Vatandaşın cepten sağlık ödemeleri % 33'ten 19'a indi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Mart 2007 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta dönüşüm projesinin sonuçlarını açıklayan Sağlık Bakanı Akdağ, özel muayene, bıçak parası, tetkik gibi vatandaşın cebinden çıkan harcamaların azaldığını söyledi.

IMF ile harcama pazarlığına oturan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu yıl izlenecek stratejiyi SABAH'a açıkladı. IMF'nin, sağlıkta dönüşüm projesinin hayata geçtiği 2005 yılı eğilimlerine bakarak, 'Acaba yine aynı eğilim sürer mi?' sorusuna yanıt aradığını kaydeden Akdağ, "Beklenmedik harcama artışı olacağını düşünmüyoruz" dedi. Akdağ, sağlık bütçesinin seyrini ve vatandaşa sunulan hizmetin kalitesindeki değişimi şöyle özetledi:

* SORUN OLMAYACAK: Sağlık Bakanlığı olarak en mutlu yıllardan birini yaşıyoruz. 2005'te sağlık bütçesinde sıkıntı çektik. Bu durum hastanelerde sorunlara yol açtı. 2006'da sıkıntı azaldı, 2007'de hiç sıkıntı çekmeyeceğiz.

* ÖDENEKLER AŞILMAZ: IMF ile görüşmelerde, mevcut ödeneklerin içinde kalınması gereği gündeme geliyor. Biz bu ödenekler içinde kalabileceğimizi düşünüyoruz.

* DÖNÜŞÜM PROJESİ NE GETİRDİ: Sağlıkta dönüşüm programımızın üç yönü vardı. Bunlardan ilki anne ile bebek ölümlerinin ve bulaşıcı hastalıkların azaltılmasıydı. Bu kapsamda önemli mesafe aldık. İkinci hedef vatandaş memnuniyetini artırmaktı. TÜİK'in 2003 verilerinde sağlık hizmetlerinden memnuniyet yüzde 39.5 iken, 2005'de bu oran yüzde 55'e çıktı. Üçüncü proje ise finansman riskinin ortadan kaldırılmasıydı. Vatandaşın, 'cepten ödemeler' dediğimiz özel muayene, bıçak parası, tetkik için yaptığı harcamalar yüzde 33'ten yüzde 19'a indi. Muayenehaneler büyük ölçüde kapandı. Tam zamanlı çalışma oranı yüzde 10'lardan yüzde 58'e çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber