Kapkaç çetesinden korkan bayan öğretmenler, özel koruma tuttu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Mart 2007 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'da kapkaç çetelerinin saldırılarından çekinen eğitimciler can güvenliği endişesi ile özel koruma tutuyor. Mardinkapı İlköğretim Okulu'nda iki bayan öğretmen koruma eşliğinde okula gidip gelirken uygulama diğer eğitim kurumları tarafından da benimsendi.

Okul çevrelerini mesken tutan kapkaç çetelerinin saldırılarından çekinen eğitimciler, kendilerini ilginç yöntemlerle korumaya başladı. Okul içinde şiddete maruz kalan öğretmenler okul dışında da can güvenliğinden endişe ediyor. Diyarbakır'daki bayan öğretmenlerin buldukları çare ise 'Bu da mı oldu?' dedirtecek türden: Her an saldırıya uğramaktan korkan bayan öğretmenler özel koruma tuttu. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep'te bir öğretmenin öğrenci yakınlarınca darp edilmesi, eğitim camiasında can güvenliği sorununu gündeme getirmişti. Daha önce Mersin'de bir, Diyarbakır'da da iki öğretmen satırlı saldırıya uğramıştı. Diyarbakır'ın Mardinkapı İlköğretim Okulu'nda eğitim veren bayan öğretmenler de şimdi okula kendi imkânlarıyla tuttukları korumalarla gidip geliyor. Okulda görev yapan E.A. isimli öğretmen, çetelerin ilköğretim çocuklarını kullanmaya başladığını anlatıyor. E.A., "Okulda öğrencilerden biri bana 'Öğretmenim size esrar lazımsa söyleyin.' dedi." diyerek problemin geldiği boyutu ortaya koyuyor. Bazı öğretmenler ise tek başına yürümeyip son sınıf öğrencileriyle ana caddeye kadar giderek tehlikeden korunmaya çalışıyor. Yavuz Selim İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Başkanı Veysi Doğmuş, Suriçi'nde görev yapan öğretmenlerden hiçbirinin can güvenliği olmadığını söylüyor. Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir de, kendilerinin okulun içindeki güvenlikten sorumlu olduklarını belirterek, "Okula gidip gelirken yolların ne kadar güvenli olduğu tartışılır." diyor. Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı İhsan Babaoğlu ise öğretmenlerin can güvenliğinin bulunmadığını, devamı halinde dersleri boykot edeceklerini söylüyor.

Diyarbakır'da 2 öğretmenin çetelerin satırlı saldırısına uğraması, benzer olaylarla karşılaşmak istemeyen meslektaşlarını çözüm arayışlarına itti. Diyarbakır'da kapkaç ve hırsızlık hadiselerinin yoğun yaşandığı Suriçi'nde, can korkusu taşıyan öğretmenler koruma tutmaya başladı. Mardinkapı İlköğretim Okulu'nda eğitim veren bayan öğretmenler, şimdi okula kendi imkanlarıyla tuttukları korumalarla gidip geliyor. Bazı öğretmenler ise son sınıf öğrencileriyle ana caddeye kadar çıkarak tehlikeden korunmaya çalışıyor. Semtteki 6 okulda görev yapan öğretmenlerden neredeyse çetelerin saldırısına maruz kalmayan yok. Öğretmenler defalarca tehdit edilmiş. Yavuz Selim İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Başkanı Veysi Doğmuş, Suriçi'nde görev yapan öğretmenlerden hiçbirinin can güvenliği olmadığını söylüyor. Durmuş, başka okullarda öğrencilerin uyuşturucu kullandığı bilgisini aldığını da sözlerine ekliyor. Yaşanan şiddet olaylarından tedirgin olan Mardinkapı İlköğretim Okulu'nda ise öğretmenler kendi aralarında para toplayarak koruma görevlisi istihdam etti. Aynı okulda görev yapan E.A., "Okula ilk geldiğimde öğrencilerden biri bana 'öğretmenim size esrar lazımsa söyleyin' dedi." açıklamasında bulunuyor.

Aynı okulda eğitim veren öğretmenlerden L.F. de "Cebimizden para ödeyerek koruma tuttuk. Yabancı kişilerin sınıflara kadar girip tehdit ettikleri oluyordu." ifadelerini kullandı.

Bir başka eğitimci N.U. da tuttukları koruma sayesinde en azından okulda içlerinin rahat ettiğini belirtiyor. Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir, "Biz okulun içindeki güvenlikten sorumluyuz. Fakat öğretmenlerin okula gidip gelirken yolların ne kadar güvenliği olduğu tartışılır." açıklamasında bulunuyor.

Mardinkapı İlköğretim Okulu'nda öğretmenlerin can güvenliğini sağlamakla görevlendirilen Tuncay Karaman, yaptığı işten aylık 300 YTL kazanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber