İşte Büyükanıt'ın gizlenen konuşması

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 30 Mart 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, 16 Mart'ta Harp Akademileri Komutanlığı'nda yaptığı ancak, seçim sürecinde farklı boyutlara çekilmemesi için içeriği kamuoyuna açıklanmayan konuşmasında genç subaylara önemli mesajlar verdiği ortaya çıktı...

* MECLİS'TE PKK İLE İRTİBATI OLANLAR VAR: PKK terörü, Irak'ın kuzeyindeki gelişmelerden farklı değerlendirilmemesi gereken, etkileşim içindeki bir olaydır. Bu teröristler arasında TBMM ile irtibatı hââ devam edenlerin bulunması, Meclis'in itibar ve saygınlığıyla bağdaşmıyor.

* YÜKSELEN MİLLİYETÇİLİK: Türk Milletinin gösterdiği en ufak duyarlılığı; ?milliyetçilik yükseliyor? diye vasıflandıranlar, terör örgütünün ırkçılığa dayalı eylemleri karşısında aynı duyarlılığı göstermemektedirler.

* İRTİCA: Yurt dışında, özellikle Avrupa'da TSK'nın gerek terör, gerekse laiklik karşıtı oluşumlara yönelik haklı mücadelesinin gereklerini anlamayan ve TSK'nın bu mücadeleden elini çekmesini her platformda dile getiren insanların varlığı söz konusudur. Atatürkçü düşünce sistemi doğrultusunda Türk devrimine sahip çıkma görevi, bütün Türk ulusuna verilmiştir. Kalplerimiz aynı kutsal amaçlar için çarptıkça, ulus varlığını parçalamak isteyenlerin planları daima başarısızlığa mahkum olacak; Türkiye'yi bölmeyi rüyalarında görenler kabusla uyanacak ve derslerini alacaklardır.

* CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ: Cumhuriyet ve cumhuriyetin temel konuları bugün, cumhuriyet tarihinde belki ilk kez tartışılmakta, bu değerlerin yeniden tanımlanması teklif edilebilmektedir. Laiklik ilkesi, Türkiye'nin üniter yapısı ve hatta vatandaşlık kavramı, bu zamana kadar bu şekilde bir tartışma konusu olmamıştır. Devletimizin temel taşlarının bu şekilde aşındırılmaya çalışılması ve tartışma konusu yapılması TSK tarafından endişe ile izlenmektedir. Tüm bu olumsuzluklar karşındaki kararlı duruşumuz devam etmektedir.

* BEN ASKERİM: Ben bir askerim. Siyasetle ilgim yok ve olamaz. Benim ağzımdan bugüne kadar iç siyasete ilişkin hiçbir söz çıkmamıştır. Ancak, Türkiye'nin güvenliği bağlamında; PKK terörü ile Türkiye'nin üniter yapısının ve devletimizin temel niteliklerinin korunması başta olmak üzere kanunların bize verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde düşünce ve endişelerimizi ifade etmek görevimizin gereğidir. Bu konudaki kararlılığımıza bundan sonra da devam edeceğiz.

* KAPIKULU DEĞİLİZ: TSK olarak, anayasa ve kanunları, sürekli bize hatırlatanlar kadar biz de biliyoruz. Böyle hatırlatmalara da ihtiyacımız yoktur. Ayrıca, hiç kimsenin TSK'yı bir kapıkulu askeri olarak görmesini de istemiyoruz. TSK anayasal bir kurumdur. Asker, zamanı geldiğinde görevini yapmak zorundadır. Bunu da açıkça ifade ediyorum.

* KÖTÜ NİYETLİ ÇABALAR: TSK gücünü aldığı yüce Türk ulusunun uygarlık yolundaki ilerleyişini engellemek isteyen birtakım kötü niyetli çabalar ve düşünceler karşısında sarsılmaz bir kararlılıkla duracaktır. TSK var oldukça, ülkesini bölme ve çağın gerisine sürükleme hayalleri kuran birtakım zavallıların heveslerinin kursaklarında kalmasına sebep olacaktır.

* KIBRIS'LA İLGİLENMELİYİZ: Orta Asya ve Orta Doğu petrollerinin Batılı ülkelere taşınmasında önemli bir istasyon konumunda bulunan Türkiye, uluslararası enerji güvenliğini sağlamak için Kıbrıs'la ilgilenmek zorundadır. Rum tarafı şimdiye kadar her zaman uzlaşmaz taraf olmuştur. Amacı çok açıktır. Ciddi bir taahhüde girmeden çözümü sürüncemede bırakmayı, süreci zamana yaymayı ve bu arada adil ve kalıcı barışa ilişkin parametreleri ortadan kaldırarak, Kıbrıs Türklerini azınlık statüsüne düşürecek olan ?osmosis? yoluyla sorunu üniter bir yapı içerisinde çözmeyi hedeflemektedir. Onlara göre bu politikanın başarısı, Kıbrıs?ta çözümsüzlüğün devamına bağlıdır.

Kapıkulu nedir?

Osmanlı Devleti'nde doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıftan asker ocaklarına ?kapıkulu' adı veriliyordu. I. Murad döneminde (1360-89) kurulan kapıkulu ocaklarında ömür boyu görev yapan askerlerin başka bir meslek edinmeleri ve evlenmeleri yasaktı. 17. yüzyılda disiplini bozulan ve sürekli isyan eden kapıkulu ocaklarını, II. Mahmud kaldırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber