Düşünce açıklayan hâkime soruşturma

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Mart 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Radikal İki'ye 'Hizayaaa geeelll' başlıklı bir yazı yazan hâkim Kemal Şahin'e soruşturma açıldı. Hâkim Şahin hakkında soruşturma iznini 'resmi sıfatın gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak davranışlarda bulunduğu' gerekçesiyle Adalet Bakanı Cemil Çiçek verdi.

Ankara'nın Kazan ilçesi hâkimi Şahin'i düşünceleri nedeniyle cezalandırılmakla yüz yüze getiren yazısı 6 Ağustos 2006'da Radikal İki ekinde yayımlandı. Şahin, yazısında, Şemdinli'deki bomba olaylarından sonra, bölgede görev yapan hâkimleri hizaya getirmek için birkaç bomba da kendisinin attırdığını açıklayan emekli Korgeneral Atilla Tokat'ın açıklamalarıyla başlayan tartışmaları değerlendirmişti. Şahin, bomba itirafı karşısında yüksek yargının yeterince tepki verilmemesini eleştirirken, görevlerini cesurca yapan, susmayan hâkim ve savcıların ise suçlandıklarını belirtmişti. Şemdinli davasını açan ve bu nedenle meslekten ihraç edilen Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'yla ilgili cezalandırmaya da gönderme yapılan yazı, adaleti rahatsız etti.

Fezleke hazırlandı

Şahin'i cezalandırma istemli süreçte ilk adımı atan Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı oldu. Şahin hakkında 'hizmet dışında, resmi sıfatının gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunduğu' gerekçesiyle soruşturma açılması istemiyle hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

Fezlekede, Şahin'in yazısındaki şu ifadeler suç unsuru olarak gösterildi: "Hâkim ve savcı olarak çekimser ve edilgen kalmayıp suç işleyen bu kişiler hakkında işlem yapmaya veya uyarmaya kalkışırsanız hakkınızda yine suç işleyen kişiler denilerek tahkikat yapılır. Bu tahkikat sonucu da genelde aleyhinize olduğundan Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından cezalandırılırsınız. Hâkim ve savcı olarak yöneltilen suçlama ise, olaya göre PKK terör örgütü ya da Hizbullah terör örgütü sempatizanlığıdır. HSYK'nın bu şekilde olaya bakış açısını da bilerek görev yapan, kararlar veren, her hâkim ve savcı büyük baskı altındadır. Bu şekilde sürekli ağır korkunç bir itham ve psikolojik baskı altında görev yapmaya çalışan hâkim ve savcıların giderek halkın gözünde inandırıcılığı ve tarafsızlığı kaybolmaktadır. Ve hukuk kuralları çiğnendiğinde, onurlu, dirençli, kişilikli, hukuku özümsemiş, benimsemiş, algılamış bir hâkim veya savcı olarak edilgen kalmayıp, yasaların gereğini yapmaktadır. Bunun doğal olmayan sonucu da, terör örgütü sempatizanlığı suçlaması tahkikatı geçirmeniz, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu ve HSYK'nın uygun göreceği mağduriyetlerdir."

Müsteşar 'Uygundur' dedi

Şahin'in bu sözlerinin 'soruşturmayı gerektirir mahiyette ve ağırlıkta' olduğu tespiti yapılan fezleke, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce soruşturma izni verilmesi gerektiği görüşüyle bakanlığa gönderildi. Soruşturma izni müsteşar Fahri Kasırga tarafından 'Uygundur' parafıyla Çiçek'e iletildi. Çiçek'in aynı gün 'olur' verince soruşturma resmen başlatıldı. Görevlendirilen hâkimin bir süre önce Şahin'den savunmasını istediği öğrenildi. Adalet Bakanlığı'nın soruşturmasına esas aldığı suçlama, kınama disiplin cezasını öngörüyor. Ancak, Şahin'e buna bağlı olmadan da daha ağır ya da daha hafif disiplin cezası da verilebilecek. Şahin'in düşünceleri nedeniyle cezalandırılıp cezalandırılmayacağına, hazırlanacak rapordan sonra önce bakanlık, ceza istendiğinde de HSYK karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber