100 ülkeli Türkçe star yarışması!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Mart 2007 15:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın hazırlıkları sürüyor. Tertip komitesi, bu yıl getireceği bazı yeniliklerle olimpiyat heyecanına halkın da doğrudan iştirak etmesini sağlayacak

Bu amaçla şiir ve şarkı yarışmasının finalistleri halk tarafından seçilecek. Olimpiyata 100 farklı ülkeden Türkçe konuşan 500 öğrenci katılacak. Bunlar arasından en güzel şiir ve şarkı okuyan 10'ar kişi seçilip, televizyonlar aracılığıyla halka tanıtılacak. Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde düzenlenecek yarı final, televizyonlardan canlı yayınlanacak. Vatandaşlar ekranlardan izlediği öğrencileri cep telefonu mesajlarıyla (SMS) destekleyecek. En fazla mesaj alan 5'er öğrenci finallere katılacak. Öğrencileri olimpiyat boyunca profesyonel müzisyenler çalıştıracak.

Uluslararası Dil Öğretimi Derneği Başkan Yardımcısı ve Türkçe Olimpiyatları Genel Koordinatörü Tuncay Öztürk, geçen yıl şiir ve şarkı yarışmalarında dereceye girenleri jürinin belirlediğini hatırlattı. Final programına halkın yoğun ilgi gösterdiğini belirten Öztürk, bu yılki değişikliklerin söz konusu ilgiden kaynaklandığına dikkat çekti: "Yarışmada dereceye girenler konusunda çok sayıda yorum aldık. 'Aslında birinci o değil de şu olmalıydı' şeklinde görüşler geldi. Baktık ki halk olimpiyatın içinde ve seçimlere katılmak istiyor. Biz de bu talepleri yerine getirme kararı aldık." Televizyonlardan canlı yayınlanacak yarı finalde halkın en iyi 10 şiir ve 10 şarkıyı izleyeceğini anlatan Öztürk, "Halka 'finale kim gitsin?' diye soracağız. Her bir yarışmacıya numaralar vereceğiz. Bir hafta boyunca da televizyonlardan kısa hatırlatmalarla kısa mesajların devamını sağlayacağız. Halktan gelecek sms sayısına göre en fazla oy alan 5 şarkı ve 5 şiir finalist olacak. Canlı yayınlanacak finalde ise ilk 3, geçen seneki gibi seçkin kişilerden oluşacak jürimiz tarafından belirlenecek." dedi. Öztürk, öğrencileri profesyonel ve ünlü müzisyenlerin çalıştıracağını da aktardı.

100 kültür bir arada

Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde konaklayacak öğrenciler, buradaki jüri tarafından çeşitli kategorilerde sınavlardan geçirilecek. Daha sonra İstanbul'a gelecek olan yarışmacı öğrenciler, ülke stantlarının bulunduğu şölende ülkelerinin kültürlerini tanıtacak. Türkiye genelinden 150 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi beklenen şölen 30-31 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Özel jürinin ve halk jürisinin yapacağı değerlendirme sonunda orijinallik, zenginlik, görsellik, halk oylaması, tanıtım ve etkinlik dallarında ülkelere biner YTL ödül dağıtılacak. Kültür şölenine özel önem verdiklerini anlatan Uluslararası Dil Öğretimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da düzenlenecek Kültür Şöleni'nin 'açık bir tarih ve coğrafya dersi olacağını' söyledi. Öğrenciler başta olmak üzere şölene halkın katılımını beklediklerini aktaran Bilkan, "Şölende 100 ülkenin kültürü canlı olarak görülebilecek. 100 kültür bir arada olacak." dedi.

Olimpiyat kapsamında Ankara Kızılcahamam'da, yarışmaya katılan tüm ülkelerin birer ağaç dikerek genişleteceği hatıra ormanı oluşturulacak. Her yıl yapılan ağaç dikiminde o senenin ana sponsorunun logosunun yer aldığı bir de tabela dikilecek.

Olimpiyat belgeseli hazırlanacak

Ayrıca olimpiyatın perde arkasındaki öğretmenler, dünyanın dört bir köşesindeki öğrencilerin hazırlık süreci, Türkiye'deki yarışmalar ve final organizasyonunun anlatılacağı 'olimpiyat belgeseli' hazırlanacak. Ulusal televizyonlarda yayınlanacak olan belgesel, 500 bin adet basılıp satışa sunulacak.

100 ülkeden yarışmacıların katılımıyla oluşturulacak Dünya Barış Korosu, 'Olimpiyat Şarkısı' dahil Türk müziğinin seçkin parçalarından oluşan bir repertuvar seslendirecek. Barış Korosu'nun çıkaracağı CD'ler yurt çapında satışa sunulacak. Alanında isim yapmış 10 Türkolog, hem yarışmaların bilimsel jürisinde üye olarak hem de olimpiyatlar boyunca düzenlenecek konferans ve seminerlerde konuşmacı olarak Türkiye'ye gelecek. Yarışmaya katılan ülkelerin büyükelçileri ve devlet erkânından isimlerin de katılacağı final gecesi öncesinde ise tüm Türkiye, 5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları posterleriyle donatılacak. Ülke genelinde otobüs duraklarından billboardlara, otobüs ve tramvaylardan üstgeçitlere kadar pek çok yerde olimpiyatların posterleri olacak.

Devlet başkanlarına Atatürk özel ödülü

Türkçe Olimpiyatları'nda bu yıl ilk kez 'Atatürk Türk Dili Ödülü' ihdas edildi. İlk Atatürk ödüllerinin Azerbaycan ve Türkmenistan'ın merhum cumhurbaşkanlarına verilmesi kararlaştırıldı. Atatürk ödülü, Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Türkmenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'na Türk diline yaptıkları üstün hizmetleri nedeniyle verilecek. Atatürk'ün Türk dilinin gelişmesi için büyük gayret gösterdiğini hatırlatan Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı ve Başbakanlık Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, 100 farklı ülkeye açılarak bir dünya hareketi haline gelen ve Türkçe konuşan gençlerin katıldığı bir olimpiyatta 'Atatürk Türk Dili Ödülü' verilmesine karar verdiklerini söyledi. Sağlam, ödüle layık görülen her iki cumhurbaşkanının da alfabe birliğindeki kararlılıklarının takdir topladığını ve Türkçenin bir dünya dili olmasına katkı yaptıklarını belirtti.

Final, 2 Haziran'da

Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, renkli görüntülere sahne olacak. 'Türkçenin 100 akları' sloganıyla halkın karşısına çıkacak olimpiyat, 25 Mayıs ile 3 Haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Olimpiyatların ön eleme ve yarı finalleri Ankara'nın gözde tatil merkezi Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde, ödül töreni ise 2 Haziran Pazar günü İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi'nde yapılacak. Amerika'dan Vietnam'a, Brezilya'dan Tanzanya'ya kadar 100 ülkeden gelecek 500 yabancı öğrenci, şiir, şarkı, sunum, makale ve temel Türkçe becerileriyle yarışacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber