

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber