Sosyal güvence yokluğu suçu arttırıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde yapılan araştırmada, sosyal güvence yokluğu ile suç işleme oranı arasında güçlü ilişki olduğu belirlendi.

Türk Psikiyatri dergisinde, Dr. Fatih Öncü, Dr. Mustafa Sercan, Dr. Can Ger, Dr. Rabia Bilici, Dr. Cenk Ural ve Dr. Niyazi Uygur'un, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde yaptıkları araştırma sonuçları yer aldı.

Araştırma kapsamında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Adli Psikiyatri Biriminde ceza mahkemeleri tarafından zorunlu tedavisine karar verilmiş 70 hastaya, suç öyküsü bulunmayan 70 hastanın kontrol kümesi oluşturularak elde edilen veriler değerlendirildi.

Yapılan çalışmada, hastaların medeni durumları, öğrenim düzeyleri, kiminle yaşadıkları, iş durumları, gelir düzeyleri ve sosyal güvenceleri incelenerek, bulgular karşılaştırıldı ve psikotik bozukluğu olan hastalarda sosyoekonomik etmenler ve sosyodemografik özelliklerin suç işleme üzerine etkileri belirlenmeye çalışıldı.

-ARAŞTIRMA SONUÇLARI-

Hastaların mesleklerinin olup olmadığının da karşılaştırıldığı araştırmada, adli psikiyatri kümesinde meslek sahibi olanların oranı belirgin olarak daha fazla bulunurken, her iki kümede de işi olmayan sayısı oldukça fazla olduğu saptandı. Kendine ait geliri olmayanların oranı adli psikiyatri kümesinde yüzde 56.2 olduğu belirlenirken, diğer kümede ise bu oranın yüzde 43.8'de kaldığı ortaya da çıktı.

Adli psikiyatri kümesindeki sosyal güvence yokluğu yüzde 48.6, diğer kümede yüzde 15.7 olarak belirlendi. Yapılan analizde de sosyal güvence eksikliğiyle suç işleme arasında güçlü bir ilişki olduğunun saptandığına dikkat çekildi.

Kişinin kendisine ait gelirin olup olmamasının suç işlemeyi etkilemediği sonucuna varılan araştırmada, sosyal güvence sonucu tedavi imkanı bulanların gelirleri olmasa da suç eğilimlerinin azaldığı vurgulandı.

Araştırmada, adli psikiyatri kümesindekilerin belirgin olarak daha düşük eğitim düzeyinde oldukları, daha az oranda şehirde yaşadıkları, daha önce meslek sahibi olmalarına karşın çalışmayanların daha yüksek oranda olduğu da belirlendi.

Araştırmada, bu tür hastalara yönelik rehabilitasyon programları uygulanması, iş ve sosyal güvence imkanlarının araştırılmasının, toplum sağlığı açısından olumlu sonuç sağlayacağı ve suç potansiyelini düşüreceği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber