40 kitap ile 7 raporun özeti internette

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Mart 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

güngör uras

Bilgisayarınız var ise, internete bağlanabiliyor iseniz, "ozetkitap.com" sitesine giriniz. Ekonomi, bilim, teknoloji, siyaset konularında (çoğu yabancı dilde yayımlanmış) "güncel-herkesi ilgilendiren" 40 kitap ile 7 raporun Türkçe özetini bulacaksınız.

İsterseniz iki-üç paragraflık özete bakınız. İlginizi çekiyor ise bir sayfalık özetini, ilginiz devam ediyor ise 30-40 sayfalık özeti okuyunuz. Hoşunuza gitti ise ve yazıcınız var ise internetten özeti kâğıda dökünüz. Kitabın, raporun tamamını elde etmek istiyorsanız, nasıl temin edileceğini öğreniniz.

Bu hizmet Uğur Yüce (1940) isminde İzmirli kitapsever bir işadamının başlattığı bir proje çerçevesinde Sahire Erturan isimli bir İzmirli hanımın çabalarıyla yürüyor. Yabancı dillerdeki kitap ve raporların çoğunun tercüme ve özetini Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanlığı'nda bulunan teknolojiye ve bilime meraklı Uğur Yüce ile Sahire Erturan yapıyor.

Özetler internette

Uğur Yüce diyor ki, "Tüm iyi niyetimize rağmen, lisan sorunu, zaman sorunu, orijinal kitabı temin güçlüğü, çok fazla sayfa adedi, televizyondan vakit kalmaması, tembellik gibi nedenlerle okumuyoruz.

Bu milli ve önemli sorunun bir nebze hafifletilmesi amacıyla on yıl önce bir karar verdik. Okuduğumuz kitaplar içerisinde ülkemizin bugünü ve/veya geleceği için yararlı gördüklerimizi özet ile tercüme ederek çevremizle paylaşmaya başladık.

On yılda 30 kitap özetiyle 400 okura ulaştık. Daha sonra bunu internet üzerinden daha geniş bir okuyucu grubuyla paylaşmak amacıyla www.ozetkitap.com sitesini kurduk."

Sitede, Türkiye'nin AB Işığı, Yeni Kapitalizm, 2023 Türkiye Vizyonu (Mehmet Öğütçe), Zaman Kullanımı, Teknoloji Raporu, 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim, Yaşam Kalitesi başlıklı raporların özeti var.

Sahire Erturan, son olarak Joseph Stiglitz'in "Making Globalization Work" (Küreselleşme Nasıl İyileştirilebilir) isimli kitabını özetini yaptı.

Özeti yapılan kitapların bazılarının isimlerini bu yazının altında bulacaksınız.

Unutmayınız bu hizmet profesyonel (paralı) bir hizmet değil. Amatörce sürdürülen "okuma ve tartışma grubu oluşturmaya dönük" bir çaba. Bu çabayı sürdürenlere binlerce teşekkür.

www.ozetkitap.com sitesinde özetleri yayımlanan bazı kitaplar:

The Grand Chessboard (Dev Satranç Tahtası), Zbigniew K. Brzezinski

Gray Dawn (Gün Batımı), Peter G. Peterson

Visions (Vizyonlar), Michio Kaku

The Lexus And The Olive Tree (Lexus ve Zeytinağacı), Thomas L. Friedman

C'âetait de Gaulle (O De Gaulle idi), Alain Peyrefitte

Hot Money And The Politics Of Debt (Sıcak Para), R. T. Naylor

Preparing For The Twenty (21. Yüzyıla Hazırlanmak), First Century - Paul Kennedy

Head To Head (Kafa Kafaya), Lester Thurow

Le Nouveau Moyen Age (Yeni Ortaçağ), Alain Minc

Bankruptcy 1995 (İflas 1995), Harry E. Figgie - Gerald J. Swanson

Global Paradox (Global Paradoks), John Naisbitt

The Geostrategic Triad (Jeostratejik Üçlü), Zbigniew K. Brzezinski

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber