'Türkiye'ye karşı bir olalım' mektubu

Ankara ile Berlin arasındaki siyasi krize Alman medyası da dahil oldu. Ülkenin en büyük yayınevi Axel Spriger'in CEO'su Mathias Döpfner, 30 büyük holdingin yöneticisine mektup gönderip ortak hareket etme çağrısında bulundu

Haber Giriş : 18 Eylül 2017 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye'ye karşı bir olalım' mektubu

MİKDAT KARAALİOĞLU

Bild gazetesini de çıkaran Almanya'nın en büyük yayınevi Axel Spriger'in CEO'su Mathias Döpfner Almanya'daki 30 büyük holdingin CEO'sundan Türkiye'ye karşı yapılacak medya kampanyası için destek istedi. Döpfner kendi imzasıyla CEO'lara gönderdiği mektupta Türkiye'de casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunan gazeteci ve insan hakları aktivistleriyle dayanışma talep ederek kampanya bünyesinde Türk medyasında da ilanlar yayınlamayı planladığına yer verdi. Döpfner mektupta, "Mesaj açık ve net olmalı. Hukuk devleti, temel hakların korunması ve Basın özgürlüğü. Bu temel demokratik temeller eksik oldu mu ekonomi zarar görür" ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLAR İŞE YARADI: Alman hükümetinin Alman tutukluların serbest bırakılması çabalarını desteklediğini belirten Döpfner, ekonomik yaptırımların etki yaptığının altını çizdi. CEO'ların Döpfner'in bu talebine tepkileri ise farklı oldu. Mektubun muhataplarından biri olan Allianz grubundan yapılan açıklamada "Bu kampanyaya katılmayacağız" denildi. Münich Re firması ise henüz karar vermediklerini belirtti.

MEDYADAN İTİRAFLAR : Mathias Döpfner gerilimi daha da arttıran bu hamleyi yaparken Alman medyasında son günlerde Türkiye politikası konusunda yapılan yanlışlıkları itiraf etmeye yönelik haberler de artış meydana geldi. Frankfurter Allgemeine Sontag Zeitung'da "Erdoğan'ın yanılmadığı yerler" başlığıyla yayımlanan makalede, Alman tarafının Türkiye'deki gelişmeleri 'siyah-beyaz bir mantıkla' değerlendirmesi eleştirildi. Martens imzalı makalede, ismi açıklanmayan üst düzey bir Alman diplomatın "Histerik bir Türkiye ve histerik bir Alman kamuoyu arasında yapıcı bir siyasete yer yok" sözlerine yer verildi. Alman parlementerlerin İncirlik üssünü ziyaretin askerlerin durumu iyileştirmeyle bir alakası olmadığını ve ziyaretçi grubun içinde PKK'yı destekleyen milletvekilleri dolayısıyla Ankara'nın tepkisinin anlaşılır olduğuna da yer verildi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber