Bakanın 'don'duğu an...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Mart 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dink suikastından sonra İstanbul'da soruşturmaları izleyen İçişleri Bakanı Aksu ile Adalet Bakanı Çiçek, Erhan Tuncel'in 'polis muhbiri' olduğunu söylediğini son anda öğrenince büyük şaşkınlık yaşadı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra tutuklanan ve olayda "büyük ağabey" olarak adı geçen Erhan Tuncel'in polis muhbiri olduğunu öğrenen Adalet ve İçişleri bakanlarının büyük şaşkınlık yaşadıkları ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i şoke eden gelişme, Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevindeyken Tuncel'i polis muhbiri yapan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in İstanbul'da, iki bakanın yanında olduğu gün yaşandı.

Erdoğan'ın emriyle

Dink'in 19 Ocak'ta Agos gazetesinin Şişli'deki binasının önünde öldürülmesinin ardından harekete geçen Emniyet, kamera görüntülerinden kimliğini tespit ettiği O.S.'yi 21 Ocak gecesi Trabzon'a giden bir otobüste yakaladı.

Olay sırasında bir etkinlik için Hollanda'da bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah programını yarıda kesip dönerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Aksu ile Çiçek de İstanbul'a geçti. İki bakan, Ankara'dan gelen Akyürek'in de aralarında bulunduğu yetkililerle birlikte gelişmeleri İstanbul'da takip etti.

O.S.'nin ifadeleri üzerine Yasin Hayal, Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender, Trabzon'da yakalanarak İstanbul'a gönderildi.

Bilgi yerine Tuncel geldi

Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanmaya başlayan sanıklardan Hayal, kamuoyuna yansıyan ifadelere göre, tetikçi O.S.'yi kendisinin seçtiğini, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi olan Tuncel'den de yardım aldıklarını söyledi.

Bunun üzerine İstanbul Emniyeti, Trabzon Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nden Tuncel'le ilgili bilgileri istedi. Uzun süren bekleyişin ardından yeterli bilgi gelmeyince devreye istihbarat görevlileri girdi.

Tuncel'le ilgili bilgi bekleyen İstanbul Emniyeti de ertesi gün bir sürprizle karşılaştı. Trabzon Terörle Mücadele ekipleri Tuncel'i gözaltına almış ve bilgi yerine Tuncel'in kendisini İstanbul polisine getirmişti.

İlk cümleyle şok

Sağlık kontrolünden sonra soruşturmayı yürüten savcılar Selim Berna Altay ve Fikret Seçen, Tuncel'in ifadesini almaya başladı. Önce susma hakkını kullanan Tuncel, daha sonra "ilişkilerinin ortaya çıkarılacağı"nı düşünerek konuşmaya karar verdi. Tuncel'in söylediği ilk cümle, iki bakanın şoke olmasına neden olacaktı:

"Ben polis muhbiriyim. Bundan sonra konuşacaklarımın kayda geçirilmesini kabul ediyorum."

Bu bilgiden sonra İstanbul Emniyeti, Trabzon Emniyet Müdürü'yken Ramazan Akyürek'in muhbir yaptığı kamuoyuna yansıyan Tuncel'in "polis elemanı" olup olmadığını, varsa dosyasının İstanbul'a gönderilmesini istedi. Dosya Ankara'daki Emniyet Genel Müdürlüğü (EMG) İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan istendi, ancak Tuncel'le ilgili bilgi ulaşmadı. Bu süreç yaşanırken, bilgi vermesi beklenen EMG İstihbarat Dairesi'nin Başkanı Ramazan Akyürek de İstanbul'daydı.

Ankara'ya döndü

Kamera karşısında verdiği ifadede Hayal ve O.S.'yi tanıdığını anlatan Tuncel, Dink'e yapılacak suikastla ilgili Trabzon Emniyeti'ni bilgilendirdiğini, ancak daha sonraki süreçte muhbirlikten çıkarıldığını anlattı.

Sorgu sırasında Emniyet'in Vatan Caddesi'ndeki binasında bulunan İçişleri Bakanı Aksu, Tuncel'in "polis muhbiri olduğunu söylediğini" öğrenince adeta şoke oldu. Durumu öğrenen Adalet Bakanı Çiçek de büyük şaşkınlık yaşarken, duyduklarına inanmakta güçlük çeken Aksu bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesini istedi. Bu kritik süreçte iki gün İstanbul'da kalan Akyürek, Tuncel'le ilgili bir açıklama yapmadan Ankara'ya döndü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber