Bankalar her işlemden para alıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2007 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, bankaların ücret, komisyon ve havale gibi 80 işlemden ücret aldığını, bunu da vatandaşların bilmediğini belirterek, bankaların bu haksız uygulamalarına Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "dur" demesi gerektiğini söyledi.

Bankaların her işlemden para aldığını ifade eden Adnan Sakoğlu, bankaların aldıkları ücretlerin çoğunu vatandaşın bilmediğini kaydetti. Bankaların ücret, komisyon, hesap olmak üzere toplam 80 işlem yaptığını dile getiren Sakoğlu, "Hesap dökümünden 2.5 YTL, çek defteri bedeli olarak yaprak sayfasına göre her sayfaya 25 YTL'den 125 YTL'ye kadar para alıyorlar. Havale yapmanın bedeli 20 YTL ila 150 YTL arasında değişiyor. Aynı ilde 3-4 kilometre uzaklıktaki şubeden diğer şubeye havale yapmaya para alıyorlar. Hatta tüketici kredisi alan birinden borcu bitmesine rağmen rehini kaldırmak için 250 YTL para istiyorlar. Adam krediyi alıyor; faiziyle borcunu ödüyor bir de rehini kaldırmak için 250 YTL ödemek zorunda kalıyor. Böyle bir şey olamaz" dedi.

Bankaların "hizmet komisyonu" adı altında topladığı paraların toplam gelirlerinin yüzde 12.4'ünü oluşturduğunu aktaran Sakoğlu, "Bu çok ciddi bir rakamdır. Yani gelirlerinin yüzde 12.4'ünü buralardan sağlıyorlar. Bu oran 2003 yılında yüzde 7.5, 2004 yılında yüzde 10.4'dür. Yani her yıl artıyor. Yine bankalar 2003 yılında işletme giderlerinin yüzde 46.2 sini, 2004 yılında 55.9'unu, 2005 yılında 58.7'sini bu gelirlerden karşılamış. Bu hangi ülkede var" diye konuştu.

Bankaların mevduat toplamak için müşteri yarışı içerisinde olduğunu vurgulayan Adnan Sakoğlu, "Sırf çek alın, havale yaptırın, ekstra isteyin, bunlar onlara yetiyor. STSO olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sesleniyorum. Bankaların bu haksız uygulamalarına dur deyin. Bankalar, aldıkları hizmet bedellerini bankada herkesin görebileceği bir yere assın. Her işlemden aldıkları paraları astıklarında insanlar o zaman hakkını aramaya başlar" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber