Başbakanın masasındaki son anket: AK Parti tavan yaptı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Mart 2007 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANAR'ın yaptığı son kamuoyu araştırmasına göre AK Parti arayı açıyor. Mart ayında yapılan araştırmada AK Parti'nin oyu yüzde 35'e ulaştı. AK Parti'yi yüzde 11.6 ile CHP izliyor.

ANAR'ın son kamuoyu araştırması, AK Parti'nin oylarını giderek artırdığını, CHP'nin ise gerileme eğiliminde olduğunu ortaya koydu. AK Parti için Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon il merkezlerinde toplam 2 bin 648 kişi ile yüz yüze görüşürük nabız yoklayan ANAR'ın araştırmasına göre 'kararsızlar' ve 'hiçbiri' diyenler dağıtılmadan önce AK Parti'nin oyu yüzde 35 oldu. Araştırmada, performansı en yüksek lider AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan olurken, AB'ye destekte ise kısmi bir gerileme olduğu görüldü.

AK PARTİ ÇITAYI YÜKSELTTİ

Mart başında yapılan araştırma sonuçları AK Parti'nin diğer partilerle arayı iyice açtığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, seçmen eğilimi şu şekilde gerçekleşti. AK Parti yüzde 35, CHP yüzde 11.6, DYP yüzde 4.1, MHP yüzde 6.1, GP yüzde 5.2, DTP yüzde 5.3, ANAP yüzde 1.4, SP yüzde 1.6, DSP yüzde 0.7, Diğer yüzde 3.3, Kararsız yüzde 17.9, Hiçbiri yüzde 7.8.

Liderler performansı değerlendirmesinde ise Başbakan Erdoğan tavan yaptı. AB ile müzakerelerin başladığı 2005'ten sonra yüzde 62.1 başarı puanı ile zirvedeki yerini koruyan Başbakan Erdoğan'ı sırasıyla DYP lideri Mehmet Ağar, CHP lideri Deniz Baykal, ANAVATAN lideri Erkan Mumcu ve MHP lideri Devlet Bahçeli izledi.

ANAR'ın araştırması AB'ye verilen destekte düşüş olduğunu ortaya koydu. Daha önceki araştırmalarda yüzde 60-70'lere ulaşan AB'ye destek, yüzde 59'a geriledi, karşı çıkanların oranı ise yüzde 30'u buldu.

Gerginlik politikası CHP'ye yaramadı

CHP lideri Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanlığı tartışmalarında takındığı olumsuz ve tepkisel tavrının AK Parti'nin oylarını arttırdığı belirtiliyor. CHP liderinin Köşk ile ilgili konuşmalarında zaman zaman 'askeri işaret' etmesinin CHP tabanında da tepkiye neden olduğu ve bu sebeple oylarında gerileme olduğu belirtiliyor. 3 Kasım seçimlerinde yüzde 19.5 oy alan CHP'nin son araştırmaya göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra bile oyu yüzde 15.6'ya ancak ulaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber