YÖK, Genelkurmay'ın da öğrencisini geri çağırdı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Mart 2007 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, Genelkurmay'da zorunlu hizmet vermek için yurtdışına burslu gönderilen öğrencileri geri getiriyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışına burslu olarak bin lisansüstü ve doktora öğrencisi gönderme projesini Danıştay'da iptal ettiren Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Genelkurmay Başkanlığı için yetiştirilmek üzere gönderilen öğrencilerin eğitimini de engelledi. ABD ve Japonya'da bakanlık bursuyla ileri uçak teknolojileri ve uzay biliminde uzmanlaşması beklenen Türk öğrenciler, dönüşte Genelkurmay'da zorunlu görev yapacaktı. Ancak YÖK, Danıştay 8. Dairesi'nin iptal kararıyla öğrencilerin eğitimini yarım bırakıp dönmelerini istiyor.

MEB, 1416 sayılı kanun gereğince Genelkurmay Başkanlığı'na yetişmiş personel ve bilim adamı ihtiyacını sordu. Genelkurmay da, ileri uçak teknolojileri ve uzay bilimi konusunda yurtdışında burslu olarak lisansüstü ve doktora öğrencisi yetiştirilmesini istedi. Bu kapsamda yurtdışında bin öğrencinin burslu olarak eğitim alması öngörülüyordu. Öğrencilerin özellikle ABD üniversitelerinde geliştirilen 'Switchblade' adı verilen yapay zekayla kontrol edilen insansız uçaklar gibi son teknoloji havacılık çalışmalarında uzmanlaşması hedeflendi.

2 KATI MECBURİ HİZMET

Öğrenciler Türkiye'ye dönüşte Genelkurmay'da mecburi hizmet yapacaklardı. Havacılar, yurtdışında öğrenim görecekleri sürenin 2 katı kadar da zorunlu hizmetle yükümlü tutuldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, 'İdari yargının kararları önceye etkilidir. Bu nedenle gidenlerin geriye çağrılması gibi bir uygulamanın yapılmasından başka çare yok' diyerek, gelecekte Genelkurmay personeli olacak öğrencilerin eğitimini de yarıda kesti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber