'Ayışığı'nda darbe planı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Mart 2007 06:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Örnek'in NOKTA Dergisi'nde yayımlanan günlüğü bir yılda 2 darbe atlattığımızı ortaya çıkardı

Nokta Dergisi piyasaya bugün çıkan sayısında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in günlüklerini yayınladı. Günlük, görev süresi boyunca dört kuvvet komutanının Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve AK Parti hükümetine yönelik inanılmaz planlarına yer veriyor. Örnek Paşa'ya göre, Türkiye 2004'te "Sarıkız" ve "Ayışığı" adlı iki ayrı başarısız darbe yaşamış. Günlükler, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına, Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in, Genelkurmay Başkanı Özkök'ü "dinci ve hükümet yanlısı" olarak gördüklerini gösteriyor.

Genelkurmay 2. Başkanı Org İlker Başbuğ'u "güvenilmez" olarak tanımladıklarını ortaya koyuyor. Özden'in görevi devraldığı Ağustos 2003'ten sonra tutmaya başladığı günlüklere göre hükümetin icraatlarından rahatsız olan kuvvet komutanları ilk olarak zamanın Genelkurmay Başkanı Özkök'e bu rahatsızlıklarını dile getiriyor. Dört kuvvet komutanı, Özkök'ten habersiz olarak değişik zamanlarda bir araya gelip eylem stratejisi geliştiriyor. Bu planlardan haberdar olan Özkök ise komutanları uyarıyor fakat gizli toplantılar devam ediyor. Süreçle ilgili notlardan bazıları şu şekilde:

ÖZKÖK'LE İPLER KOPUYOR

"22 EYLÜL 2003: Saat 14.00'da Genelkurmay Karargahı'na gittim. 1 Ekim Meclis açılışında eğer TBMM Başkanı kapıda bizleri türbanlı ve eşli olarak karşılarsa gitmeme kararı aldık. Sonra bizler Jandarma Genel Komutanlığı'na geçip özel olarak görüştük. Şu kararları aldık; "AKP Hükümeti'ni vazgeçirmek için neler yapılması gerektiğini rapor olarak Genelkurmay Başkanı'na sunma kararı aldık. İncelemesi için fırsat verecek ve görüşünü soracağız. Eğer bizlerle aynı fikirde değilse 'ya sen çekil ya da biz çekiliyoruz' diyeceğiz." Örnek Paşa, Özkök ile aralarındaki gerginliği

25 Ekim 2004 tarihli notunda şöyle anlatıyor: "...Artık hepimiz Özkök ile işlerin yürümeyeceğine, kendisinin başka menfaatler peşinde olduğuna, korkak ve hükümet yanlısı olduğuna, dıştan cumhuriyetçi gözükmekle beraber içeriden dinci bir görüşü desteklediğine karar verdik..." Komutanlar aynı gün Kıbrıs ve yerel seçimler konusunda da mutabakata varmış: "Kıbrıs'ı istediğimiz şekilde çözümsüz olarak bırakmalıyız ve bu arada Kıbrıs muhalefetinin seçimi kazanmasını önlemeliyiz. Böylece AB'ye ikinci bir darbe vuracağız. Mahalli seçimler için de alternatif cephe yaratmalıyız. Bu adamların Ankara ve İstanbul'u kazanmalarını önlemeliyiz."

İLK DARBE PLANI ?SARIKIZ?

Kuvvet komutanları 6 Aralık 2003 tarihinde Eruygur'un isteği üzerine bir araya gelir ve "Sarıkız" adı verilen operasyonun planlarını yapıyor. Örnek'in notlarına göre plan şu şekilde işleyecekti: "Önce basını ele geçirecektik. Sonra rektörlerle temasa geçip öğrencileri sokağa dökecektik. Sendikalarla aynı şekilde hareket edecektik. Sokaklara afiş astıracaktık. Derneklerle temasa geçip onları hükümet aleyhine teşvik edecektik. Bütün bunları yurt çapında yapacaktık."

10 MART TARiHiNDE ANLAŞAMAMIŞLAR

Örnek, söz konusu dönemde, Ulusal Harekete verdikleri destekle, Kıbrıs'ı hükümeti sıkıştırmak için nasıl kullandıklarını anlatıyor. Yine, hükümetin elini zayıflatmak için AB karşıtığının beslenmesi gereği üzerinde de politikalar belirlenmiş. Günlüğe göre Sarıkız operasyonu sırasında komutanlar arasında yine de görüş ayrılıkları yaşanıyor. 3 Şubat 2004 tarihli notlara göre Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur diğer komutanlara 10 Mart'ta ihtilal yapmak yönünde baskı yapmış. Kara Kuvvetleri Komutanı ve diğer konmutanlar da onu şimdilik frenlemiş ve darbe için ortamın uygun olmadığını söylemişler. Örnek günlükte notlarına şunları düşmüş: "Bir ihtilal için zeminin hazır olması gerekir. Yani halk ihtilali istemelidir. 12 Eylül'de olduğu gibi ordu niye duruyor ne zaman müdahale edecek gibi başlıklar atılmalı... Ekonomimiz çökebilir... Ayrıca Amerika bu kez AKP'yi destekliyor... ABD'ye rağmen bir darbe olmaz."

ERUYGUR'DAN iKiNCi DARBE PLANI: AYIŞIĞI

Sarıkız" adlı darbe girişiminin başlangıçtaki destekçileri Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek'in kesin tavrının ardından tümüyle raftan indirilmesini izleyen günlerde, bu darbe girişiminin en aktif unsuru olarak öne çıkan Şener Eruygur tek başına darbe planlamış. Yalman, Örnek'e planın öteki komutanlarını da işe katmak ve sadece Hava Kuvvetleri Komutanı'nı işe katmak şeklinde iki alternatifli olarak düşünüldüğünü anlatıyor. 14 Ekim 2004 tarihli şu notlar dikkat çekici: "Fenerbahçe'de Aytaç Paşa'larla gittim. Daha çok o konuştu. Şener bizden habersiz darbe planı hazırlatmış. Adı da Ayışığı. Darbede kimin başkan olacağı belli değil. Hepimize davranışlarımıza göre bir kod adı verilmiş. Bu plan Genelkurmay Başkanlığı elinde olduğu için içlerinden biri tarafından sızdırıldığı için MİT ve hükümetin de elinde varmış. İkinci planda ise sen ve ben gösterilmiyoruz, sadece havacı var.?

REKTÖRLERE EYLEM TALiMATI

Örnek Paşa hükümete karşı sivillere verilen eylem talimatlarını da ifşa ediyor. İHL Yasası ile ilgili görüşmelerin yapıldığı bir dönemde, "Kocaeli Üniversitesi Rektörü'nü aradım. Rektörler olarak çok sert bir açıklama yapmalarını, arkalarında olduğumuzu söyledim..." notunu düşmüş. "İki Kemaller" olarak bilinen İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e 7 Kasım 2003'te talimat verilmiş: "Sizlere el altından her türlü desteği veriyoruz. Sıkılmadan, çekinmeden devam edin, gerektiğinde arkanızda bizlerin olduğunu daima hatırlayın."

BÜYÜKANIT'I TASFiYE PLANI

Örnek Paşa günlüğünün değişik sayfalarında dönemin Jandarma Komutanı Şener Eruygur'un darbe yapmak için en hevesli isim olduğunu ve en büyük desteği Hava Kuuvetleri Komutanı İbrahim Fırtana'dan aldığını kaydediyor. Örnek, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın kendisini sık sık, "Eruygur'un niyeti, bir an önce Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı tasfiye ederek, kendisi Kara Kuvvetleri Komuta ve ardından Genelkurmay Başkanı olmak" diye uyardığını söylüyor. Nitekim, Ayışığı darbesinin sunumlarında, "ABİDE" kodu verilen Büyükanıt'ın, tasfiye edilmesi notu da yer alıyor. Oramiral Örnek, Eruygur Paşa'nın Büyükanıt karşıtı "akıl almaz" karalama kampanyaları başlattığını da iddia ediyor.

SiViLLER PAŞALARI KIŞKIRTIYOR

Örnek Paşa, siviller tarafından gelen darbe çığırtkanlıklarına da yer veriyor. Meclis eski Başkanı MHP'li Ömer İzgi, 10 Mart'ta planlanan darbe öncesi 29 Şubat 2004'te, "Bir şey yapacaksanız hemen yapın. Seçimlerden sonraya kalırsanız, bu iş olmaz" demiş. İki gazeteci yazar, Coşkun Kırca ve Mehmet Ali Kışlalı da 21 Ocak 2004 tarihli ziyaretlerinde, "Zaman geçiyor ve her gün daha kötüye gidiyor. Ne yapacaksanız yapın, yoksa geç olacak" diyorlar. Örnek, CHP'li Onur Öymen ve ATO Başkanı Sinan Aygün'ün de, AKP dış politikası ve ekonomisi konusunda yaptıkları tahrik edici değerlendirmelere de yer veriyor günlüğünde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber