Türk Telekom'dan kalan 4.314 milyar dolar yarın Hazine'nin kasasında olacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2007 20:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Oger Telecom'un, Türk Telekom özelleştirmesinden kalan ve peşin olarak ödeyeceğini açıkladığı 4.314 milyar dolar civarındaki borcunun yarın Hazine hesaplarına gireceğini söyledi.

Oger Telecom'un erken ödeme kararını açıkladığı basın toplantısına, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Oger Telecom Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hariri ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Unakıtan, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı hızlı özelleştirmelerin çok başarılı olduğunu özelleştirmelerin istikrar ve kalkınmaya katkısı olduğunu söyledi.

Özelleştirmeler yapısal reformlardan sayılır serbest piyasaya geçişin en önemli göstergesidir diyen Unakıtan, geçen 20 yılda hükümetleri hep özelleştirme meselesini gündeme getirdiklerini fakat gerçekleştiremediklerini anlattı.

Geçen dört yılda hükümet olarak yaptıkları büyük ve hızlı özelleştirmelerin dünyada da dikkatleri Türkiye üzerine çektiğini belirten Maliye Bakanı Unakıtan bu özelleştirme hamlesinin en büyük kilometre taşlarından birinin Türk Telekom olduğunu hatırlattı.

"Türk Telekom'un atışı ile bir sektör de serbest piyasaya geçmiş oldu. Bunun yanında bazı mobil firmaların satışı da Türkiye'ye çok faydalı oldu. Böyle büyük özelleştirme yapmak herkese her devlete nasip olmuyor" şeklinde konuşan Unakıtan, Oger Telecom'dan son derece memnun olduklarını ifade etti.

"Önümüzdeki 4 sene içerisinde 3.2 milyar dolar daha yatırım yapılacak buraya. Türk Telekom satılacağı zaman lehte ve aleyhte fiyat hakkında birçok görüşler söylenmişti. Bizden önce özelleştirmeler yapılsaydı Türkiye bu borçların altında olmayacak bu faizleri ödemeyecekti" diyen Unakıtan, Oger Telecom'dan Türk Telekom ilk özelleştirildiğinde 1.31 milyar dolar daha sonra ki ilk taksit döneminde de 1.431 milyar dolar aldıklarını ve şimdi aldıkları 4.314 milyar dolarlık peşin ödeme ile toplam ödemenin 7.55 milyar dolara ulaştığını anlattı.

"1 milyarda biz Türk Telekom'un kasasın dan almıştık; 8 milyar dolar yüzde 55'in satışından elde ettik. Bu yeni firma da Türk Telekom'a daha fazla değer kattı." Şeklinde konuşan Unakıtan "Para lafını duyunca ben Ankara'dan geldim Ulaştırma Bakanımız da Antalya'dan geldi. Fakat ne kadar geciktiysen o kadar keseceğim senden" diyerek şaka yaptı.

Sembolik çek teslim töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan peşin ödeme ne zaman hazine hesaplarına girecek şeklinde bir soruya "Yarın ki valörle hesabımıza giriyor" şeklinde yanıt verdi.

Peşin ödemenin ardından telekom sektöründe bir vergi indiriminin gündem de olup olmadığı şeklinde bir soru üzerine ise Unakıtan "Bu para geldi vergileri düşürürüz diye bir beklenti olmasın mali disiplinden taviz yok. İmkanımız olursa yapacağız tabi" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber